Objavte tradičnú pochúťku, ktorá prekonáva čas – kokosový koláč, recept z roku 1875! Tento koláč, charakteristický svojou jedinečnou chut’ou a arómou, vás prenesie späť do minulosti a ukáže, ako sa pieklo kedysi.
Ponorte sa do histórie pečenia s našim receptom na kokosový koláč, starým viac než sto rokov. Tento recept kombinuje jednoduchosť prípravy s bohatou chuťou kokosu a čokolády, čím vytvára dokonalý mix starých časov a moderných chutí. Odvážte sa oživiť túto kulinársku dedičnosť vo vašej vlastnej kuchyni.
Recept na výborný kokosový koláč
Ingrediencie:
Cesto:
- 7 bielok
- 200 g cukru (1 šálka)
- 200 g sušeného kokosu (2 šálky)
- 100 g hladkej múky (3/4 šálky)
Krém:
- 7 žĺtkov
- 120 g cukru (1/2 šálky + 2 polievkové lyžice)
- 3 lyžice kakaa
- 250 g masla (1 1/8 šálky)
Čokoládová poleva:
- 100 g čokolády (1/2 šálky)
- 30 g masla (2 lyžice)
- 50 ml smotany (1/4 šálky)
Postup prípravy:
Kokosový korpus:
- Vyšľaháme 7 bielkov do tuhého snehu a postupne pridávame 200 g cukru, pričom neustále šľaháme.
- Pridáme 200 g strúhaného kokosu a 100 g preosiatej hladkej múky a zmes jemne premiešame vareškou.
- Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie o rozmeroch 33×29 cm.
- Pečieme pri 180 °C po dobu 12 minút na hornom a spodnom ohreve.
- Necháme úplne vychladnúť.
Kakaový krém:
- Zmiešame 7 žĺtkov s 120 g cukru a 3 lyžicami kakaa. Zmes miešame v horúcom vodnom kúpeli a zahrievame, kým nedosiahne teplotu asi 62 °C. Túto teplotu udržiavame aspoň 4 minúty pre pasterizáciu. Pozor, aby sme zmes nezohrievali nad 65 °C.
- Zmes vylejeme do misky a ručným mixérom miešame, kým nedosiahne izbovú teplotu.
- Postupne pridávame 250 g masla, pričom stále miešame.
- Tento krém natierame na korpus a rovnomerne rozotrieme. Koláč dáme do chladničky, aby krém stuhol.
Čokoládová poleva:
- Roztopíme 100 g čokolády vo vodnom kúpeli spolu s 50 ml smotany a 30 g masla.
- Čokoládovú polevu vylejeme na stuhnutý koláč a rozotrieme.
- Koláč odložíme na hodinu do chladničky, aby čokoláda stuhla.
Prajeme dobrú chuť!
Kokosový koláč – Video recept
Historický význam kokosového koláča
Kokosový koláč, ako ho poznáme dnes, má hlboké korene v histórii pečenia. Pôvodný recept z roku 1875 odhaľuje zaujímavú zmes jednoduchých ingrediencií, ktoré spoločne vytvárajú nezameniteľný gurmánsky zážitok.
Prečo sa oplatí vyskúšať tento Kokosový koláč?
Tento recept nie je len o varení; je to cesta do minulosti, objavovanie starých tradícií a vytváranie niečoho jedinečného pre súčasné generácie. Vyskúšanie receptu na kokosový koláč z 19. storočia je nielen kulinársky experiment, ale aj spôsob, ako uctiť minulosť.
Kokosový koláč podľa receptu z roku 1875 je nielen kulinársky skvost, ale aj most medzi generáciami. Jeho jednoduchá, ale bohatá chuť a textúra sú dokonalým príkladom toho, ako môžu jednoduché ingrediencie spoločne vytvoriť niečo mimoriadne.
Súvisiace články
MAKOVÁ TORTA SNOV: Tento recept som našla v starých novinách!
Tento úžasný recept na výborné makové rezy som našiel v starých novinách z roku 1856!
V roku 1891 bol tento nemecký tvarohový koláč najlepší na svete. Teraz také koláče už nikto nepečie!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte