Vychutnajte si lahodný arménsky koláč “Vtáčie mlieko”! Tento recept je ideálny na Veľkú noc, ale môžete si ho vychutnať kedykoľvek počas roka. Koláč je vyrobený z tenkých vrstiev cesta a lahodného krému z pudingu a masla. Je pokrytý bohatou čokoládovou polevou, ktorá mu dodá neodolateľnú chuť.
Hľadáte perfektný dezert na Veľkú noc? Vyskúšajte tento arménsky koláč “Vtáčie mlieko”! Je ľahký, nadýchaný a plný chuti. Určite si ho zamiluje celá rodina.
Arménsky koláč “Vtáčie mlieko”
Ingrediencie
Na cesto:
- 4 vajcia
- 1 pohár (250 ml) cukru
- 4 polievkové lyžice medu
- 50 ml mlieka
- 150 g masla
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1 štipka soli
- 1 čajová lyžička octu
- 660 g múky
- 0,5 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
Puding:
- 400 ml mlieka
- 3 žĺtka
- 1 pohár (250 ml) cukru
- 3 polievkové lyžice škrobu (ideálne kukuričného)
- Vanilín
- 1 štipka soli
- 270 g masla
Na polevu:
- 100 g cukru
- 15 g kakaa
- 100 g smotany
- 30-40 g masla
Postup prípravy
Príprava pudingu: V samostatnej miske zmiešajte žĺtka, cukor, škrob a pridajte štipku soli. Do 400 ml mlieka s vanilkou pridajte pripravenú zmes a za stáleho miešania varte, až kým zmes nezhustne. Hotový puding preložte do misky a prikryte potravinovou fóliou.
Príprava cesta: Vo vodnom kúpeli zmiešajte vajcia, cukor, med, maslo, mlieko, štipku soli a sódu bicarbónu. Po 15-16 minútach pridajte ocot a nechajte zmes vychladnúť. Postupne pridávajte múku a zostávajúcu sódu bicarbónu. Cesto dôkladne vypracujte a rozdeľte na 6 častí.
Príprava krému: Maslo vyšľahajte do peny a postupne do neho za stáleho miešania pridávajte puding. Pripravený krém nechajte vychladnúť v chladničke.
Formovanie a pečenie koláča: Vyvaľkajte tenké vrstvy cesta a pečte ich pri teplote 170-180 stupňov Celzia asi 3-4 minúty dozlatista. Následne vrstvy cesta a krému striedavo ukladajte na seba.
Príprava polevy: Cukor, kakao, smotanu a maslo zahrejte, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Hotovou zmesou potom polejte koláč.
Dokončenie: Nechajte koláč vychladnúť a potom ho môžete podávať.
Arménsky koláč “Vtáčie mlieko” – Video recept
Tento arménsky koláč “Vtáčie mlieko” je skutočným klenotom. Je ľahký na prípravu a zaručene očarí vašich hostí. Vyskúšajte ho už dnes!
Súvisiace články
Fantastický Novoročný krémeš Vtáčie mlieko: Dezert, ktorý zbožňujú malí aj veľkí!
Najlepšie veľkonočné kokosovo-orechové rezy: Robím ich každú Veľkú noc!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála arménska kuchyňa