Search

Torta Kamelija s orechovým, kokosovým a kakaovým korpusom: Ideálna na oslavu

Torta Kamelija
Torta Kamelija

Obsah receptu

Publikované: 19. októbra 2025, 11:00

Ak hľadáte tortu, ktorá je skutočnou kráľovnou osláv, práve ste ju našli. Táto torta je síce náročnejšia na prípravu, pretože sa skladá z troch rôznych korpusov a dvoch lahodných krémov, no výsledok stojí za každú minútu. Je to poctivá, bohatá a neuveriteľne chutná torta, ktorou ohúrite každú návštevu.

Základom je vláčny kakaový korpus, voňavý kokosový korpus a chrumkavý orechový korpus. Medzi nimi sa striedajú dva zamatové krémy – jeden z bielej a druhý z tmavej čokolády. Prezradím vám profesionálny trik, ako pripraviť krém, aby sa vám nikdy nezrazil.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 60 min
  • Čas pečenia: 55 min
  • Čas chladenia: min. 4 hodiny (ideálne cez noc)
  • Počet porcií: 16-20 rezov
  • Náročnosť: Vysoká
  • Trend: Slávnostná torta

Potrebujeme

pre okrúhlu formu s priemerom 26 cm

Orechový korpus:

  • 5 ks vaječných bielkov
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Kokosový korpus:

  • 5 ks vaječných bielkov
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Kakaový korpus:

  • 4 ks vajec (celé)
  • 4 PL kryštového cukru
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL kakaa
  • 50 ml oleja
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Krém:

  • 10 ks vaječných žĺtkov (zostali nám z korpusov)
  • 10 PL kryštálového cukru
  • 8 PL hladkej múky
  • 1 liter mlieka
  • 375 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
  • 100 g tmavej čokolády
  • 100 g bielej čokolády

Postup prípravy

Príprava korpusov (postupne):

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (Ø 26 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Orechový korpus: Z bielkov a cukru vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne stierkou vmiešajte múku, kypriaci prášok a mleté orechy. Cesto vylejte do formy a pečte 15–20 minút. Nechajte vychladnúť.
  3. Kokosový korpus: Postup zopakujte. Z bielkov a cukru vyšľahajte sneh. Opatrne vmiešajte múku, kypriaci prášok a kokos. Pečte cca 15 minút. Nechajte vychladnúť.
  4. Kakaový korpus: Z bielkov a cukru vyšľahajte tuhý sneh. Po jednom zašľahajte žĺtky a olej. Nakoniec zľahka vmiešajte preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok. Pečte cca 20 minút. Nechajte vychladnúť.

Príprava krému:

  1. Pripravte si pudingový základ. V miske dohladka rozmiešajte žĺtky, cukor a múku v 200 ml mlieka.
  2. Zvyšných 800 ml mlieka priveďte v hrnci do varu. Keď mlieko vrie, za stáleho miešania doň tenkým prúdom vlejte žĺtkovú zmes.
  3. Varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým krém nezhustne do podoby hustého pudingu.
  4. Horúci puding odstavte, prikryte povrch potravinovou fóliou (aby sa nevytvorila koža) a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
  5. Dokončenie krému: V mise vyšľahajte zmäknuté maslo izbovej teploty do peny. Teraz kľúčový krok: Do masla po lyžiciach zašľahávajte vychladnutý puding (obe hmoty musia mať rovnakú teplotu!).
  6. Krém rozdeľte na dve rovnaké časti. V jednej miske rozpustite nad parou tmavú čokoládu, v druhej bielu. Nechajte ich mierne vychladnúť a každú vmiešajte do jednej polovice krému.

Kompletizácia torty:

  1. Na podnos položte kakaový korpus (bude tvoriť základ).
  2. Natrite naň celý tmavý čokoládový krém.
  3. Položte kokosový korpus a zľahka pritlačte.
  4. Natrite naň celý biely čokoládový krém.
  5. Na vrch položte orechový korpus.
  6. Tortu môžete nechať takto “nahú” alebo ju celú potrieť tenkou vrstvou krému (ak si trochu z každého odložíte) a ozdobiť podľa fantázie.
  7. Hotovú tortu vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne však na celú noc.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Krém, ktorý sa nikdy nezrazí: Tajomstvo úspechu je v rovnakej teplote. Vychladnutý pudingový základ aj maslo musia mať pred spojením úplne rovnakú izbovú teplotu. Inak sa krém zrazí.
  2. Pečenie korpusov: Bielkové korpusy (orechový a kokosový) sú tenké a pečú sa rýchlo. Sledujte ich, aby sa nepresušili. Kakaový korpus je hutnejší, preto potrebuje o pár minút viac.

Jednoduché variácie

  • Osviežujúca verzia: Pred nanesením krému môžete kakaový a kokosový korpus zľahka pokvapkať rumom alebo potrieť tenkou vrstvou kyslého džemu (napr. ríbezľového).
  • Zjednodušená verzia: Ak vás desí pečenie troch korpusov, upečte len kakaový korpus, prerežte ho napoly a naplňte ho jedným z krémov.

Po stuhnutí krájajte tortu nožom namočeným v horúcej vode, aby ste dosiahli čisté rezy.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Domaći Recepti, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty