Máte doma len 4 zemiaky a 2 vajcia? Aj z toho sa dá vyčarovať božská večera alebo obed! Táto fantastická plnená zemiaková placka so syrom a zeleninou je toho dôkazom. Jednoduchý recept, ktorý využíva základné suroviny, je neuveriteľne chutný a sýty. Toto musíte vyskúšať.
Nemusíte minúť majland, aby ste sa dobre najedli. Pripravte si jednoduchú, ale neskutočne chutnú plnenú zemiakovú placku. Na jej prípravu vám stačí len pár základných surovín, je hotová relatívne rýchlo a pochutí si na nej celá rodina.
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas vyprážania: cca 15-20 minút
- Počet porcií: 1 veľká placka (cca 2-3 porcie)
- Panvica: Väčšia nepriľnavá panvica s pokrievkou (priemer cca 26-28 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Na zemiakové cesto:
- 4 veľké zemiaky (ideálne varný typ B alebo C, múčnatejšie)
- 2 vajcia
- 3 polievkové lyžice hladkej múky (cca 30 g, na spojenie)
- 1 čajová lyžička sušeného tymianu (alebo majoránu)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Zeleninovo-syrováú vrstva:
- 2 stredne veľké cibule
- 1 červená paprika (ideálne kápia)
- 100 g syra Cheddar (alebo iný obľúbený tvrdý syr), nahrubo nastrúhaného
- Rastlinný olej (cca 2 PL, na restovanie zeleniny)
- Soľ podľa chuti
Na vyprážanie placky:
- Rastlinný olej (cca 1-2 PL)
Na dokončenie (voliteľné):
- Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka (nasekaná)
Postup prípravy
Príprava:
- Zemiakové cesto: Zemiaky ošúpte a nastrúhajte ich nahrubo na strúhadle do väčšej misy. Nechajte ich pár minút postáť a potom z nich rukami alebo cez čistú utierku čo najdôkladnejšie vyžmýkajte prebytočnú vodu. Suché nastrúhané zemiaky vráťte do misy.
- K vyžmýkaným zemiakom pridajte 2 celé vajcia, 3 lyžice hladkej múky, sušený tymian (alebo majorán), soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti. Vidličkou alebo rukami všetko spolu dobre premiešajte, aby vzniklo kompaktné zemiakové cesto.
- Zeleninová vrstva: Cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké polmesiačiky alebo prúžky. Papriku umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na tenké prúžky.
- Na panvici (ideálne tej istej, v ktorej budete smažiť placku) rozohrejte 2 lyžice oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita. Pridajte nakrájanú papriku, osoľte a spolu restujte za občasného miešania asi 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne. Odstavte bokom.
- Nahrubo nastrúhajte syr Cheddar (100 g).
Vrstvenie a vyprážanie placky:
- Vo väčšej nepriľnavej panvici (ø 26-28 cm) s pokrievkou rozohrejte na strednom ohni 1-2 lyžice oleja.
- Na dno panvice rovnomerne rozložte polovicu pripraveného zemiakového cesta. Lyžicou alebo stierkou ho utlačte a vytvarujte okrúhlu placku.
- Na túto spodnú vrstvu zemiakov rovnomerne rozložte orestovanú cibuľovo-paprikovú zmes.
- Zeleninovú vrstvu posypte nahrubo nastrúhaným syrom Cheddar.
- Opatrne prikryte syrovú vrstvu druhou polovicou zemiakového cesta. Povrch uhlaďte a okraje cesta spojte a pritlačte k sebe, aby plnka bola uzavretá vo vnútri.
- Panvicu prikryte pokrievkou, znížte teplotu na stredný až mierny oheň a opekajte približne 7 až 10 minút. Spodná strana by mala byť pekne zlatohnedá a chrumkavá.
- Teraz placku otočte: Na panvicu položte veľký plochý tanier alebo dosku na krájanie (ideálne zľahka potretú olejom). Pevne uchopte panvicu aj tanier/dosku a rýchlym pohybom ich spolu preklopte. Placka by mala zostať na tanieri/doske opečenou stranou nahor.
- Opatrne zosunte placku z taniera/dosky späť do panvice neopečenou stranou nadol.
- Opäť prikryte pokrievkou a opekajte ďalších 7-10 minút z druhej strany, kým nie je placka krásne zlatohnedá a prepečená aj v strede (môžete skontrolovať pichnutím do stredu – zemiaky by mali byť mäkké).
Servírovanie:
- Hotovú plnenú zemiakovú placku opatrne vyklopte alebo zosuňte z panvice na veľký tanier alebo dosku.
- Nechajte ju pár minút postáť, potom ju nakrájajte ostrým nožom na trojuholníky ako pizzu.
- Pred podávaním posypte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Podávajte teplú, samotnú alebo s kyslou smotanou či obľúbeným dipom. Výborná je aj studená.
Videorecept
Tipy
- Aby bola placka naozaj chrumkavá a dobre držala tvar, je nevyhnutné nahrubo nastrúhané zemiaky (používam typ B alebo C) poriadne vyžmýkať od prebytočnej vody. Používam na to čistú utierku alebo len silno stlačím rukami. Do cesta pridávam len minimum múky na spojenie.
- Zeleninovú vrstvu si pripravím zvlášť orestovaním cibule a papriky na oleji. Túto zmes potom vrstvím do stredu placky medzi dve vrstvy zemiakového cesta, spolu s nastrúhaným syrom (Cheddar je super, ale hodí sa aj Eidam či Gouda).
- Placku opekám na panvici s trochou oleja pod pokrievkou na strednom ohni. Je dôležité opekať ju dostatočne dlho z každej strany (7-10 minút), aby sa prepiekla aj v strede a zemiaky zmäkli. Otáčam ju opatrne pomocou veľkého taniera.
- Hotová placka je skvelá ako rýchla a lacná večera alebo obed. Podávam ju nakrájanú na trojuholníky, posypanú čerstvými bylinkami. Výborne chutí aj s kyslou smotanou alebo cesnakovým dipom. A čo je super, chutí aj na druhý deň studená.
Naozaj stačia 4 zemiaky a 2 vajcia (a pár ďalších drobností) na túto božskú večeru. Fantastická plnená zemiaková placka je recept, ktorý si určite zamilujete.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Gözde Yemek Tarifleri