Viete si predstaviť ten pocit, keď sa po dome rozlieha vôňa čerstvo upečeného koláča? Tento citrónovo-pomarančový koláč s lahodným pudingom a chrumkavou posýpkou vás prenesie späť do detstva, k babičke do kuchyne. Recept je jednoduchý, zvládnu ho aj začiatočníci a výsledok? Ten stojí za to!
Tento koláčik je ako stvorený na nedeľné popoludnie s rodinou. Je vláčny, voňavý a plný osviežujúcej chuti citrusov. Puding mu dodáva jemnosť a posýpka zas príjemnú chrumkavosť. Pripravte si ho a uvidíte, že zmizne skôr, než sa nazdáte!
Ingrediencie:
Puding:
- 1-2 citróny 🍋
- 1-2 pomaranče 🍊
- Šťava z polovice citróna
- 150 ml mlieka
- 2-4 polievkové lyžice cukru
- 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
Ingrediencie na cesto:
- 3 vajcia 🥚
- 180 g cukru
- 1/2 lyžičky vanilkového cukru alebo vanilkového extraktu
- 100 ml mlieka
- 90 g rozpusteného masla
- 2 polievkové lyžice jogurtu alebo kyslej smotany
- 1 čajová lyžička (15 g) prášku do pečiva
- 280 g (8 vrchovatých polievkových lyžíc) hladkej múky
- Kôra z jedného citróna
Ingrediencie na posypku:
- 30 g masla
- 1 polievková lyžica cukru
- 1-2 polievkové lyžice hladkej múky
- Práškový cukor (voliteľné)
Postup prípravy:
- Príprava plnky:
Nastrúhajte kôru z jedného citróna a vytlačte šťavu z dvoch citrónov a jedného pomaranča. Citrónovú a pomarančovú šťavu dajte do hrnca, pridajte 150 ml mlieka, 2-4 polievkové lyžice cukru a 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu. Varte za stáleho miešania, až kým zmes nezhustne. Potom odstavte z ohňa, pridajte 30 g masla, prikryte fóliou a nechajte vychladnúť. - Príprava cesta:
V miske rozbite 3 vajcia, pridajte 180 g cukru a vanilkový cukor. Šľahajte 2-3 minúty, kým zmes nie je nadýchaná. Pridajte 100 ml mlieka, 90 g rozpusteného masla, 2 polievkové lyžice jogurtu alebo kyslej smotany a premiešajte. Pridajte 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva a 280 g preosiatej hladkej múky. Dobre premiešajte a pridajte nastrúhanú citrónovú kôru, ktorú do cesta jemne zapracujte vareškou. - Príprava formy a plnenie:
Formu o rozmeroch 28×18 cm vymažte olejom a vylejte do nej pripravené cesto. Pomocou cukrárskeho vrecka naneste na cesto pripravený puding. - Príprava posypky:
V miske zmiešajte 30 g masla, 1 polievkovú lyžicu cukru a 1 polievkovú lyžicu hladkej múky rukami, kým nevznikne posýpka. Touto zmesou posypte vrch koláča. - Pečenie:
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C po dobu 40-45 minút, kým koláč nie je zlatistý.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Ak nemáte radi veľmi sladké koláče, môžete znížiť množstvo cukru v ceste aj v pudingu.
- Puding môžete dochutiť aj škoricou alebo vanilkou.
- Ak chcete koláč ešte viac osviežiť, môžete do cesta pridať aj trochu nastrúhanej pomarančovej kôry.
- Koláč môžete podávať s kopčekom šľahačky alebo vanilkovou zmrzlinou.
Video recept:
Verím, že si tento voňavý citrónovo-pomarančový koláč zamilujete rovnako ako ja. Je to skvelý spôsob, ako potešiť svojich blízkych a vychutnať si spoločné chvíle pri šálke kávy alebo čaju. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory v komentároch!
Súvisiace články:
Šťavnatý čokoládový koláč z ovsených vločiek: Bez múky a cukru, ideálny na každý deň
Expresný banánovo-čokoládový koláč – Jednoduchý recept z 3 ingrediencií
Rýchly hrnčekový koláč s hrozienkami: Tradičný recept z roku 1894
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Rýchle a jednoduché
