Search

Zahreje lepšie ako deka: Fantastická zemiaková polievka plná mäsa a zeleniny (Recept)

zemiaková polievka s kuracím mäsom
zemiaková polievka s kuracím mäsom

Obsah receptu

Publikované: 8. apríla 2025, 09:05

Potrebujete sa poriadne zahriať a zasýtiť? Táto fantastická zemiaková polievka s kuracím mäsom a kopou zeleniny vás zahreje lepšie ako tá najhrubšia deka. Je hustá, voňavá a plná skvelých chutí – jednoducho dokonalá.

Uvarte si túto úžasne lahodnú zemiakovú polievku s kuracím mäsom a zeleninou. Ingrediencie nie sú drahé a polievky navaríte naozaj štedré množstvo pre celú rodinu. Jej prípravu zvládne naozaj každý.

  • Čas prípravy: cca 50-55 minút
  • Čas varenia: cca 45-50 minút
  • Počet porcií: 4-6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 1 ks kuracích pŕs (cca 200-250 g)
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja (alebo iného rastlinného oleja)
  • 30 g masla
  • 1-2 stonky stopkového zeleru
  • 100 g čerstvých šampiňónov
  • 1 ks čerstvej chilli papričky (alebo štipka sušeného chilli, podľa chuti)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 ks stredne veľkých zemiakov (ideálne varný typ B)
  • 1 ks stredne veľkej cibule
  • 1 ks červenej papriky (ideálne kápia)
  • 1 ks menšieho póru (biela a svetlozelená časť)
  • 1 ks stredne veľkej mrkvy
  • cca 1500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru (môže byť aj z kocky, alebo voda)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Sušená petržlenová vňať podľa chuti (alebo hrsť čerstvej nasekanej)
  • Sušený rozmarín podľa chuti (alebo malá vetvička čerstvého)
  • 1 vetvička čerstvého kôpru (na záver)

Postup prípravy

Príprava základu polievky:

  1. Kuracie prsia umyte, osušte a nakrájajte na malé kocky (asi 1,5 x 1,5 cm). Osoľte a okoreňte ich.
  2. Stopkový zeler umyte a nakrájajte na tenké plátky. Šampiňóny očistite a nakrájajte na plátky alebo mesiačiky. Cesnak ošúpte a nasekajte najemno alebo prelisujte. Chilli papričku (ak používate čerstvú) zbavte semienok a nasekajte najemno. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky (cca 1,5 cm).
  3. Vo väčšom hrnci (aspoň 3-litrovom) rozohrejte na strednom ohni olivový olej spolu s maslom.
  4. Pridajte na kocky nakrájané kuracie prsia a opečte ich zo všetkých strán dozlatista (asi 3-4 minúty).
  5. K opečenému mäsu pridajte nakrájaný stopkový zeler a šampiňóny. Za občasného miešania restujte spolu ďalších asi 5 minút, kým šampiňóny nechytia farbu a zeler mierne nezmäkne.
  6. Pridajte nasekaný cesnak a chilli. Restujte už len krátko (asi 30 sekúnd), kým sa nerozvoňajú.
  7. Do hrnca pridajte na kocky nakrájané zemiaky. Zalejte horúcim vývarom alebo vodou (1500 ml). Priveďte do varu, potom znížte teplotu, prikryte hrniec pokrievkou a nechajte variť približne 15 minút.

Príprava restovanej zeleniny:

  1. Kým sa polievkový základ varí, pripravte si druhú časť zeleniny. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Červenú papriku umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na malé kocky. Pór očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Mrkvu očistite a nastrúhajte nahrubo.
  2. Na samostatnej panvici rozpáľte trochu oleja (asi 1 PL). Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju dosklovita.
  3. Pridajte nakrájanú červenú papriku a pór. Za občasného miešania spolu restujte asi 3-4 minúty.
  4. Nakoniec pridajte nahrubo nastrúhanú mrkvu. Zmes osoľte, okoreňte čerstvo mletým čiernym korením, pridajte sušenú petržlenovú vňať a rozmarín podľa chuti. Premiešajte.
  5. Prikryte panvicu pokrievkou, znížte teplotu a nechajte zeleninu podusiť vo vlastnej šťave približne 7 minút, aby zmäkla, ale zostala mierne chrumkavá.

Dokončenie polievky:

  1. Keď sa zemiaky v hrnci varia už asi 15 minút (mali by byť takmer mäkké), pridajte k nim celú podusenú zeleninovú zmes z panvice.
  2. Všetko spolu dobre premiešajte a nechajte polievku na miernom ohni variť ďalších približne 15 až 20 minút, aby sa chute dokonale prepojili a všetka zelenina aj mäso boli úplne mäkké.
  3. Medzitým nasekajte najemno čerstvý kôpor.
  4. Hotovú polievku odstavte z ohňa. Vmiešajte do nej väčšinu nasekaného čerstvého kôpru (trochu si nechajte na ozdobu).
  5. Polievku finálne ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

Servírovanie:

  1. Podávajte horúcu, ozdobenú zvyšným čerstvým kôprom. Výborne chutí s čerstvým chlebom alebo pečivom.

Videorecept

Tipy

  1. Mäso v polievke je najlepšie najprv sprudka opiecť na zmesi oleja a masla, aby sa zatiahlo a zostalo šťavnaté. Až potom pridávam prvú várku zeleniny (stopkový zeler, šampiňóny, cesnak, chilli).
  2. Ten trik s prípravou druhej časti zeleniny (cibuľa, paprika, pór, mrkva) zvlášť na panvici a jej následným pridaním do polievky je zaujímavý. Zelenina si tak zachová viac chuti a časť z nej aj príjemnú textúru (nie je úplne rozvarená). Ak sa mi však nechce špiniť ďalšiu panvicu, pridám všetku zeleninu postupne k základu v hrnci.
  3. Koreniny ako petržlenová vňať a rozmarín pridávam k restovanej zelenine, aby sa pekne rozvoňali. Čerstvý kôpor však dávam až úplne na záver do hotovej polievky mimo platne, aby nestratil svoju sviežu arómu a farbu.
  4. Polievku varím na miernom ohni dostatočne dlho, aby boli všetky zložky mäkké a chute sa krásne prepojili. Pred podávaním ju vždy ešte raz ochutnám a prípadne doladím soľou a korením. Niekedy pridám aj lyžicu kyslej smotany na zjemnenie priamo na tanieri.

Táto fantastická zemiaková polievka s kuracím mäsom a zeleninou vás zaručene zahreje lepšie ako deka. Uložte si tento jednoduchý recept na výdatnú a chutnú polievku.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Rýchle chutné

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty