Potrebujete super rýchlu večeru, ktorá bude hotová do 15-20 minút a pochutí si na nej celá rodina? Tieto najlepšie zapekané chlebíčky s kuracím mäsom a syrom sú presne to, čo hľadáte. Chrumkavé, syrové a neskutočne chutné.
Prekvapte svoju rodinu originálnym pohostením alebo rýchlou večerou. Chrumkavé zapekané chlebíčky s údeným kuracím mäsom a poriadnou dávkou syra si okamžite zamiluje každý, kto sa do nich zahryzne.
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas pečenia/vyprážania: cca 5-7 minút (na panvici na dávku)
- Počet porcií: cca 8-10 chlebíčkov
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Na zmes:
- 150 g údeného kuracieho mäsa (napr. prsia), nakrájaného na malé kocky
- 100 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda), nahrubo nastrúhaného
- 100 g smotanového taveného syra (napr. v črievku alebo vaničke)
- 3 celé vajcia
- Soľ podľa chuti (opatrne, syry a mäso sú slané)
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Ostatné:
- 1/2 staršieho bieleho chleba alebo 1 bageta (nakrájané na plátky hrubé cca 1-1,5 cm)
- Rastlinný olej (na vyprážanie)
- Čerstvé bylinky na posypanie (voliteľné, napr. pažítka, petržlenová vňať)
Postup prípravy
Príprava zmesi:
- Údené kuracie mäso nakrájajte ostrým nožom na naozaj malé kocôčky (cca 0,5 cm). Tvrdý syr nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Do stredne veľkej misy dajte nakrájané údené mäso, nastrúhaný tvrdý syr a tavený syr (ak je v črievku, vytlačte ho).
- Pridajte 3 celé vajcia. Dochuťte čerstvo mletým čiernym korením a len veľmi opatrne soľou (radšej menej, dosoliť môžete hotové jedlo).
- Všetky ingrediencie v mise dôkladne premiešajte vidličkou alebo lyžicou, kým sa nespoja do rovnomernej, hustejšej zmesi. Snažte sa roztlačiť aj prípadné väčšie kúsky taveného syra.
Príprava a opekanie chlebíčkov:
- Starší chlieb alebo bagetu nakrájajte na plátky hrubé približne 1 až 1,5 cm.
- Pripravenú syrovo-mäsovú zmes natierajte v primeranej vrstve na jednotlivé plátky chleba alebo bagety (len na jednu stranu).
- Na väčšej panvici rozpáľte tenkú vrstvu rastlinného oleja na strednom ohni. Olej by mal byť horúci, ale nemal by sa dymiť.
- Opatrne vkladajte pripravené chlebíčky na panvicu, natretou stranou nadol.
- Opekajte na strednom ohni približne 3 až 5 minút. Počas tejto doby by sa mala syrovo-vaječná zmes prepiecť, syr by sa mal roztopiť a povrch by mal získať peknú zlatohnedú farbu. Sledujte, aby sa zmes nepripálila.
- Potom chlebíčky opatrne otočte (pomocou obracačky) a krátko (asi 1 minútu) opečte aj druhú, chlebovú stranu dozlatista a dochrumkava.
- Hotové opečené chlebíčky vyberajte z panvice a môžete ich na chvíľu položiť na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby odsali prebytočný olej. Takto postupne opečte všetky pripravené chlebíčky.
Servírovanie:
- Horúce zapekané chlebíčky podávajte ihneď.
- Pred servírovaním ich môžete posypať čerstvo nasekanými bylinkami, napríklad pažítkou alebo petržlenovou vňaťou. Výborne chutia samotné alebo s čerstvou zeleninou či zeleninovým šalátom.
Videorecept
Tipy
- Namiesto údeného kuracieho mäsa môžem použiť aj nadrobno nakrájanú kvalitnú šunku, inú údeninu (napr. moravské mäso), alebo dokonca aj zvyšky pečeného či grilovaného kurčaťa z predchádzajúceho dňa. Chuť bude samozrejme trochu iná, ale stále výborná.
- Ak používam tavený syr v črievku alebo vaničke, ide to ľahšie, lebo sa dobre rozmieša s vajíčkami. Ak mám len tavený syr v bloku (tehličke), je lepšie ho najprv nahrubo nastrúhať a potom naozaj dôkladne vidličkou roztlačiť a rozmiešať s vajíčkami, aby v zmesi neboli veľké kusy.
- Chlebíčky opekám na panvici na strednom plameni. Najdôležitejšie je opiecť najprv tú stranu so syrovo-mäsovou zmesou, a to pomalšie (tie 3-5 minút), aby sa syr stihol roztopiť a vajíčko v zmesi tepelne upraviť. Druhú, chlebovú stranu, potom stačí opiecť už len krátko dochrumkava.
- Tieto horúce chlebíčky sú fantastická rýchla večera alebo pohostenie pre návštevu. Výborne sa k nim hodí aj jednoduchý zeleninový šalát z čerstvej zeleniny (paradajky, uhorky, paprika, listový šalát) s ľahkým dresingom na odľahčenie.
Pripravte si na večeru tieto najlepšie zapekané chlebíčky s kuracím mäsom a syrom – sú hotové naozaj rýchlo a zamiluje si ich celá rodina.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty z Vikki’s Kitchen