Hľadáte recept na klasický, no zároveň fantasticky chutný obed či večeru? Táto hovädzia roštenka na horčici je presne to pravé! Ponúka dokonale mäkké a šťavnaté plátky mäsa v bohatej, jemne pikantnej horčicovej omáčke, ktorá si vás okamžite získa. Tento TOP recept kombinuje tradičné postupy s jednoduchou prípravou, výsledkom čoho je jedlo plné chuti, ktoré pôsobí ako z dobrej reštaurácie, no zvládnete ho pripraviť aj doma.
Základom je kvalitná hovädzia roštenka, ktorú najprv jemne naklepeme, ochutíme a potrieme horčicou. Zaprášenie múkou pred opečením zabezpečí, že mäso zostane šťavnaté a omáčka sa prirodzene zahustí. Cibuľový základ so zápražkou a poctivý vývar vytvoria hĺbku chuti, ktorú horčica skvele doplní. Podávajte s ryžou alebo klasickou knedľou a vychutnajte si tento jednoduchý, no mimoriadne chutný pokrm.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas dusenia: cca 60-90 minút
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
- 600 g hovädzej roštenky (ideálne vysokej, alebo dobre odležanej nízkej)
- Soľ (podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- cca 2-3 polievkové lyžice plnotučnej horčice
- cca 2 polievkové lyžice hladkej múky (na zaprášenie mäsa)
- cca 1-2 polievkové lyžice hladkej múky (na zápražku)
- cca 3-4 polievkové lyžice rastlinného oleja (alebo bravčovej masti)
- 1 veľká cibuľa (alebo 2 menšie)
- (Voliteľné) 100 ml suchého bieleho vína
- 1000 ml horúceho hovädzieho vývaru
- 1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
- (Voliteľné) Štipka cukru
- (Voliteľné) 50-100 ml smotany na varenie alebo šľahanie (na zjemnenie)
- (Na dochutenie) Ocot alebo citrónová šťava (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava mäsa a základu:
- Hovädziu roštenku nakrájajte cez vlákna na 4 plátky (hrúbka cca 1,5-2 cm). Okraje plátkov na niekoľkých miestach jemne narežte nožom, aby sa pri opekaní nekrútili.
- Plátky mäsa zľahka naklepte tĺčikom (ideálne cez potravinársku fóliu). Z oboch strán ich osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
- Každý plátok potrite z oboch strán tenkou vrstvou horčice (použite cca polovicu z celkového množstva horčice).
- Potreté rezne zľahka zaprášte hladkou múkou (cca 2 PL) z oboch strán. Prebytočnú múku oklepte.
- Vo väčšej panvici alebo hrnci so širším dnom rozohrejte polovicu pripraveného oleja (alebo masti) na stredne silnom ohni.
- Zaprášené plátky roštenky sprudka opečte z oboch strán dozlatista (cca 2-3 minúty z každej strany), aby sa mäso zatiahlo. Opečené mäso vyberte a odložte bokom na tanier.
- Do výpeku v panvici/hrnci pridajte zvyšný olej (ak je potrebné). Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju na strednom ohni dosklovita až dozlatista (cca 5-7 minút).
- Orestovanú cibuľu zaprášte 1-2 lyžicami hladkej múky a za stáleho miešania vytvorte svetlú zápražku (restujte cca 1-2 minúty). Dajte pozor, aby sa múka ani cibuľa nespálili.

Dusenie a dokončenie omáčky:
- Voliteľný krok: Ak používate víno, teraz ním zalejte zápražku s cibuľou. Miešajte a nechajte alkohol úplne odpariť (víno sa takmer vyvarí).
- Postupne, za stáleho miešania metličkou, prilievajte k zápražke studený alebo vlažný hovädzí vývar. Dôkladne rozmiešajte, aby nevznikli hrudky a omáčka bola hladká.
- Pridajte drvenú rascu, zvyšok horčice (1-2 ČL alebo podľa chuti) a prípadne štipku cukru na vyváženie chuti. Dobre premiešajte.
- Do pripravenej omáčky vložte späť opečené plátky roštenky aj so šťavou, ktorú pustili. Mäso by malo byť ponorené v omáčke (ak nie je, prilejte trochu vývaru alebo horúcej vody).
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum, hrniec prikryte pokrievkou a nechajte mäso pomaly dusiť domäkka. Trvá to zvyčajne 60-90 minút, v závislosti od kvality a hrúbky mäsa. Skúste vidličkou, či je mäso mäkké. Počas dusenia občas skontrolujte a premiešajte, podľa potreby podlejte trochou vývaru.
- Keď je mäso mäkké, opatrne ho vyberte z omáčky a uchovajte v teple (napr. prikryté alobalom).
- Omáčku ochutnajte. Ak chcete mať omáčku úplne hladkú, môžete ju precediť cez jemné sitko (cibuľu vyhoďte). Ak máte radi rustikálnejšiu omáčku s kúskami cibule, necedte ju.
- Omáčku finálne dochuťte soľou, čerstvo mletým čiernym korením, prípadne ešte trochou horčice alebo pár kvapkami octu či citrónovej šťavy na zvýraznenie chuti.
- Voliteľný krok (zjemnenie): Ak chcete omáčku jemnejšiu a krémovejšiu, teraz do nej môžete zašľahať trochu smotany na varenie alebo šľahanie. Už len krátko prehrejte, nevarte.
Servírovanie:
- Mäkké plátky roštenky vráťte do hotovej horčicovej omáčky, aby sa prehriali, alebo ich na tanieri prelejte omáčkou.
- Podávajte s obľúbenou prílohou – klasicky s dusenou ryžou alebo žemľovou knedľou. Môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Výber mäsa je dôležitý. Vysoká roštenka býva šťavnatejšia, nízka roštenka môže byť suchšia, preto je dôležité ju nepresušiť a dusiť naozaj domäkka.
- Namiesto plnotučnej horčice môžete experimentovať aj s dijonskou alebo hrubozrnnou horčicou pre inú chuťovú nuansu.
- Ak máte radi omáčku hustejšiu, použite pri zaprášení alebo do zápražky o niečo viac múky, alebo nechajte omáčku na konci dlhšie redukovať (variť bez pokrievky).
- Pre ešte bohatšiu chuť môžete spolu s cibuľou orestovať aj kúsok koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen) nakrájanej najemno.

Tento TOP recept na hovädziu roštenku na horčici je dôkazom, že aj klasické jedlá pripravené jednoducho môžu chutiť absolútne skvele. Dobrú chuť!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.