Publikované: 8. apríla 2025, 09:05
Potrebujete sa poriadne zahriať a zasýtiť? Táto fantastická zemiaková polievka s kuracím mäsom a kopou zeleniny vás zahreje lepšie ako tá najhrubšia deka. Je hustá, voňavá a plná skvelých chutí – jednoducho dokonalá.
Uvarte si túto úžasne lahodnú zemiakovú polievku s kuracím mäsom a zeleninou. Ingrediencie nie sú drahé a polievky navaríte naozaj štedré množstvo pre celú rodinu. Jej prípravu zvládne naozaj každý.
- Čas prípravy: cca 50-55 minút
- Čas varenia: cca 45-50 minút
- Počet porcií: 4-6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 1 ks kuracích pŕs (cca 200-250 g)
- 3 polievkové lyžice olivového oleja (alebo iného rastlinného oleja)
- 30 g masla
- 1-2 stonky stopkového zeleru
- 100 g čerstvých šampiňónov
- 1 ks čerstvej chilli papričky (alebo štipka sušeného chilli, podľa chuti)
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 ks stredne veľkých zemiakov (ideálne varný typ B)
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 1 ks červenej papriky (ideálne kápia)
- 1 ks menšieho póru (biela a svetlozelená časť)
- 1 ks stredne veľkej mrkvy
- cca 1500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru (môže byť aj z kocky, alebo voda)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Sušená petržlenová vňať podľa chuti (alebo hrsť čerstvej nasekanej)
- Sušený rozmarín podľa chuti (alebo malá vetvička čerstvého)
- 1 vetvička čerstvého kôpru (na záver)
Postup prípravy
Príprava základu polievky:
- Kuracie prsia umyte, osušte a nakrájajte na malé kocky (asi 1,5 x 1,5 cm). Osoľte a okoreňte ich.
- Stopkový zeler umyte a nakrájajte na tenké plátky. Šampiňóny očistite a nakrájajte na plátky alebo mesiačiky. Cesnak ošúpte a nasekajte najemno alebo prelisujte. Chilli papričku (ak používate čerstvú) zbavte semienok a nasekajte najemno. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky (cca 1,5 cm).
- Vo väčšom hrnci (aspoň 3-litrovom) rozohrejte na strednom ohni olivový olej spolu s maslom.
- Pridajte na kocky nakrájané kuracie prsia a opečte ich zo všetkých strán dozlatista (asi 3-4 minúty).
- K opečenému mäsu pridajte nakrájaný stopkový zeler a šampiňóny. Za občasného miešania restujte spolu ďalších asi 5 minút, kým šampiňóny nechytia farbu a zeler mierne nezmäkne.
- Pridajte nasekaný cesnak a chilli. Restujte už len krátko (asi 30 sekúnd), kým sa nerozvoňajú.
- Do hrnca pridajte na kocky nakrájané zemiaky. Zalejte horúcim vývarom alebo vodou (1500 ml). Priveďte do varu, potom znížte teplotu, prikryte hrniec pokrievkou a nechajte variť približne 15 minút.
Príprava restovanej zeleniny:
- Kým sa polievkový základ varí, pripravte si druhú časť zeleniny. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Červenú papriku umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na malé kocky. Pór očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Mrkvu očistite a nastrúhajte nahrubo.
- Na samostatnej panvici rozpáľte trochu oleja (asi 1 PL). Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju dosklovita.
- Pridajte nakrájanú červenú papriku a pór. Za občasného miešania spolu restujte asi 3-4 minúty.
- Nakoniec pridajte nahrubo nastrúhanú mrkvu. Zmes osoľte, okoreňte čerstvo mletým čiernym korením, pridajte sušenú petržlenovú vňať a rozmarín podľa chuti. Premiešajte.
- Prikryte panvicu pokrievkou, znížte teplotu a nechajte zeleninu podusiť vo vlastnej šťave približne 7 minút, aby zmäkla, ale zostala mierne chrumkavá.
Dokončenie polievky:
- Keď sa zemiaky v hrnci varia už asi 15 minút (mali by byť takmer mäkké), pridajte k nim celú podusenú zeleninovú zmes z panvice.
- Všetko spolu dobre premiešajte a nechajte polievku na miernom ohni variť ďalších približne 15 až 20 minút, aby sa chute dokonale prepojili a všetka zelenina aj mäso boli úplne mäkké.
- Medzitým nasekajte najemno čerstvý kôpor.
- Hotovú polievku odstavte z ohňa. Vmiešajte do nej väčšinu nasekaného čerstvého kôpru (trochu si nechajte na ozdobu).
- Polievku finálne ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
Servírovanie:
- Podávajte horúcu, ozdobenú zvyšným čerstvým kôprom. Výborne chutí s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Videorecept
Tipy
- Mäso v polievke je najlepšie najprv sprudka opiecť na zmesi oleja a masla, aby sa zatiahlo a zostalo šťavnaté. Až potom pridávam prvú várku zeleniny (stopkový zeler, šampiňóny, cesnak, chilli).
- Ten trik s prípravou druhej časti zeleniny (cibuľa, paprika, pór, mrkva) zvlášť na panvici a jej následným pridaním do polievky je zaujímavý. Zelenina si tak zachová viac chuti a časť z nej aj príjemnú textúru (nie je úplne rozvarená). Ak sa mi však nechce špiniť ďalšiu panvicu, pridám všetku zeleninu postupne k základu v hrnci.
- Koreniny ako petržlenová vňať a rozmarín pridávam k restovanej zelenine, aby sa pekne rozvoňali. Čerstvý kôpor však dávam až úplne na záver do hotovej polievky mimo platne, aby nestratil svoju sviežu arómu a farbu.
- Polievku varím na miernom ohni dostatočne dlho, aby boli všetky zložky mäkké a chute sa krásne prepojili. Pred podávaním ju vždy ešte raz ochutnám a prípadne doladím soľou a korením. Niekedy pridám aj lyžicu kyslej smotany na zjemnenie priamo na tanieri.
Táto fantastická zemiaková polievka s kuracím mäsom a zeleninou vás zaručene zahreje lepšie ako deka. Uložte si tento jednoduchý recept na výdatnú a chutnú polievku.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Rýchle chutné