Milujete chuť vyprážaného karfiolu, ale odrádza vás ten zápach, neporiadok a množstvo oleja? Mám pre vás riešenie! Tento recept vám ukáže, ako si v rúre upiecť karfiol v trojobale, ktorý je úžasne chrumkavý, no zároveň ľahký, šťavnatý a oveľa zdravší. Je to geniálne jednoduché.
Celé kúzlo je v chrumkavej Panko strúhanke a v jednom overenom triku s olivovým olejom, ktorý zaručí dokonalú zlatistú farbu. Výsledok vás tak milo prekvapí, že sa k vyprážaniu na panvici už nikdy nevrátite. Ideme na to?
Ako upiecť karfiol v trojobale, aby bol chrumkavý?
Karfiol najprv krátko predvarte alebo naparte. Pripravte si ochutenú Panko strúhanku, ktorú v miske vopred zmiešate s olivovým olejom a parmezánom. Osušené ružičky karfiolu potom klasicky obaľte v trojobale (múka, vajce, ochutená strúhanka) a pečte v rúre pri 200 °C do zlatista a dochrumkava.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 25 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 560 kcal/porcia (bez dipu)
- Trend: Zdravé varenie, Bezmäsité
Potrebujeme
Na pečený karfiol
- 1 veľký karfiol (cca 1300 g)
- 150 g Panko strúhanky
- 100 g hladkej múky
- 3 ks vajec
- 50 g strúhaného parmezánu
- 5 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL sušených talianskych byliniek
- 2 ČL sušenej petržlenovej vňate (alebo 2 PL čerstvej)
- soľ
Na jogurtový dip
- 200 g kyslej smotany
- 100 g hustého bieleho jogurtu
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- šťava z ½ citróna
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
Príprava karfiolu a trojobalu
- Najprv si predhrejte rúru na 200 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Karfiol očistite, zbavte ho listov a rozdeľte na primerane veľké ružičky.
- V osolenej vriacej vode ich krátko povarte, len asi 4–5 minút. Musia zostať pevné na zhryz. Ihneď ich sceďte a nechajte dobre odkvapkať a vychladnúť.
- Medzitým si pripravte tri hlboké taniere na obaľovanie. Do prvého nasypte hladkú múku.
- V druhom tanieri vidličkou rozšľahajte vajíčka so štipkou soli.
- V treťom, najväčšom tanieri, zmiešajte Panko strúhanku, nastrúhaný parmezán, prelisovaný cesnak, talianske bylinky a petržlenovú vňať.
- K strúhanke prilejte olivový olej. Rukami zmes dobre premiešajte, aby sa olej rovnomerne vpil do strúhanky. Je to dôležitý krok pre chrumkavosť.
- Vychladnuté a dobre osušené ružičky karfiolu postupne obaľujte: najprv v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec ich poriadne obalte v ochutenej strúhanke.
- Obalené kúsky ukladajte na pripravený plech.
Pečenie a dip
- Plech vložte do vyhriatej rúry a pečte pri 200 °C približne 20–25 minút. V polovici pečenia môžete ružičky otočiť. Mali by byť krásne zlatisté a chrumkavé.
- Kým sa karfiol pečie, pripravte si dip. V miske jednoducho zmiešajte kyslú smotanu, jogurt, najemno nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, soľ, korenie a citrónovú šťavu. Dajte ho vychladiť do chladničky.
- Upečený karfiol podávajte horúci s vychladeným dipom.
Videorecept
Tipy
- Tajomstvo chrumkavosti z rúry: Celý trik spočíva v dvoch veciach. Po prvé, v použití chrumkavej Panko strúhanky a po druhé, vo vmiešaní olivového oleja priamo do nej. Olej obalí každú omrvinku strúhanky, ktorá sa tak v horúcej rúre dokonale opečie dozlatista zo všetkých strán, a to bez potreby smaženia vo veľkom množstve tuku.
- Neprevarte karfiol! Karfiol pred obaľovaním naozaj len krátko predvarte (tzv. blanšírujte). Ak by bol príliš mäkký a vodnatý, zle by sa obaľoval, trojobal by sa odlepoval a výsledok by bol kašovitý.
- Namiesto varenia naparovanie: Ešte lepšou metódou ako varenie je príprava karfiolu v pare. Do seba nenasaje toľko vody, zostane pevnejší a trojobal na ňom bude držať ešte lepšie.
Variácie
- Pikantná verzia: Do zmesi strúhanky pridajte pol lyžičky údenej alebo pálivej papriky pre príjemne hrejivú a dymovú chuť.
- Bezlepková verzia: Namiesto klasickej múky použite kukuričnú alebo ryžovú a namiesto Panko strúhanky použite kukuričnú strúhanku alebo najemno podrvené kukuričné lupienky (cornflakes).
- S inou zeleninou: Rovnakým spôsobom môžete pripraviť aj ružičky brokolice, na hrubšie kolieska nakrájanú cuketu alebo dokonca veľké šampiňóny.
Záver
Podávajte horúce s vychladeným dipom a čerstvým šalátom. Je to zdravšia pochúťka, ktorú si môžete dopriať úplne bez výčitiek!
Tento recept je inšpirovaný od Last Minute Kitchen, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.