Hľadáte recept na úžasné koláče, ktoré sú jemné ako obláčik? Vyskúšajte recept mojej babičky! Tieto veľkonočné orechové slimáky sú plnené orechovou plnkou a sú perfektné na Veľkú noc, ale aj na akúkoľvek inú príležitosť.
Naučte sa piecť jemné a chutné orechové slimáky podľa tradičného receptu. Recept je jednoduchý a zvládne ho aj začínajúci kuchár.
Veľkonočné orechové slimáky
Ingrediencie:
- Približne 800 g hladkej múky (množstvo upravte podľa potreby)
- 40 g čerstvých kvasníc (alebo 10 g sušených)
- 300 ml teplého mlieka
- 200 g masla
- 4 čajové lyžičky cukru
- Polovica čajovej lyžičky soli
- 3 žĺtky
Náplň:
- 3 bielka
- 200 g mletých vlašských orechov
- 4 lyžice kryštálového cukru
Poleva a posypanie:
- 300 ml vody alebo mlieka
- 2 plátky citrónu
- 50 g kryštálového cukru
- Práškový cukor na posypanie
Postup prípravy:
- V teplom mlieku rozpustíme maslo.
- V inej nádobe zmiešame kvasnice, žĺtky a cukor, pridáme mlieko s maslom a premiešame.
- Postupne pridáme múku a soľ, a vypracujeme cesto. Prikryjeme a necháme odstáť 10 minút.
- Medzitým si pripravíme náplň: Vyšľaháme bielka s cukrom na tuhý sneh a zmiešame s orechmi.
- Cesto rozvaľkáme, potrieme náplňou a zrolujeme. Nakrájame na slimáky a uložíme na plech.
- Pečieme 25-30 minút. Ešte horúce slimáky polejeme horúcou polevou, ktorú pripravíme z vody, citrónu a cukru.
- Posypeme práškovým cukrom a podávame.
Veľkonočné orechové slimáky – Video recept:
Veľkonočné orechové slimáky podľa mojej babičky sú neodolateľnou pochúťkou, ktorá poteší celú rodinu. Sú jemné, chutné a krásne nadýchané. Vyskúšajte ich a uvidíte sami!
Súvisiace články
Kulinárske dedičstvo: Kysnuté koláče podľa receptu zo starej knihy z roku 1894
V roku 1891 bol tento nemecký tvarohový koláč najlepší na svete. Teraz také koláče už nikto nepečie!
Kysnuté tvarohové koláče, ktoré vydržia dlho mäkké: Originál recept od babičky
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Ivana Dinulović Šerpica Recept