Hľadáte ten jeden, definitívne najlepší recept na vajíčkovú nátierku? Práve ste ho našli. Táto verzia so syrom, kyslou uhorkou a tajnou prísadou je tak krémová a plná chuti, že už ju nikdy nebudete chcieť robiť inak. Garantujem vám dokonalý výsledok!
Zabudnite na obyčajnú nátierku. Syr jej dodá plnosť, uhorka chrumkavosť a jedna prekvapivá ingrediencia neuveriteľnú hĺbku chuti. Tento malý detail robí obrovský rozdiel.
Aké je tajomstvo dokonalej vajíčkovej nátierky?
Tajomstvo spočíva v kombinácii nahrubo nastrúhaných vajec a syra, nadrobno nasekanej cibuľky a uhorky. Všetko spojí majonéza, dochutená horčicou a kvapkou worcestrovej omáčky pre extra chuť. Nechajte ju odležať.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút (+ chladenie)
- Čas varenia: 10 minút (na vajíčka)
- Počet porcií: cca 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
- Trend: Rýchle raňajky, Klasický recept s twistom
Potrebujeme
- 4 vajcia (uvarené natvrdo)
- 100 g tvrdého syra (napr. eidam)
- 100 ml kvalitnej majonézy
- 1 stredne veľká kyslá uhorka
- 1 malá cibuľa (alebo šalotka)
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- 1 lyžička worcestrovej omáčky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvé bylinky na ozdobu (pažítka, petržlenová vňať)
Postup prípravy
Príprava surovín
- Vajcia uvarte natvrdo (cca 10 minút vo vriacej vode), schlaďte ich v studenej vode a ošúpte.
- Vychladnuté vajcia a tvrdý syr nastrúhajte na hrubom strúhadle do stredne veľkej misy.
- Cibuľu a kyslú uhorku nakrájajte na úplne jemné kocky a pridajte k vajíčkam a syru.
Zmiešanie a dochutenie
- Do misy pridajte majonézu, lyžičku horčice a lyžičku worcestrovej omáčky.
- Všetko dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Zmes dôkladne, ale zľahka premiešajte, aby sa všetky chute spojili, no aby nátierka zostala pekne štruktúrovaná.
- Pre najlepší výsledok nechajte nátierku odležať v chladničke aspoň 30 minút.
- Podávajte s čerstvým pečivom, ozdobenú nasekanými bylinkami.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte jemnejšiu chuť použite namiesto klasickej cibule červenú alebo šalotku.
- Ak chcete nátierku odľahčiť, nahraďte polovicu majonézy hustým bielym jogurtom.
- Worcestrová omáčka je kľúčová, dodáva nátierke špecifickú “umami” chuť. Nevynechávajte ju!
Variácie
- Pikantná verzia: Pridajte do nátierky štipku údenej papriky alebo pár kvapiek chilli omáčky.
- S tuniakom: Pridajte malú konzervu tuniaka vo vlastnej šťave (scedeného).
- Avokádová: Rozpučte jedno zrelé avokádo a vmiešajte ho do hotovej nátierky.
Táto nátierka je taká dobrá, že sa stane hviezdou vašich raňajok či rýchlych večerí. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od youtubového kanála Vaříme s Mozkem, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.