Search

Už nikdy ju neurobíte inak: Táto vajíčková nátierka so syrom je proste dokonalá

vajíčková nátierka
vajíčková nátierka

Obsah receptu

Publikované: 29. júla 2025, 08:51

Hľadáte ten jeden, definitívne najlepší recept na vajíčkovú nátierku? Práve ste ho našli. Táto verzia so syrom, kyslou uhorkou a tajnou prísadou je tak krémová a plná chuti, že už ju nikdy nebudete chcieť robiť inak. Garantujem vám dokonalý výsledok!

Zabudnite na obyčajnú nátierku. Syr jej dodá plnosť, uhorka chrumkavosť a jedna prekvapivá ingrediencia neuveriteľnú hĺbku chuti. Tento malý detail robí obrovský rozdiel.

Aké je tajomstvo dokonalej vajíčkovej nátierky?

Tajomstvo spočíva v kombinácii nahrubo nastrúhaných vajec a syra, nadrobno nasekanej cibuľky a uhorky. Všetko spojí majonéza, dochutená horčicou a kvapkou worcestrovej omáčky pre extra chuť. Nechajte ju odležať.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút (+ chladenie)
  • Čas varenia: 10 minút (na vajíčka)
  • Počet porcií: cca 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
  • Trend: Rýchle raňajky, Klasický recept s twistom

Potrebujeme

  • 4 vajcia (uvarené natvrdo)
  • 100 g tvrdého syra (napr. eidam)
  • 100 ml kvalitnej majonézy
  • 1 stredne veľká kyslá uhorka
  • 1 malá cibuľa (alebo šalotka)
  • 1 lyžička plnotučnej horčice
  • 1 lyžička worcestrovej omáčky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvé bylinky na ozdobu (pažítka, petržlenová vňať)

Postup prípravy

Príprava surovín

  1. Vajcia uvarte natvrdo (cca 10 minút vo vriacej vode), schlaďte ich v studenej vode a ošúpte.
  2. Vychladnuté vajcia a tvrdý syr nastrúhajte na hrubom strúhadle do stredne veľkej misy.
  3. Cibuľu a kyslú uhorku nakrájajte na úplne jemné kocky a pridajte k vajíčkam a syru.

Zmiešanie a dochutenie

  1. Do misy pridajte majonézu, lyžičku horčice a lyžičku worcestrovej omáčky.
  2. Všetko dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  3. Zmes dôkladne, ale zľahka premiešajte, aby sa všetky chute spojili, no aby nátierka zostala pekne štruktúrovaná.
  4. Pre najlepší výsledok nechajte nátierku odležať v chladničke aspoň 30 minút.
  5. Podávajte s čerstvým pečivom, ozdobenú nasekanými bylinkami.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte jemnejšiu chuť použite namiesto klasickej cibule červenú alebo šalotku.
  2. Ak chcete nátierku odľahčiť, nahraďte polovicu majonézy hustým bielym jogurtom.
  3. Worcestrová omáčka je kľúčová, dodáva nátierke špecifickú “umami” chuť. Nevynechávajte ju!

Variácie

  • Pikantná verzia: Pridajte do nátierky štipku údenej papriky alebo pár kvapiek chilli omáčky.
  • S tuniakom: Pridajte malú konzervu tuniaka vo vlastnej šťave (scedeného).
  • Avokádová: Rozpučte jedno zrelé avokádo a vmiešajte ho do hotovej nátierky.

Táto nátierka je taká dobrá, že sa stane hviezdou vašich raňajok či rýchlych večerí. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od youtubového kanála Vaříme s Mozkem, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty