Hľadáte RECEPT na rýchle, jednoduché a pritom nesmierne chutné slané občerstvenie? Tieto vyprážané šunkovo-syrové rolky sú presne tým pravým! Predstavte si lahodnú kombináciu kvalitnej šunky a roztekajúceho sa syra mozzarella, zavinutú do úhľadnej rolky, obalenú v chrumkavom trojobale s parmezánom a dozlatista vypraženú. Je to neodolateľná pochúťka, ktorá poteší ako skvelá chuťovka k pivu či vínu, rýchla večera alebo dokonca netradičný obed. Vďaka krátkemu zmrazeniu pred obaľovaním syr počas vyprážania nevytečie a rolky si krásne udržia tvar. Tento RECEPT si zaručene zamilujete pre jeho jednoduchosť a fantastickú chuť!
Príprava týchto vyprážaných šunkovo-syrových roliek je naozaj nenáročná. Stačí zrolovať šunku so syrom, nechať ich krátko stuhnúť v mrazničke, obaliť v ochutenom trojobale a rýchlo vypražiť. Výsledkom je horúca, chrumkavá rolka s vláčnym, ťahavým syrom vo vnútri. Sú skvelou alternatívou ku klasickému vyprážanému syru a vďaka šunke sú ešte zaujímavejšie. Môžete ich podávať s rôznymi dipmi, omáčkami alebo len tak, s čerstvou zeleninou. Sú ideálne na párty, oslavy alebo kedykoľvek, keď dostanete chuť na niečo slané a syrové.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas mrazenia: 25 minút
- Čas vyprážania: cca 10-15 minút (podľa počtu dávok)
- Počet porcií: 8 kusov (4 porcie ako hlavné jedlo, 8 ako chuťovka)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★
Potrebujeme
Na rolky
- 16 plátkov kvalitnej šunky (cca 250 g)
- 8 plátkov syra Mozzarella (alebo iného tvrdšieho syra, ktorý sa dobre topí, cca 150 g)
- Sušené oregano podľa chuti
Trojobal
- 120 g hladkej múky
- 3 ks vajec
- Soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie podľa chuti
- Štipka karí korenia (voliteľné)
- 120 g strúhanky
- 40 g najemno nastrúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
Na vyprážanie
- Rastlinný olej (dostatočné množstvo na vyprážanie/ponorenie roliek)
Na podávanie (voliteľné)
- Kečup, tatárska omáčka, majonéza, bylinkový dip
Postup prípravy
- Pripravte si rolky: Na pracovnú dosku položte dva plátky šunky mierne cez seba. Na ne položte jeden plátok syra mozzarella. Posypte štipkou sušeného oregana.
- Suroviny spolu pevne zarolujte do tvaru valčeka. Týmto spôsobom pokračujte, kým nespotrebujete všetku šunku a syr (mali by ste mať 8 roliek).
- Pripravené rolky ukladajte na tanier alebo tácku a vložte ich aspoň na 25 minút do mrazničky. Tento krok pomôže, aby syr pri vyprážaní nevytekal.
- Medzitým si pripravte tri misky alebo hlboké taniere na trojobal. Do prvej nasypte hladkú múku. Do druhej rozklepnite vajcia, pridajte soľ, čierne korenie a štipku karí korenia (ak používate) a vidličkou ich dobre rozšľahajte. Do tretej misky nasypte strúhanku a zmiešajte ju s najemno nastrúhaným parmezánom.
- Zmrazené rolky vyberte z mrazničky. Každú rolku postupne obaľte najprv v hladkej múke (prebytočnú oklepte), potom ju dôkladne ponorte do rozšľahaných vajec a nakoniec ju starostlivo obaľte v zmesi strúhanky a parmezánu. Dbajte na to, aby boli obalené aj konce roliek.
- V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte dostatočné množstvo oleja (rolky by mali byť aspoň do polovice, ideálne celé ponorené) na stredne vysokú teplotu (cca 170-180°C). Olej je správne rozohriaty, keď kúsok strúhanky vhodený do oleja začne okamžite syčať.
- Bezpečnostné upozornenie: Pri práci s horúcim olejom buďte mimoriadne opatrní!
- Opatrne vkladajte obalené rolky do rozpáleného oleja. Vyprážajte ich po menších dávkach (napr. 3-4 kusy naraz), aby teplota oleja príliš neklesla.
- Vyprážajte približne 2–4 minúty, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé zo všetkých strán. Počas vyprážania ich môžete raz alebo dvakrát opatrne otočiť kliešťami alebo dierovanou lyžicou.
- Hotové vyprážané šunkovo-syrové rolky vyberajte dierovanou lyžicou a odkladajte na tanier vystlaný papierovými utierkami alebo na kovovú mriežku, aby odkvapkal prebytočný tuk.
- Podávajte ihneď, kým sú horúce a syr vo vnútri je krásne roztopený. Výborne chutia s kečupom, tatárskou omáčkou alebo iným obľúbeným dipom.
Videorecept
Tipy
- Výber syra: Najlepšie funguje plátková mozzarella určená na zapekanie alebo iný polotvrdý či tvrdý syr, ktorý sa dobre topí, ale zároveň nie je príliš tekutý (napr. eidam, gouda, čedar). Čerstvá mozzarella v náleve nie je vhodná, lebo je príliš vodnatá.
- Mrazenie: Krok s mrazením roliek je naozaj užitočný. Syr stuhne a pri rýchlom vyprážaní v horúcom oleji nestihne tak ľahko vytiecť skôr, ako sa zatiahne trojobal. Ja ich nechávam v mrazničke aj 30 minút.
- Ochutenie trojobalu: Pridanie parmezánu do strúhanky dodá rolkám skvelú chuť a extra chrumkavosť. Do vajíčka môžete okrem korenia a karí pridať aj iné bylinky (sušené oregano, bazalku) alebo štipku cesnakového prášku.
- Vyprážanie: Dôležité je vyprážať v dostatočne horúcom oleji a nie príliš dlho, aby syr nevytiekol. Cieľom je rýchlo vytvoriť zlatistú a chrumkavú kôrku a roztopiť syr vo vnútri. Ak olej nie je dosť horúci, rolky nasiaknu tukom.
Odporúčame
Tieto vyprážané šunkovo-syrové rolky sú jednoducho neodolateľné! Sú rýchle, efektné a zaručene potešia každého milovníka syrových a chrumkavých dobrôt. Vyskúšajte tento RECEPT a pripravte si skvelú chuťovku alebo rýchlu večeru!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Chcem viac receptov
Páčil sa vám recept?
Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.
Hodnotenie: 5 z 5 – 2 hlasov