1-2čajové lyžičkykryštálového cukrualebo podľa chuti
80mlrastlinného olejaneutrálneho
2-3ksjarnej cibuľkylen zelená časť
1-2polievkové lyžiceryžového alebo jablčného octualebo podľa chuti
1-2čajové lyžičkysójovej omáčky(Voliteľné)
1čajová lyžičkasezamového oleja(Voliteľné)
Pokyny
Príprava zeleniny:
1. Kapustu nakrájajte/nastrúhajte na tenké rezance. Uhorku na polkolieska/julienne.2. Papriku na tenké prúžky. Bielu reďkev ošúpte, nastrúhajte nahrubo/julienne.3. Červenú cibuľu na tenké polmesiačiky. Mrkvu nastrúhajte na julienne/nahrubo.4. Cesnak prelisujte/nasekajte najemno. Zelenú časť jarnej cibuľky na kolieska.5. Všetku zeleninu (okrem jarnej cibuľky a cesnaku) dajte do veľkej misy.
Dokončenie šalátu:
6. K zelenine pridajte prelisovaný cesnak, mletú papriku, koriander (a voliteľné čierne korenie, sójovú omáčku).7. V hrnci dôkladne rozohrejte rastlinný olej do horúca (ale nedymiť).8. POZOR: Horúci olej môže prskať! Buďte opatrní.9. Horúcim olejom opatrne prelejte zeleninu v mise. Ihneď premiešajte.10. Pridajte jarnú cibuľku, cukor, ocot, soľ (a voliteľný sezamový olej).11. Dôkladne, ale zľahka premiešajte. Ochutnajte a prípadne dochuťte.
Podávanie:
12. Podávajte ihneď alebo nechajte vychladiť v chladničke (min. 30 min).
Poznámky
1. Pre ešte autentickejšiu chuť môžete do zálievky pridať aj trochu kórejskej čili pasty Gochujang (opatrne, je pálivá) alebo kórejských čili vločiek Gochugaru.2. Namiesto bielej reďkvi môžete použiť aj zväzok klasických guľatých reďkoviek nakrájaných na tenké plátky.3. Nebojte sa experimentovať so zeleninou podľa sezóny – pridať môžete aj tenké prúžky mladej kalerábky, cukety alebo farebných paprík.4. Tento šalát je výborný aj na druhý deň, keď sa chute ešte viac prepoja. Skladujte ho v uzavretej nádobe v chladničke.