Search

Výborný arménsky koláč “Vtáčie mlieko”: Perfektný dezert na Veľkú noc

Arménsky koláč Vtáčie mlieko
Arménsky koláč Vtáčie mlieko

Obsah receptu

Vychutnajte si lahodný arménsky koláč “Vtáčie mlieko”! Tento recept je ideálny na Veľkú noc, ale môžete si ho vychutnať kedykoľvek počas roka. Koláč je vyrobený z tenkých vrstiev cesta a lahodného krému z pudingu a masla. Je pokrytý bohatou čokoládovou polevou, ktorá mu dodá neodolateľnú chuť.

Hľadáte perfektný dezert na Veľkú noc? Vyskúšajte tento arménsky koláč “Vtáčie mlieko”! Je ľahký, nadýchaný a plný chuti. Určite si ho zamiluje celá rodina.

Arménsky koláč “Vtáčie mlieko”

Ingrediencie

Na cesto:

  • 4 vajcia
  • 1 pohár (250 ml) cukru
  • 4 polievkové lyžice medu
  • 50 ml mlieka
  • 150 g masla
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 štipka soli
  • 1 čajová lyžička octu
  • 660 g múky
  • 0,5 čajovej lyžičky sódy bikarbóny

Puding:

  • 400 ml mlieka
  • 3 žĺtka
  • 1 pohár (250 ml) cukru
  • 3 polievkové lyžice škrobu (ideálne kukuričného)
  • Vanilín
  • 1 štipka soli
  • 270 g masla

Na polevu:

  • 100 g cukru
  • 15 g kakaa
  • 100 g smotany
  • 30-40 g masla

Postup prípravy

Príprava pudingu: V samostatnej miske zmiešajte žĺtka, cukor, škrob a pridajte štipku soli. Do 400 ml mlieka s vanilkou pridajte pripravenú zmes a za stáleho miešania varte, až kým zmes nezhustne. Hotový puding preložte do misky a prikryte potravinovou fóliou.

Príprava cesta: Vo vodnom kúpeli zmiešajte vajcia, cukor, med, maslo, mlieko, štipku soli a sódu bicarbónu. Po 15-16 minútach pridajte ocot a nechajte zmes vychladnúť. Postupne pridávajte múku a zostávajúcu sódu bicarbónu. Cesto dôkladne vypracujte a rozdeľte na 6 častí.

Príprava krému: Maslo vyšľahajte do peny a postupne do neho za stáleho miešania pridávajte puding. Pripravený krém nechajte vychladnúť v chladničke.

Formovanie a pečenie koláča: Vyvaľkajte tenké vrstvy cesta a pečte ich pri teplote 170-180 stupňov Celzia asi 3-4 minúty dozlatista. Následne vrstvy cesta a krému striedavo ukladajte na seba.

Príprava polevy: Cukor, kakao, smotanu a maslo zahrejte, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Hotovou zmesou potom polejte koláč.

Dokončenie: Nechajte koláč vychladnúť a potom ho môžete podávať.

Arménsky koláč “Vtáčie mlieko” – Video recept

Tento arménsky koláč “Vtáčie mlieko” je skutočným klenotom. Je ľahký na prípravu a zaručene očarí vašich hostí. Vyskúšajte ho už dnes!

Súvisiace články

Fantastický Novoročný krémeš Vtáčie mlieko: Dezert, ktorý zbožňujú malí aj veľkí!

Pavlovovej torta – Nežný krehký dezert s chrumkavou kôrkou, jemnou penovou striedkou, naplnený šľahačkou a ovocím

Najlepšie veľkonočné kokosovo-orechové rezy: Robím ich každú Veľkú noc!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála arménska kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty