Existuje len málo vecí, ktoré by prekonali vôňu a chuť čerstvo upečených domácich kysnutých koláčov. A keď sú navyše plnené lahodným vanilkovým pudingom a jemne posypané práškovým cukrom, je to skutočná rozprávka pre chuťové poháriky. Tento TOP recept vás prevedie prípravou úžasne mäkkých a nadýchaných koláčov, ktoré sú prekvapivo jednoduché a výsledok je zaručene chutný. Sú ideálne na raňajky, desiatu, alebo ako sladká bodka ku káve.
Základom je poctivé kysnuté cesto, ktoré vďaka správnemu postupu krásne vykysne a po upečení je vláčne a jemné. Vanilkový pudingový krém pripravený z mlieka a pudingového prášku dodáva koláčom tú správnu krémovosť a sladkosť. Tvarovanie malých koláčikov s jamkou na plnku je jednoduché a výsledné pečivo vyzerá veľmi lákavo. Pripravte si tieto domáce dobroty a potešte celú rodinu!
Základné informácie
- Čas prípravy (vrátane miesenia): cca 25-30 minút
- Čas kysnutia (celkovo): cca 80-120 minút
- Čas pečenia: cca 15-20 minút
- Počet kusov: cca 12-16 koláčov
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na kvások:
- cca 100 ml vlažného plnotučného mlieka (cca 35-40°C)
- 20 g čerstvého droždia (1/2 kocky)
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru
- 1 polievková lyžica hladkej alebo polohrubej múky
Cesto:
- cca 400-450 g polohrubej múky (alebo mix hladká/polohrubá), preosiatej + na podsypanie
- 70 g kryštálového cukru
- 1 štipka soli
- 75 g zmäknutého masla
- 1 ks vajce (veľkosť M), izbovej teploty
- cca 150 ml vlažného plnotučného mlieka (zvyšok z 250 ml celkovo)
Na vanilkový krém (puding):
- 400 ml plnotučného mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku (cca 37-40 g)
- 2-3 polievkové lyžice kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
- (Voliteľné) 1 balíček vanilkového cukru (8g) pre intenzívnejšiu chuť
Na dokončenie:
- 1 ks vajce (alebo len žĺtok) rozšľahané s trochou mlieka (na potretie okrajov)
- Práškový cukor na posypanie hotových koláčov
Postup prípravy
Príprava kvásku a cesta:
- Kvások: Do menšej misky alebo hrnčeka nalejte cca 100 ml vlažného mlieka. Rozdrobte doň čerstvé droždie, pridajte 1 čajovú lyžičku cukru a 1 polievkovú lyžicu múky (z celkového množstva múky na cesto). Dobre premiešajte vidličkou a nechajte na teplom mieste vzísť kvások (cca 10-15 minút), kým sa na povrchu nevytvorí hustá pena.
- Cesto: Do veľkej misy (alebo misy kuchynského robota) preosejte polohrubú múku (začnite so 400g, zvyšok pridajte podľa potreby). Pridajte kryštálový cukor (70g) a štipku soli. Suché ingrediencie premiešajte.
- V strede múčnej zmesi urobte jamku. Do jamky pridajte 1 celé vajce (izbovej teploty), na kúsky nakrájané zmäknuté maslo, zvyšok vlažného mlieka (cca 150 ml) a nakoniec pripravený aktívny kvások.
- Začnite spracovávať cesto – buď vareškou a potom rukami na doske, alebo pomocou kuchynského robota s hákom na cesto (na nízkych otáčkach).
- Mieste dôkladne, kým nevznikne hladké, pružné a polomäkké cesto, ktoré sa pekne odlepuje od stien misy a rúk. Nemalo by byť príliš tuhé ani príliš lepivé. Ak je cesto príliš lepivé, postupne pridávajte po troškách zvyšnú múku. Miesenie by malo trvať približne 8-10 minút robotom alebo 10-15 minút ručne.

Prvé kysnutie a príprava krému:
- Vymiesené cesto vytvarujte do gule. Misu zľahka vytrite olejom alebo vysypte múkou, vložte do nej cesto a jeho povrch tiež jemne poprášte múkou.
- Misu prikryte čistou utierkou alebo potravinárskou fóliou a nechajte cesto kysnúť na teplom mieste bez prievanu približne 60 minút, alebo kým viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
- Krém: Kým cesto kysne, pripravte si pudingový krém. V malom hrnci alebo miske rozmiešajte metličkou vanilkový pudingový prášok s 2-3 lyžicami kryštálového cukru (a prípadne vanilkovým cukrom) v približne 100 ml mlieka (z celkových 400 ml). Rozmiešajte dohladka, aby neostali hrudky.
- Zvyšných 300 ml mlieka nalejte do menšieho hrnca a priveďte ho na strednom ohni takmer k varu.
- Keď mlieko v hrnci začne vrieť, stíšte oheň a za stáleho miešania doň tenkým prúdom vlejte rozmiešanú pudingovú zmes.
- Za neustáleho a intenzívneho miešania varte na miernom ohni približne 1-2 minúty, kým puding nezhustne a nezíska krémovú konzistenciu.
- Hotový hustý puding odstavte z ohňa. Aby sa na povrchu nevytvorila kožka, ihneď ho prikryte potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia priamo dotýkala celého povrchu pudingu. Nechajte ho úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
Tvarovanie koláčov, druhé kysnutie a pečenie:
- Vykysnuté cesto opatrne vyklopte na mierne pomúčenú pracovnú dosku. Zľahka ho premiesite rukami (len párkrát, aby ste ho “prebudili”) a rozdeľte ho na 12 až 16 rovnakých dielov (podľa toho, aké veľké koláče chcete).
- Z každého dielu vytvarujte hladkú guľku (bochník) a tú potom dlaňou alebo malým valčekom zľahka sploštite na okrúhly koláčik s priemerom cca 8-10 cm.
- Koláčiky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, s dostatočnými rozostupmi medzi sebou, pretože počas kysnutia a pečenia ešte narastú.
- Prikryte ich čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť ešte približne 20-30 minút. Koláče by mali viditeľne zväčšiť svoj objem.
- Kým koláče kysnú, pripravte si posýpku (ak ju chcete použiť, v tomto recepte pôvodne nebola, ale pre koláče je typická – zmiešajte cca 50g hrubej múky, 50g práškového cukru a 30g studeného masla na mrveničku). Rúru predhrejte na 180 °C (teplovzdušnú na 160°C).
- Do stredu každého vykysnutého koláčika urobte dnom menšieho pohára (ktorého dno ste zľahka pomúčili, aby sa nelepilo) priehlbinku (jamku).
- Každú jamku naplňte vychladnutým vanilkovým pudingovým krémom. Okraje cesta okolo plnky potrite pomocou mašlovačky rozšľahaným vajíčkom (alebo len žĺtkom) zmiešaným s trochou mlieka. (Ak používate posýpku, teraz ňou posypte okraje koláčov).
- Vložte plech s koláčmi do predhriatej rúry a pečte približne 15-20 minút, alebo kým nie sú koláče a ich okraje krásne zlatohnedé a pudingová plnka pevná.
- Upečené koláče vyberte z rúry.
Servírovanie:
- Ešte horúce alebo teplé koláče môžete zľahka posypať preosiatym práškovým cukrom.
- Nechajte ich vychladnúť na plechu alebo na mriežke. Najlepšie chutia čerstvé, v deň prípravy, ale v dobre uzatvorenej nádobe vydržia chutné aj na druhý deň.
Videorecept
Tipy
- Pre bohatšiu chuť cesta môžete namiesto časti mlieka použiť smotanu na varenie alebo do cesta pridať trochu rozpusteného masla navyše.
- Do pudingovej plnky môžete pred naplnením koláčov vmiešať aj kúsok kvalitného masla (cca 20g) pre ešte jemnejšiu konzistenciu a chuť.
- Namiesto vanilkového pudingu môžete použiť aj iný obľúbený druh, napríklad čokoládový, karamelový alebo ovocný.
- Okraje koláčov pred pečením môžete okrem posýpky ozdobiť aj plátkami mandlí alebo nasekanými orechmi.

Tento TOP recept na kysnuté koláče s lahodným vanilkovým pudingom je jednoduchý, chutný a zaručene poteší každého, kto má rád sladké domáce pečivo.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Einfache Rezepte, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.