Hľadáte svieži, chrumkavý a chuťovo výrazný šalát, ktorý oživí váš jedálniček? Tento TOP recept na kórejský šalát z čerstvej zeleniny je presne to, čo potrebujete! Kombinuje v sebe rôzne druhy zeleniny nakrájanej na tenké rezance, ktoré sú preliate špeciálnou zálievkou s horúcim olejom, cesnakom, octom a typickými koreninami. Je to skutočná zdravá a chutná bomba, ktorá vás prekvapí svojou jednoduchosťou a fantastickým výsledkom.
Tento šalát je inšpirovaný kórejskou kuchyňou, kde sú podobné zeleninové šaláty veľmi obľúbené. Zalievanie horúcim olejom zeleninu čiastočne “obvarí”, čím zjemní jej štruktúru, no zároveň si zachová príjemnú chrumkavosť. Je to skvelá príloha k grilovanému mäsu, rybám, ázijským jedlám, ale výborne chutí aj ako ľahká samostatná večera alebo desiata. Príprava je rýchla a výsledok stojí za to!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20-25 minút
- Čas chladenia (voliteľné): min. 30 minút
- Počet porcií: 4-6 (ako príloha)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- 500 g bielej hlávkovej kapusty
- 1 ks šalátovej uhorky (cca 250-300 g)
- 1/2 ks červenej papriky (kapie)
- 1 menšia biela reďkev (daikon, cca 150-200 g)
- 1 menšia červená cibuľa
- 1 stredne veľká mrkva
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- 1 čajová lyžička mletého koriandra
- (Voliteľné) Štipka mletého čierneho korenia
- Soľ (cca 1 čajová lyžička alebo podľa chuti)
- 1-2 čajové lyžičky kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
- 80 ml rastlinného oleja (neutrálneho, napr. repkový, slnečnicový)
- 2-3 ks jarnej cibuľky (len zelená časť)
- 1-2 polievkové lyžice ryžového alebo jablčného octu (alebo podľa chuti)
- (Voliteľné) 1-2 čajové lyžičky sójovej omáčky
- (Voliteľné) 1 čajová lyžička sezamového oleja
Postup prípravy
Príprava zeleniny:
- Hlávkovú kapustu očistite a nakrájajte alebo nastrúhajte na veľmi tenké rezance. Šalátovú uhorku umyte (ak má peknú šupku, nemusíte ju lúpať) a nakrájajte na tenké polkolieska alebo tenké prúžky (julienne).
- Červenú papriku zbavte jadrovníka a nakrájajte na tenké prúžky. Bielu reďkev (daikon) ošúpte a nastrúhajte nahrubo alebo tiež nakrájajte na tenké prúžky (julienne).
- Červenú cibuľu ošúpte a nakrájajte na veľmi tenké polmesiačiky. Mrkvu očistite a nastrúhajte na tenké prúžky (julienne) alebo nahrubo.
- Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno. Zelenú časť jarnej cibuľky nakrájajte na tenké kolieska.
- Všetku pripravenú zeleninu (okrem jarnej cibuľky a cesnaku) dajte do veľkej misy.

Dokončenie šalátu:
- K zelenine v mise pridajte prelisovaný cesnak, mletú sladkú papriku, mletý koriander a prípadne aj štipku mletého čierneho korenia a sójovú omáčku (ak používate).
- V malom hrnci alebo na malej panvičke dôkladne rozohrejte rastlinný olej, kým nie je naozaj horúci (mal by takmer začať dymiť, ale pozor, aby sa neprepaľoval).
- BEZPEČNOSTNÉ UPOZORNENIE: Horúci olej môže nebezpečne prskať! Buďte pri ďalšom kroku maximálne opatrní a chráňte si tvár a ruky.
- Horúcim olejom opatrne a rovnomerne prelejte zeleninu s koreninami v mise. Malo by to zasyčať. Ihneď premiešajte.
- K šalátu pridajte najemno nasekanú zelenú časť jarnej cibuľky, cukor, ocot a soľ. Ak používate, pridajte aj sezamový olej.
- Všetko dôkladne, ale zľahka premiešajte, aby sa zelenina nepolámala, ale dobre obalila zálievkou a koreninami. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou, cukrom alebo octom podľa vašej preferencie.
Podávanie:
- Kórejský zeleninový šalát môžete podávať ihneď, kým je zelenina ešte mierne teplá od oleja a chrumkavá.
- Výborne však chutí aj dobre vychladený. V takom prípade ho prikryte a vložte aspoň na 30 minút (alebo aj na pár hodín) do chladničky, aby sa chute prepojili.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte autentickejšiu chuť môžete do zálievky pridať aj trochu kórejskej čili pasty Gochujang (opatrne, je pálivá) alebo kórejských čili vločiek Gochugaru.
- Namiesto bielej reďkvi môžete použiť aj zväzok klasických guľatých reďkoviek nakrájaných na tenké plátky.
- Nebojte sa experimentovať so zeleninou podľa sezóny – pridať môžete aj tenké prúžky mladej kalerábky, cukety alebo farebných paprík.
- Tento kórejský zeleninový šalát je výborný aj na druhý deň, keď sa chute ešte viac prepoja. Skladujte ho v uzavretej nádobe v chladničke.

Tento TOP recept na kórejský zeleninový šalát je skutočnou explóziou chutí a farieb. Je to zdravá, chutná a osviežujúca bomba, ktorá spestrí váš jedálniček!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od ŠÉFKUCHÁROVA NEVESTA, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.