Zázvorové medovníčky bez cukru s lahodnou tvarohovou polevou sú dokonalou alternatívou klasických vianočných medovníkov. Tento recept poteší všetkých, ktorí sa snažia obmedziť cukor, no nechcú sa vzdať tradičných vianočných dobrôt.
Pripraviť chutné zázvorové medovníčky bez cukru s lahodnou tvarohovou polevou nie je vôbec náročné. Vďaka kombinácii prírodných surovín a špeciálnej tvarohovej polevy vznikne dezert, ktorý môžete bez výčitiek dopriať sebe aj svojim blízkym. Medovníčky si zachovávajú klasickú chuť a vôňu, no vďaka použitiu alternatívnych surovín majú nižší glykemický index.
Ingrediencie:
Na medovníčky:
- 1 polievková lyžica jemne nastrúhaného suchého alebo čerstvého zázvoru
- 45 g kokosového oleja alebo masla
- 2 lyžičky stévie
- 1 polievková lyžica medu
- 2 polievkové lyžice ľanovej múky
- 2 polievkové lyžice kokosovej múky
- 4 polievkové lyžice mandľovej múky
- 1 polievková lyžica vody
- 1 lyžička prášku do pečiva
Na polevu:
- 60 g jemného tvarohu
- 30 g sušeného mlieka (množstvo upravte podľa požadovanej hustoty)
- 3 g želatíny
- 20 ml vody
- Sladidlo podľa chuti
Postup prípravy:
- Rozmixujte ľanové semienka na múku a preosejte ich cez sitko. Hrubé zvyšky môžete použiť do šalátov alebo jogurtu.
- Do misky pridajte 2 lyžice preosiatej ľanovej múky, 2 lyžice kokosovej múky, 4 lyžice mandľovej múky, prášok do pečiva, 2 lyžičky stévie a 1 polievkovú lyžicu jemne nastrúhaného zázvoru. Premiešajte alebo preosejte pre rovnomernosť.
- V ďalšej miske zmiešajte 45 g masla alebo kokosového oleja, 1 lyžicu vody a 1 lyžicu medu. Spojte s pripravenými suchými ingredienciami a dobre premiešajte.
- Cesto zabaľte do fólie a nechajte 30 minút odpočívať v chladničke.
- Po odležaní cesto vyvaľkajte na papieri na pečenie a vykrajujte medovníčky pomocou formičiek.
- Pečte v rúre predhriatej na 150 °C približne 10 minút.
Príprava polevy:
- Zmiešajte 3 g želatíny s 20 ml vody a nechajte napučať.
- V inej miske zmiešajte 60 g jemného tvarohu, 30 g sušeného mlieka a 1 kvapku tekutej stévie. Dobre premiešajte.
- Napučanú želatínu zahrievajte, kým sa nerozpustí, a pridajte ju do tvarohovej zmesi. Pre dokonalú hladkosť prepasírujte polevu cez sitko.
- Pomocou cukrárenského vrecka natrite polevu na vychladnuté medovníčky.
Dobrú chuť! 🧑🍳🍪
Tipy:
- Polevu pripravujte až keď sú medovníčky úplne vychladnuté
- Pre intenzívnejšiu chuť môžete pridať viac zázvoru
- Medovníčky skladujte v uzatvorenej nádobe v chladničke až 2 týždne
- Pri pečení dávajte pozor na teplotu – nižšia teplota zaistí, že medovníčky nebudú príliš tvrdé
Video recept:
Zázvorové medovníčky bez cukru s lahodnou tvarohovou polevou sú skvelou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu vianočného pečiva. Vychutnajte si ich chuť bez výčitiek a potešte nimi svojich blízkych.
Viac vianočných receptov nájdete tu:
Vianočné kokosky s čokoládovým krémom a jahodovou náplňou
Vianočné parížske rezy podľa jednoduchého receptu pani Vierky
Vianočný krémeš „oblíž prst“ podľa jednoduchého receptu pani Vierky
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Domáca kuchyňa