Jednoduchý a chutný recept na klasickú hovädziu roštenku dusenú v lahodnej horčicovej omáčke. Šťavnaté mäso a bohatá omáčka, ideálne podávané s ryžou alebo knedľou.
Väčšia panvica alebo hrniec so širším dnom a pokrievkou
Metlička
Sitko (voliteľné, na precedenie omáčky)
Zloženie
600ghovädzej roštenkyideálne vysokej
Soľpodľa chuti
Čerstvo mleté čierne koreniepodľa chuti
2-3polievkové lyžiceplnotučnej horčicecca
2polievkové lyžicehladkej múkycca, na zaprášenie mäsa
1-2polievkové lyžicehladkej múkycca, na zápražku
3-4polievkové lyžicerastlinného olejacca (alebo bravčovej masti)
1veľkácibuľaalebo 2 menšie
100mlsuchého bieleho vína(Voliteľné)
1000mlhorúceho hovädzieho vývaru
1/2čajovej lyžičkydrvenej rasce
1štipkacukru(Voliteľné)
50-100mlsmotany na varenie alebo šľahanie(Voliteľné, na zjemnenie)
Ocot alebo citrónová šťava(Na dochutenie, voliteľné)
Pokyny
Príprava mäsa a základu:
1. Roštenku nakrájajte na 4 plátky, narežte okraje, zľahka naklepte.2. Osoľte, okoreňte, potrite tenkou vrstvou horčice (cca 1/2 množstva).3. Zaprášte múkou (cca 2 PL), oklepte.4. Na polovici oleja/masti sprudka opečte rezne z oboch strán dozlatista. Vyberte, odložte.5. Do výpeku pridajte zvyšný olej (ak treba), pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte dosklovita (cca 5-7 min).6. Zaprášte múkou (1-2 PL) a vytvorte svetlú zápražku (1-2 min).
Dusenie a dokončenie omáčky:
7. (Voliteľné) Zalejte vínom, nechajte odpariť.8. Postupne za stáleho miešania prilievajte vývar k zápražke.9. Pridajte drvenú rascu, zvyšok horčice, (štipku cukru), korenie. Premiešajte.10. Vráťte mäso do omáčky.11. Prikryte a na miernom ohni duste domäkka (cca 60-90 min).12. Mäkké mäso vyberte, uchovajte v teple.13. Omáčku ochutnajte, prípadne preceďte.14. Finálne dochuťte soľou, korením, horčicou, (octom/citrónom).15. (Voliteľné) Zjemnite smotanou a krátko prehrejte.
Servírovanie:
16. Mäso vráťte do omáčky alebo na tanieri prelejte omáčkou.17. Podávajte s ryžou alebo knedľou.
Poznámky
1. Výber mäsa je dôležitý. Vysoká roštenka býva šťavnatejšia, nízka roštenka môže byť suchšia, preto je dôležité ju nepresušiť a dusiť naozaj domäkka.2. Namiesto plnotučnej horčice môžete experimentovať aj s dijonskou alebo hrubozrnnou horčicou pre inú chuťovú nuansu.3. Ak máte radi omáčku hustejšiu, použite pri zaprášení alebo do zápražky o niečo viac múky, alebo nechajte omáčku na konci dlhšie redukovať (variť bez pokrievky).4. Pre ešte bohatšiu chuť môžete spolu s cibuľou orestovať aj kúsok koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen) nakrájanej najemno.