Zabudnite na všetky ostatné recepty, táto cesnaková nátierka so syrom a prekvapivo aj ovocím je absolútne TOP. Vďaka jednoduchému triku s odstránením klíčkov z cesnaku je jemnejšia a kombinácia syra, cesnaku a sladkokyslého ovocia na hrianke je božská. Recept, ku ktorému sa budete zaručene vracať.
Ak patríte medzi milovníkov cesnakových nátierok, určite vyskúšajte tento recept. Pripravte si túto cesnakovú nátierku so syrom a ovocím podľa jednoduchého postupu a uvidíte, že už nebudete chcieť robiť inú. Skvelá na toasty či jednohubky na akúkoľvek príležitosť.
- Čas prípravy: cca 25-35 minút (+ voliteľné chladenie)
- Počet porcií: cca 600 g nátierky
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Na nátierku:
- 30 g cesnaku (cca 5-6 väčších strúčikov)
- 200 g syra Gouda (alebo Eidam, Čedar)
- 200 g kvalitnej majonézy
- 150 g kyslej smotany (min. 16% tuku)
- Mleté biele korenie podľa chuti (je jemnejšie ako čierne)
- Soľ podľa chuti
Na servírovanie:
- Toastový chlieb (alebo veka/bageta)
- Kúsky konzervovaného ananásu (dobre scedené)
- Bobule čerstvého hrozna (biele alebo červené), prekrojené napoly, bez kôstok
- Mesiačiky konzervovaných mandarínok (dobre scedené)
- Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobu (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava cesnaku a syra:
- Cesnak ošúpte. Každý strúčik pozdĺžne prekrojte a pomocou špičky noža opatrne odstráňte zelený klíček zo stredu (ak je prítomný). Tento krok pomôže zjemniť typickú cesnakovú ostrosť a “pálenie záhy”. Takto očistený cesnak prelisujte alebo nastrúhajte najemno.
- Syr Gouda (alebo iný tvrdý syr) nastrúhajte – ideálne polovicu (100 g) nahrubo a druhú polovicu (100 g) najemno. Vďaka tomu bude mať nátierka zaujímavejšiu textúru. Nastrúhaný syr v mise premiešajte.
Miešanie nátierky:
- K premiešanému nastrúhanému syru pridajte kvalitnú majonézu a kyslú smotanu.
- Pridajte prelisovaný cesnak (bez klíčkov) a dochuťte mletým bielym korením a soľou podľa chuti (začnite radšej s menším množstvom soli, syr aj majonéza sú slané).
- Všetky ingrediencie v mise dôkladne premiešajte lyžicou alebo stierkou, kým sa nespoja do hladkej a krémovej nátierky. Ochutnajte a prípadne ešte dolaďte soľou či korením.
Príprava toastov a servírovanie:
- Nátierku môžete podávať ihneď, ale chutí ešte lepšie, ak ju necháte aspoň 30 minút odležať v chladničke, aby sa chute prepojili.
- Kým nátierka chladne (alebo tesne pred podávaním), pripravte si toasty. Krajce toastového chleba opečte nasucho na panvici alebo v hriankovači z oboch strán dozlatista a dochrumkava. Opekanie trvá zvyčajne 1-2 minúty z každej strany.
- Opečené toasty môžete nechať vcelku alebo ich prekrojte diagonálne na trojuholníky.
- Každý kúsok toastu natrite pripravenou cesnakovou nátierkou.
- Na vrch nátierky naaranžujte kúsky pripraveného ovocia – ananásu, polovičky hrozna a mesiačiky mandarínok. Kombinácia slanej cesnakovo-syrovej nátierky a sladkokyslého ovocia je prekvapivo lahodná.
- Hotové toasty môžete pred podávaním ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Servírujte ihneď. Zvyšnú nátierku môžete podávať v miske spolu s toastami, aby si každý mohol pridať.
Videorecept
Tipy
- Ten trik s odstránením zeleného klíčku zo stredu cesnaku naozaj funguje. Cesnaková chuť zostane, ale nátierka nie je taká ostrá a je ľahšie stráviteľná. Strúčik len prekrojím a klíček ľahko vyberiem špičkou noža.
- Strúhanie syra na dve rôzne hrúbky – časť najemno a časť nahrubo – dodá nátierke zaujímavú štruktúru. Nie je to len hladká pasta, ale sú v nej aj jemné kúsky syra. Používam kvalitnú Goudu alebo Eidam.
- Na zjemnenie používam kombináciu majonézy a kyslej smotany. Pomer si môžete upraviť podľa chuti, ak chcete ľahšiu verziu, dajte viac smotany. Dochucujem len soľou a bielym mletým korením, ktoré je jemnejšie.
- Kombinácia cesnakovej nátierky s ovocím (ananás, hrozno, mandarínky) sa môže zdať nezvyčajná, ale naozaj to vyskúšajte. Sladkokyslé ovocie skvele dopĺňa slanú a pikantnú chuť nátierky. Podávam ju na chrumkavých, nasucho opečených toastoch.
Tak zabudnite na všetky ostatné a vyskúšajte tento TOP recept. Táto cesnaková nátierka so syrom a ovocím vás určite milo prekvapí a stane sa hitom.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty