Search

ZABUDNITE na kupované malinovky! Tento JAHODOVO-REBARBOROVÝ sirup je absolútna BOMBA! (RECEPT na limonádu)

jahodovo-rebarborový sirup
Jahodovo-rebarborový sirup, zdroj: AI

Obsah receptu

Zabudnite na presladené kupované malinovky plné umelých farbív a aróm! S týmto RECEPTOM si pripravíte domáci jahodovo-rebarborový sirup, ktorý je absolútna BOMBA a základ pre tú najosviežujúcejšiu limonádu. Tento takmer 50 rokov starý tradičný postup vám umožní zakonzervovať si chuť šťavnatých jahôd a jemne kyselkavej rebarbory na celý rok. Predstavte si tú radosť, keď si aj uprostred zimy budete môcť dopriať dúšok leta z vlastnej špajze. Príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to!

Tento lahodný sirup kombinuje sladkosť jahôd s charakteristickou kyslosťou rebarbory, ktorú príjemne dopĺňa svieža citrónová šťava. Je ideálny nielen na prípravu osviežujúcich limonád, ale môžete ho použiť aj na ochutenie čaju, jogurtov, zmrzliny alebo ako základ pre rôzne miešané nápoje. Vďaka sterilizácii vám vydrží naozaj dlho, takže si jeho jedinečnú chuť môžete vychutnávať kedykoľvek dostanete chuť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút (zahŕňa umývanie, čistenie a krájanie ovocia)
  • Čas varenia sirupu: cca 20-25 minút
  • Čas sterilizácie naplnených pohárov: 15-20 minút
  • Výsledné množstvo: približne 3 – 3,5 litra sirupu (naplní cca 4-5 väčších zaváracích pohárov, napr. s objemom 720 ml)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na domáci jahodovo-rebarborový sirup (cca 3-3,5 litra):

  • 2000 g (2 kg) čerstvej rebarbory (váha sa počíta už po očistení stoniek a odstránení listov a tvrdých koncov)
  • 1000 g (1 kg) čerstvých, zrelých jahôd (dôkladne umytých)
  • 3000 ml (3 litre) vody
  • čerstvo vytlačená šťava z 2 stredne veľkých citrónov
  • 500 g kryštálového cukru (množstvo je možné mierne upraviť podľa sladkosti ovocia a vašich preferencií)

Postup prípravy

Príprava ovocia a základného odvaru:

  1. Rebarboru dôkladne umyte, odrežte tvrdé konce a prípadné listy. Stonky rebarbory nakrájajte na menšie kúsky so šírkou približne 1–2 cm.
  2. Jahody dôkladne umyte pod tečúcou vodou a odstráňte z nich zelené stopky a lístky. Väčšie jahody môžete prekrojiť na polovicu alebo na štvrtiny.
  3. Pripravenú nakrájanú rebarboru a jahody vložte do veľkého hrnca (s objemom aspoň 5-6 litrov). Zalejte ich 3 litrami vody.
  4. Hrniec s ovocím a vodou postavte na sporák a priveďte k varu. Následne znížte plameň a na miernom ohni varte približne 10–15 minút, alebo kým sa ovocie nezačne rozpadať a neuvoľní svoju chuť a farbu do vody. Počas varenia občas premiešajte.

Príprava a plnenie sirupu:

  1. Po uplynutí doby varenia odstavte hrniec z ohňa. Obsah hrnca opatrne sceďte cez jemné sitko (môžete ho vystlať aj čistou gázou alebo plátnom pre ešte čírejší sirup) do iného veľkého čistého hrnca. Ovocnú dužinu v sitku ešte zľahka stlačte lyžicou, aby ste získali čo najviac šťavy. (Zvyšnú ovocnú dužinu nemusíte vyhadzovať, môžete ju použiť napríklad na prípravu džemu alebo ovocnej kaše).
  2. Hrnec so získanou ovocnou šťavou znovu postavte na sporák. Pridajte kryštálový cukor (500 g) a čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu (z 2 citrónov).
  3. Za stáleho miešania priveďte sirup k varu, aby sa cukor úplne rozpustil. Ak sa na povrchu tekutiny počas zahrievania tvorí pena, opatrne ju pozbierajte lyžicou alebo malým sitkom.
  4. Keď sa cukor úplne rozpustí a sirup začne vrieť, varte ho na miernom ohni ešte približne 1 minútu.
  5. Pripravte si dokonale čisté, vopred sterilizované zaváracie poháre a zodpovedajúce sterilizované viečka. Dôležité: Dôkladná sterilizácia pohárov a viečok je nevyhnutná pre dlhú trvanlivosť sirupu. (Tip na sterilizáciu nájdete nižšie).
  6. Horúci jahodovo-rebarborový sirup opatrne nalejte (napríklad pomocou naberačky a lievika) do pripravených sterilizovaných pohárov. Plňte ich približne 1-2 cm pod okraj.
  7. Okraje pohárov dôkladne očistite čistou utierkou a ihneď ich pevne uzavrite sterilizovanými viečkami.

Sterilizácia a uskladnenie:

  1. Na dno väčšieho hrnca (dostatočne vysokého, aby sa doň zmestili poháre) položte čistú kuchynskú utierku. Na utierku opatrne poukladajte naplnené a uzavreté poháre tak, aby sa navzájom nedotýkali.
  2. Do hrnca opatrne nalejte horúcu (nie vriacu, aby poháre nepraskli) vodu tak, aby siahala približne do dvoch tretín výšky pohárov.
  3. Hrniec s pohármi postavte na sporák, prikryte pokrievkou (ak ju máte) a priveďte vodu k miernemu varu. Od momentu, keď voda začne jemne perliť (teplota okolo 85-90°C), sterilizujte poháre po dobu 15-20 minút. Voda by nemala prudko vrieť.
  4. Po uplynutí času sterilizácie opatrne vyberte horúce poháre z hrnca (pomocou klieští na zaváranie alebo chňapky).
  5. Poháre položte na čistú utierku alebo drevenú dosku viečkom nahor a prikryte ich ďalšou utierkou alebo dekou. Nechajte ich takto úplne vychladnúť (zvyčajne do druhého dňa).
  6. Vychladnuté poháre so sirupom skontrolujte (viečko by malo byť preliačené dovnútra, čo značí správne uzavretie), označte dátumom a skladujte na tmavom, chladnom a suchom mieste (napríklad v pivnici alebo komore). Pri správnom skladovaní vám takto pripravený sirup vydrží až 1 rok, niekedy aj dlhšie.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte zaujímavejšiu a komplexnejšiu chuť sirupu niekedy pridám do hrnca počas varenia ovocia (v kroku 3) aj kúsok celej škorice, zopár klinčekov, hviezdičku badiánu alebo kúsok čerstvého zázvoru. Pred cedením šťavy tieto koreniny samozrejme odstránim.
  2. Aby som mala istotu, že sirup bude krásne číry a bez akýchkoľvek drobných čiastočiek ovocia, po prvom scedení cez sitko niekedy precedím získanú šťavu ešte raz cez veľmi jemné sitko vystlané niekoľkými vrstvami čistej gázy alebo plátna.
  3. Pri plnení pohárov horúcim sirupom vždy dbám na to, aby boli poháre aj viečka nielen dokonale čisté, ale aj dobre sterilizované. Najčastejšie ich sterilizujem tak, že ich umyjem, opláchnem a potom ich aj s viečkami dám na 15-20 minút do rúry predhriatej na 120-130°C. Horúci sirup potom nalievam do ešte teplých pohárov.
  4. Hotový domáci jahodovo-rebarborový sirup najradšej riedim pri príprave limonády studenou sódovou alebo obyčajnou vodou podľa chuti, zvyčajne v pomere približne 1 diel sirupu na 5 až 7 dielov vody. Pre dokonalé osvieženie pridám do pohára aj kocky ľadu, plátok čerstvého citróna alebo pomaranča a lístky čerstvej mäty alebo medovky.

Tento domáci jahodovo-rebarborový sirup je skutočnou lahôdkou, ktorá vás prenesie späť do leta pri každom dúšku. Zabudnite na kupované presladené nápoje a pripravte si túto voňavú bombu plnú ovocnej chuti. Tento RECEPT na limonádový sirup je jednoduchý a výsledok si zamiluje celá rodina!

Recept je inšpirovaný verziou z Obżarciuch, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty