Search

Výborný arménsky koláč “Vtáčie mlieko”: Perfektný dezert na Veľkú noc

Arménsky koláč Vtáčie mlieko
Arménsky koláč Vtáčie mlieko

Obsah receptu

Publikované: 6. marca 2024, 00:00 | Aktualizované: 4. decembra 2024, 17:59

Vychutnajte si lahodný arménsky koláč “Vtáčie mlieko”! Tento recept je ideálny na Veľkú noc, ale môžete si ho vychutnať kedykoľvek počas roka. Koláč je vyrobený z tenkých vrstiev cesta a lahodného krému z pudingu a masla. Je pokrytý bohatou čokoládovou polevou, ktorá mu dodá neodolateľnú chuť.

Hľadáte perfektný dezert na Veľkú noc? Vyskúšajte tento arménsky koláč “Vtáčie mlieko”! Je ľahký, nadýchaný a plný chuti. Určite si ho zamiluje celá rodina.

Arménsky koláč “Vtáčie mlieko”

Ingrediencie

Na cesto:

  • 4 vajcia
  • 1 pohár (250 ml) cukru
  • 4 polievkové lyžice medu
  • 50 ml mlieka
  • 150 g masla
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 štipka soli
  • 1 čajová lyžička octu
  • 660 g múky
  • 0,5 čajovej lyžičky sódy bikarbóny

Puding:

  • 400 ml mlieka
  • 3 žĺtka
  • 1 pohár (250 ml) cukru
  • 3 polievkové lyžice škrobu (ideálne kukuričného)
  • Vanilín
  • 1 štipka soli
  • 270 g masla

Na polevu:

  • 100 g cukru
  • 15 g kakaa
  • 100 g smotany
  • 30-40 g masla

Postup prípravy

Príprava pudingu: V samostatnej miske zmiešajte žĺtka, cukor, škrob a pridajte štipku soli. Do 400 ml mlieka s vanilkou pridajte pripravenú zmes a za stáleho miešania varte, až kým zmes nezhustne. Hotový puding preložte do misky a prikryte potravinovou fóliou.

Príprava cesta: Vo vodnom kúpeli zmiešajte vajcia, cukor, med, maslo, mlieko, štipku soli a sódu bicarbónu. Po 15-16 minútach pridajte ocot a nechajte zmes vychladnúť. Postupne pridávajte múku a zostávajúcu sódu bicarbónu. Cesto dôkladne vypracujte a rozdeľte na 6 častí.

Príprava krému: Maslo vyšľahajte do peny a postupne do neho za stáleho miešania pridávajte puding. Pripravený krém nechajte vychladnúť v chladničke.

Formovanie a pečenie koláča: Vyvaľkajte tenké vrstvy cesta a pečte ich pri teplote 170-180 stupňov Celzia asi 3-4 minúty dozlatista. Následne vrstvy cesta a krému striedavo ukladajte na seba.

Príprava polevy: Cukor, kakao, smotanu a maslo zahrejte, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Hotovou zmesou potom polejte koláč.

Dokončenie: Nechajte koláč vychladnúť a potom ho môžete podávať.

Arménsky koláč “Vtáčie mlieko” – Video recept

Tento arménsky koláč “Vtáčie mlieko” je skutočným klenotom. Je ľahký na prípravu a zaručene očarí vašich hostí. Vyskúšajte ho už dnes!

Súvisiace články

Fantastický Novoročný krémeš Vtáčie mlieko: Dezert, ktorý zbožňujú malí aj veľkí!

Pavlovovej torta – Nežný krehký dezert s chrumkavou kôrkou, jemnou penovou striedkou, naplnený šľahačkou a ovocím

Najlepšie veľkonočné kokosovo-orechové rezy: Robím ich každú Veľkú noc!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála arménska kuchyňa

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty