Search

TOP RECEPT: Pomaly dusené hovädzie mäso s božskou omáčkou a chrumkavými zemiakmi!

dusené hovädzie mäso s omáčkou
Dusené hovädzie mäso s omáčkou

Obsah receptu

Ak hľadáte recept na naozaj sviatočný obed, ktorý ohúri vašich hostí a zároveň poteší vaše chuťové poháriky, toto pomaly dusené hovädzie mäso s božskou omáčkou a chrumkavými zemiakmi je presne to, čo potrebujete! Mäso je neuveriteľne krehké a šťavnaté, doslova sa rozplýva na jazyku, omáčka je plná hlbokých chutí zeleniny a byliniek, a chrumkavé opekané zemiaky sú dokonalou prílohou. Tento TOP recept je zárukou gastronomického zážitku.

Príprava tohto pokrmu si síce vyžaduje trochu času na pomalé dusenie, ale výsledok stojí za každú minútu. Hovädzia glejovka sa najprv sprudka opeče, aby si zachovala šťavnatosť, a potom sa pomaly dusí v rúre spolu s koreňovou zeleninou, cibuľou, cesnakom, bylinkami a vývarom. Zeleninový základ sa na záver prepasíruje, čím vznikne neuveriteľne lahodná a hladká omáčka. Je to jedlo, ktoré zahreje, zasýti a zanechá dojem luxusu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas dusenia v rúre: cca 3 hodiny
  • Čas prípravy prílohy: cca 30 minút
  • Počet porcií: 3-4 porcie
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na dusené hovädzie mäso a omáčku:

  • 800 g hovädzej glejovky (alebo iného vhodného mäsa na dusenie, napr. krk, líčka)
  • 3 polievkové lyžice bravčového sadla (alebo rastlinného oleja)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 130 g mrkvy
  • 130 g koreňového petržlenu
  • cca 450 g cibule (2-3 väčšie kusy)
  • 70 g paradajkového pretlaku
  • 3 ks bobkového listu
  • 4 strúčiky cesnaku (nelúpané, len roztlačené)
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 180 g stopkového zeleru
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • cca 2000-2500 ml horúceho hovädzieho alebo zeleninového vývaru (alebo vody + kvalitný bujón)

Na chrumkavé zemiaky (príloha):

  • cca 600 g zemiakov (varný typ A alebo B, prílohové)
  • Soľ na varenie zemiakov (podľa chuti)
  • Celá alebo drvená rasca na varenie zemiakov (voliteľné, podľa chuti)
  • 1-2 polievkové lyžice bravčovej masti (alebo rastlinného oleja na opekanie)
  • Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (podľa chuti)

Postup prípravy

Príprava a opekanie mäsa:

  1. Predpríprava rúry a mäsa: Rúru predhrejte na 140 °C (horný/dolný ohrev). Hovädziu glejovku (800 g) umyte pod studenou tečúcou vodou, dôkladne osušte papierovými utierkami a nakrájajte na väčšie kocky (s hranou približne 4×4 cm alebo aj väčšie, podľa preferencie).
  2. Opekanie mäsa: Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici, ktorá je vhodná aj na použitie v rúre (ideálne liatinovej alebo s hrubým dnom), rozohrejte bravčové sadlo (3 PL) na stredne vysokej teplote. Kúsky mäsa z oboch strán dôkladne osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením podľa vašej chuti. Opatrne ich vložte do rozpáleného sadla (pozor na prskanie tuku!) a opekajte ich sprudka zo všetkých strán dozlatista. Cieľom je, aby sa mäso pekne zatiahlo a získalo krásnu hnedú farbu – trvá to približne 3-4 minúty z každej strany. Opečené kúsky mäsa vyberte z hrnca/panvice a odložte ich bokom na tanier.

Príprava zeleninového základu:

  1. Restovanie koreňovej zeleniny: Do toho istého hrnca/panvice, v ktorom sa opieklo mäso (vo výpeku, ktorý tam zostal), pridajte očistenú a na väčšie kúsky (cca 1-2 cm) nakrájanú mrkvu (130 g) a koreňový petržlen (130 g). Za občasného miešania restujte túto koreňovú zeleninu približne 8-10 minút, kým nezačne chytať farbu, mäknúť a karamelizovať.
  2. Pridanie cibule: Medzitým si očistite cibuľu (cca 450 g) a nakrájajte ju nahrubo (napríklad na osminky alebo hrubšie mesiačiky). Pridajte nakrájanú cibuľu k orestovanej koreňovej zelenine v hrnci/panvici a spolu restujte ďalších približne 5-8 minút, kým cibuľa nezosklovatie, nezmäkne a nezačne chytať zlatistú farbu.
  3. Pridanie pretlaku a korenín: K orestovanej zelenine v hrnci/panvici pridajte paradajkový pretlak (70 g). Dôkladne premiešajte a za stáleho miešania restujte približne 2-3 minúty. Týmto krokom sa pretlak zľahka opraží, stratí svoju surovú kyslú chuť a dodá omáčke hlbšiu farbu a arómu. Potom do zmesi pridajte bobkové listy (3 ks), celé strúčiky nelúpaného cesnaku (4 ks, ktoré ste predtým len zľahka roztlačili plochou noža, aby sa uvoľnila aróma), čerstvé vetvičky rozmarínu (2 ks), na hrubšie kúsky nakrájaný stopkový zeler (180 g) a sušený tymián (1 ČL). Všetko spolu ešte krátko (približne 1 minútu) premiešajte a orestujte, aby sa krásne rozvoňali všetky bylinky a koreniny.

Dusenie mäsa v rúre:

  1. Zaliatie vývarom a pridanie mäsa: Pripravený zeleninový základ v hrnci/panvici zalejte horúcim hovädzím alebo zeleninovým vývarom (cca 2000-2500 ml, alebo toľko, aby bolo mäso po pridaní takmer úplne ponorené). Všetko dôkladne premiešajte. Do tejto zmesi opatrne ponorte vopred opečené kúsky hovädzieho mäsa.
  2. Pomalé dusenie v rúre: Hrniec/panvicu dôkladne prikryte dobre tesniacou pokrievkou (ak vaša panvica nemá pokrievku vhodnú do rúry, môžete ju pevne uzavrieť dvoma vrstvami alobalu). Vložte do rúry predhriatej na 140 °C. Takto pripravený pokrm pomaly duste v rúre približne 3 hodiny. Počas tejto doby by malo byť mäso neuveriteľne mäkké a krehké, doslova sa rozpadávať na jazyku.

Dokončenie omáčky a príprava prílohy:

  1. Príprava omáčky: Po uplynutí doby dusenia opatrne vyberte hrniec/panvicu z rúry. Mäkké kúsky mäsa vyberte dierovanou lyžicou zo šťavy a odložte ich bokom na tanier (môžete ich prikryť alobalom, aby zostali teplé). Zvyšný obsah hrnca/panvice (teda zeleninu so šťavou) prepasírujte cez jemné sitko do iného čistého hrnca. Týmto krokom získate hladkú a zamatovú omáčku bez kúskov zeleniny a korenín. (Ak preferujete hustejšiu omáčku, môžete ju pred pasírovaním krátko povariť na sporáku, aby sa zredukovala, alebo ju naopak, ak je príliš hustá, zriediť trochou vývaru či vody. Pasírovaním sa však zvyčajne dosiahne ideálna konzistencia).
  2. Dochutenie omáčky: Hotovú prepasírovanú omáčku ochutnajte a podľa potreby ju dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Kúsky duseného mäsa vráťte späť do pripravenej omáčky a na miernom ohni ich spolu krátko prehrejte (už nevarte, len aby sa mäso opäť spojilo s omáčkou).
  3. Príprava chrumkavých zemiakov: Kým sa mäso dusilo (alebo tesne pred dokončením), pripravte si prílohu. Zemiaky (cca 600 g) olúpte, nakrájajte na menšie kocky alebo mesiačiky a uvarte ich v osolenej vode (môžete pridať aj trochu rasce pre lepšiu chuť) domäkka. Uvarené zemiaky dôkladne sceďte. Na väčšej panvici rozohrejte bravčovú masť (1-2 PL) alebo rastlinný olej. Pridajte scedené uvarené zemiaky a na stredne silnom ohni ich opekajte za občasného miešania alebo prehadzovania panvicou približne 10–15 minút, kým nie sú na povrchu pekne zlatisté a chrumkavé. Na záver môžete opečené zemiaky posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Servírovanie:

  1. Podávanie: Dusené hovädzie mäso s božskou omáčkou podávajte horúce, spolu s pripravenými chrumkavými opekanými zemiakmi. Na tanieri môžete jedlo dozdobiť čerstvými bylinkami.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte intenzívnejšiu chuť omáčky môžem na začiatku spolu so zeleninou orestovať aj kúsok údenej slaninky nakrájanej na kocky, alebo do základu pridať lyžicu kvalitného červeného vína (nechať odpariť alkohol).
  2. Namiesto hovädzej glejovky môžem použiť aj iné druhy mäsa vhodné na pomalé dusenie, napríklad hovädzie líčka, krk alebo falošnú sviečkovicu. Doba dusenia sa môže mierne líšiť.
  3. Ak chcem mať omáčku ešte hladšiu a krémovejšiu, môžem ju po prepasírovaní zjemniť malým kúskom studeného masla, ktoré do nej zašľahám metličkou.
  4. K tomuto jedlu sa okrem opekaných zemiakov výborne hodí aj zemiaková kaša, parená knedľa alebo široké cestoviny.

Tento TOP recept na pomaly dusené hovädzie mäso s božskou omáčkou a chrumkavými zemiakmi je skutočnou oslavou chutí a určite sa stane hviezdou vášho sviatočného stola!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty