Search

Zabudnite na praženicu: Táto omeleta s rezancami a syrom je top rýchlovka

rezancová omeleta
rezancová omeleta

Obsah receptu

Publikované: 29. júla 2025, 10:07

Máte chuť na niečo rýchle z vajec, ale praženica vás už nudí? Vyskúšajte túto geniálnu rezancovú omeletu plnenú syrom! Je to fantastická rýchlovka, ktorá spojí to najlepšie z dvoch svetov – cestoviny a vajíčka. Garantujem vám, že toto bude vaša nová závislosť!

Navyše je to skvelý „zero-waste“ recept, ako zužitkovať zvyšné uvarené rezance z polievky. Z pár surovín tak máte za pár minút kompletné bezmäsité jedlo na stole.

Ako sa robí rýchla omeleta s rezancami?

Uvarené polievkové rezance (cca 100 g suchých) zmiešajte s dvoma rozšľahanými vajíčkami. Polovicu zmesi dajte na panvicu, posypte syrom a prikryte druhou polovicou. Opekajte z oboch strán dozlatista. Hotovo!

Základné informácie

  • Čas prípravy: 5 minút
  • Čas varenia: 10 minút
  • Počet porcií: 1-2 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera, Zero-waste, Bezmäsité jedlo

Potrebujeme

  • 100 g tenkých polievkových rezancov
  • 2 veľké vajcia
  • 50 g syru Feta (alebo balkánskeho syra)
  • 50 g syru čedar (alebo iného syra, čo sa dobre topí)
  • 1 lyžica masla
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka na posypanie

Postup prípravy

Príprava

  1. Najprv si uvarte rezance v osolenej vode podľa návodu, zvyčajne to trvá 3-4 minúty. Sceďte ich a preložte do misy.
  2. K ešte teplým rezancom pridajte 2 rozšľahané vajcia, dochuťte soľou a korením a dobre premiešajte, aby sa každý rezanec obalil vo vajíčku.
  3. Oba druhy syra si nastrúhajte nahrubo a premiešajte. Petržlenovú vňať nasekajte nadrobno.

Smaženie

  1. Na stredne veľkej panvici (priemer cca 20-22 cm) rozpusťte na strednom ohni lyžicu masla.
  2. Na rozpálenú panvicu rovnomerne rozložte polovicu rezancovej zmesi a vytvorte placku.
  3. Celú plochu posypte pripravenou zmesou syrov a nasekanou petržlenovou vňaťou.
  4. Na syrovú vrstvu opatrne rozložte zvyšok rezancovej zmesi a jemne ju utlačte, aby sa vrstvy spojili.
  5. Prikryte pokrievkou a smažte na strednom plameni 3-4 minúty, kým spodok nie je zlatistý a pevný.
  6. Omeletu pomocou taniera alebo pokrievky opatrne obráťte a smažte z druhej strany ďalšie 3-4 minúty dozlatista, tentoraz už bez pokrievky.
  7. Hotovú omeletu preložte na tanier, nakrájajte ako tortu a ihneď podávajte.

Videorecept

Tipy

  1. Zero-waste tip: Tento recept je geniálny na spotrebovanie akýchkoľvek zvyšných varených cestovín!
  2. Na otáčanie môžete použiť veľký tanier – panvicu prikryte tanierom, rýchlo preklopte a potom omeletu z taniera zosuňte späť.
  3. Omeleta chutí skvele s čerstvým zeleninovým šalátom alebo s kopčekom kyslej smotany.

Variácie

  • Šunková verzia: Spolu so syrom pridajte do stredu aj 50 g na kocky nakrájanej šunky alebo slaninky.
  • Pikantná obmena: Do vajíčok vmiešajte štipku chilli alebo údené papriky.
  • Taliansky štýl: Namiesto fety a čedaru použite mozzarellu a parmezán.

Táto rezancová omeleta je dôkazom, že aj z pár obyčajných surovín sa dá vykúzliť neobyčajne dobré jedlo. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Mucit Anne, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty