Ak hľadáte tortu, ktorá je skutočnou kráľovnou osláv, práve ste ju našli. Táto torta je síce náročnejšia na prípravu, pretože sa skladá z troch rôznych korpusov a dvoch lahodných krémov, no výsledok stojí za každú minútu. Je to poctivá, bohatá a neuveriteľne chutná torta, ktorou ohúrite každú návštevu.
Základom je vláčny kakaový korpus, voňavý kokosový korpus a chrumkavý orechový korpus. Medzi nimi sa striedajú dva zamatové krémy – jeden z bielej a druhý z tmavej čokolády. Prezradím vám profesionálny trik, ako pripraviť krém, aby sa vám nikdy nezrazil.
Základné informácie
- Čas prípravy: 60 min
- Čas pečenia: 55 min
- Čas chladenia: min. 4 hodiny (ideálne cez noc)
- Počet porcií: 16-20 rezov
- Náročnosť: Vysoká
- Trend: Slávnostná torta
Potrebujeme
pre okrúhlu formu s priemerom 26 cm
Orechový korpus:
- 5 ks vaječných bielkov
- 5 PL kryštálového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov
- 1 PL hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Kokosový korpus:
- 5 ks vaječných bielkov
- 5 PL kryštálového cukru
- 100 g strúhaného kokosu
- 1 PL hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Kakaový korpus:
- 4 ks vajec (celé)
- 4 PL kryštového cukru
- 2 PL hladkej múky
- 2 PL kakaa
- 50 ml oleja
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Krém:
- 10 ks vaječných žĺtkov (zostali nám z korpusov)
- 10 PL kryštálového cukru
- 8 PL hladkej múky
- 1 liter mlieka
- 375 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
- 100 g tmavej čokolády
- 100 g bielej čokolády
Postup prípravy
Príprava korpusov (postupne):
- Rúru predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (Ø 26 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Orechový korpus: Z bielkov a cukru vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne stierkou vmiešajte múku, kypriaci prášok a mleté orechy. Cesto vylejte do formy a pečte 15–20 minút. Nechajte vychladnúť.
- Kokosový korpus: Postup zopakujte. Z bielkov a cukru vyšľahajte sneh. Opatrne vmiešajte múku, kypriaci prášok a kokos. Pečte cca 15 minút. Nechajte vychladnúť.
- Kakaový korpus: Z bielkov a cukru vyšľahajte tuhý sneh. Po jednom zašľahajte žĺtky a olej. Nakoniec zľahka vmiešajte preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok. Pečte cca 20 minút. Nechajte vychladnúť.
Príprava krému:
- Pripravte si pudingový základ. V miske dohladka rozmiešajte žĺtky, cukor a múku v 200 ml mlieka.
- Zvyšných 800 ml mlieka priveďte v hrnci do varu. Keď mlieko vrie, za stáleho miešania doň tenkým prúdom vlejte žĺtkovú zmes.
- Varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým krém nezhustne do podoby hustého pudingu.
- Horúci puding odstavte, prikryte povrch potravinovou fóliou (aby sa nevytvorila koža) a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- Dokončenie krému: V mise vyšľahajte zmäknuté maslo izbovej teploty do peny. Teraz kľúčový krok: Do masla po lyžiciach zašľahávajte vychladnutý puding (obe hmoty musia mať rovnakú teplotu!).
- Krém rozdeľte na dve rovnaké časti. V jednej miske rozpustite nad parou tmavú čokoládu, v druhej bielu. Nechajte ich mierne vychladnúť a každú vmiešajte do jednej polovice krému.
Kompletizácia torty:
- Na podnos položte kakaový korpus (bude tvoriť základ).
- Natrite naň celý tmavý čokoládový krém.
- Položte kokosový korpus a zľahka pritlačte.
- Natrite naň celý biely čokoládový krém.
- Na vrch položte orechový korpus.
- Tortu môžete nechať takto “nahú” alebo ju celú potrieť tenkou vrstvou krému (ak si trochu z každého odložíte) a ozdobiť podľa fantázie.
- Hotovú tortu vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne však na celú noc.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Krém, ktorý sa nikdy nezrazí: Tajomstvo úspechu je v rovnakej teplote. Vychladnutý pudingový základ aj maslo musia mať pred spojením úplne rovnakú izbovú teplotu. Inak sa krém zrazí.
- Pečenie korpusov: Bielkové korpusy (orechový a kokosový) sú tenké a pečú sa rýchlo. Sledujte ich, aby sa nepresušili. Kakaový korpus je hutnejší, preto potrebuje o pár minút viac.
Jednoduché variácie
- Osviežujúca verzia: Pred nanesením krému môžete kakaový a kokosový korpus zľahka pokvapkať rumom alebo potrieť tenkou vrstvou kyslého džemu (napr. ríbezľového).
- Zjednodušená verzia: Ak vás desí pečenie troch korpusov, upečte len kakaový korpus, prerežte ho napoly a naplňte ho jedným z krémov.
Po stuhnutí krájajte tortu nožom namočeným v horúcej vode, aby ste dosiahli čisté rezy.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Domaći Recepti, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
