Kto by odolal klasickým venčekom z odpaľovaného cesta, naplneným hodvábnym vanilkovým krémom s kvapkou rumu? Tento TOP recept vás prevedie krok za krokom prípravou domácich venčekov, ktoré sú také nadýchané a lahodné, že smelo konkurujú tým z najlepšej cukrárne. Aj keď sa odpaľované cesto môže zdať ako výzva, s našimi presnými inštrukciami a tipmi ho zvládnete bravúrne. Pripravte si túto tradičnú slovenskú (a českú) maškrtu a potešte svojich blízkych dezertom, ktorý je symbolom pohody a sladkého pôžitku.
Tieto venčeky sú dokonalou kombináciou ľahučkého cesta a bohatého, no zároveň jemného krému. Rum v kréme dodáva ten správny šmrnc a povyšuje ich na skutočnú delikatesu. Či už ich pripravujete na slávnostnú príležitosť, nedeľné popoludnie ku káve, alebo si len chcete dopriať niečo výnimočné, tento recept vás zaručene nesklame. Poďme spoločne upiecť tie najlepšie domáce venčeky!
Základné informácie:
- Čas prípravy: cca 60 minút (aktívna práca)
- Čas chladenia krému: minimálne 2 hodiny
- Čas pečenia: cca 25-30 minút
- Počet kusov: cca 35-40 venčekov (v závislosti od veľkosti)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na odpaľované cesto:
- 250 ml vody
- 90 g masla
- 1 štipka soli
- 140 g hladkej múky (preosiatej)
- 4 ks vajec (veľkosť M, izbovej teploty)
Na poctivý vanilkovo-rumový krém:
- 500 ml plnotučného mlieka
- 24 g vanilkového cukru (3 balíčky po 8g)
- 76 g vanilkového pudingového prášku (2 balíčky)
- 120 g krupicového cukru
- 30 g masla (na vmiešanie do horúceho pudingu)
- 120 g zmäknutého masla (izbovej teploty, na vyšľahanie krému)
- 4 PL kvalitného rumu (alebo podľa chuti)
Na posypanie:
- práškový cukor (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava vanilkovo-rumového krému (základ):
- Najprv si pripravte základ na krém, aby mal dostatok času na vychladnutie. Z 500 ml mlieka odoberte asi 150 ml a v ňom dôkladne metličkou rozmiešajte vanilkový pudingový prášok a krupicový cukor tak, aby neostali žiadne hrudky.
- Zvyšných 350 ml mlieka spolu s vanilkovým cukrom priveďte v hrnci k varu.
- Keď mlieko začne vrieť, za stáleho miešania doň pomaly prilejte pudingovú zmes rozmiešanú v mlieku.
- Na miernom ohni za nepretržitého miešania varte, kým krém nezhustne a neprevarí sa aspoň 1 minútu (celkovo to môže trvať približne 3-5 minút od začiatku varu). Je dôležité, aby sa puding dobre prevaril, aby krém nemal múčnu chuť.
- Hustý pudingový krém odstavte z ohňa a ihneď doň vmiešajte 30 g masla, kým sa úplne nerozpustí. Maslo dodá krému jemnosť.
- Hotový pudingový základ prelejte do čistej misy. Aby sa na povrchu nevytvorila kožka (škralúp), prikryte ho potravinovou fóliou tak, aby sa fólia priamo dotýkala celého povrchu krému. Nechajte ho najprv úplne vychladnúť pri izbovej teplote, potom ho vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne kým nie je úplne studený.
Príprava odpaľovaného cesta:
- Do hrnca dajte vodu, pridajte na kocky nakrájané maslo (90 g) a štipku soli. Priveďte do varu. Dbajte na to, aby sa maslo úplne rozpustilo, kým voda začne silno vrieť.
- Keď zmes vrie a maslo je rozpustené, stiahnite hrniec z ohňa (alebo znížte plameň na minimum) a naraz doň vsypte všetku preosiatu hladkú múku.
- Ihneď začnite energicky miešať vareškou, kým sa nevytvorí hladká, hustá guľa cesta, ktorá sa pekne oddeľuje od stien hrnca.
- Vráťte hrniec na mierny oheň a cesto za stáleho miešania “odpaľujte” (restujte) približne 1-2 minúty. Na dne hrnca by sa mal začať tvoriť jemný biely povlak – to je znak, že cesto je správne odpálené.
- Odpálené cesto preložte do misy (ideálne sklenenej alebo kovovej, aby rýchlejšie chladlo) a za občasného premiešania ho nechajte vychladnúť, kým nebude len mierne teplé na dotyk (cca 15-20 minút). Nesmie byť horúce, aby sa vajcia pri zašľahávaní nezrazili.
- Do vychladnutého cesta postupne (po jednom) zašľahávajte vajcia pomocou elektrického šľahača s hákmi na cesto alebo pevnej varešky. Každé vajce najprv dôkladne zapracujte do cesta, kým sa úplne nespojí a cesto nie je opäť hladké, až potom pridajte ďalšie. Výsledné cesto by malo byť hladké, lesklé, polotekuté a malo by ťažko stekať z varešky, pričom by malo tvoriť špičku.
Tvarovanie a pečenie venčekov:
- Rúru predhrejte na 200 °C (horný a dolný ohrev). Dva plechy na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
- Pripravené odpaľované cesto naplňte do cukrárskeho vrecka s hladkou alebo hviezdicovou (ozdobnou) špičkou s väčším priemerom (napr. 10-12 mm).
- Na pripravené plechy striekajte z cesta venčeky – malé krúžky s otvorom uprostred, s priemerom cca 4-5 cm. Medzi jednotlivými venčekmi nechávajte dostatočné medzery, pretože počas pečenia zväčšia svoj objem.
- Plechy s venčekmi vložte do dobre predhriatej rúry. Pečte pri 200 °C prvých 10-15 minút. Dôležité: Počas tejto prvej fázy pečenia rúru za žiadnych okolností neotvárajte, inak by venčeky mohli spľasnúť!
- Po 10-15 minútach stíšte teplotu rúry na 180 °C a dopekajte ďalších 10-15 minút, alebo kým nie sú venčeky pevné na dotyk, suché na povrchu a krásne zlatohnedé.
- Upečené venčeky vyberte z rúry a ihneď ich ešte horúce poprepichujte zospodu alebo z boku špičkou noža alebo špajdľou, aby mohla uniknúť para a ostali chrumkavé. Nechajte ich úplne vychladnúť na mriežke.
Dokončenie krému a plnenie venčekov:
- Kým venčeky chladnú, dokončite krém. Zmäknuté maslo (120 g) izbovej teploty vyšľahajte v mise elektrickým šľahačom do svetlej peny.
- Do našľahaného masla postupne (po lyžiciach) zašľahávajte úplne studený pudingový základ z chladničky. Každú lyžicu pudingu dôkladne zašľahajte, kým sa nespojí s maslom, až potom pridajte ďalšiu.
- Keď je všetok puding zapracovaný a krém je hladký, prilejte 4 PL rumu (alebo podľa chuti) a ešte krátko prešľahajte, aby sa rum rovnomerne vmiešal. Výsledkom by mal byť hladký a jemný vanilkovo-rumový krém.
- Úplne vychladnuté venčeky opatrne pozdĺžne prerežte ostrým zúbkovaným nožom na polovicu (na vrchnú a spodnú časť).
- Pripravený vanilkovo-rumový krém naplňte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou (môže byť tá istá ako na cesto, alebo iná vhodná na krém).
- Krém nanášajte v dostatočnom množstve po celom obvode spodnej časti každého venčeka. Prikryte vrchnou časťou venčeka a jemne pritlačte. Postup opakujte so všetkými venčekmi.
- Naplnené venčeky môžete pred podávaním nechať ešte chvíľu stuhnúť v chladničke, aby krém lepšie držal.
- Pred servírovaním venčeky s vanilkovo-rumovým krémom bohato posypte práškovým cukrom.
Tipy
- Kľúčom k úspešnému odpaľovanému cestu je dodržanie presného postupu: správne odpálenie múky, dostatočné vychladnutie cesta pred pridaním vajec a postupné zašľahávanie vajec izbovej teploty.
- Pre krásne tvarované venčeky použite kvalitné cukrárske vrecko a vhodnú ozdobnú špičku. Pri striekaní cesta na plech sa snažte robiť venčeky rovnakej veľkosti, aby sa piekli rovnomerne.
- Namiesto práškového cukru môžete hotové venčeky poliať tenkou čokoládovou polevou (z horkej alebo mliečnej čokolády) alebo karamelom pre ešte slávnostnejší vzhľad.
- Venčeky sú najlepšie čerstvé, v deň prípravy, kedy je cesto najchrumkavejšie. Ak ich potrebujete skladovať, uchovávajte ich v chladničke v uzatvorenej nádobe, ale počítajte s tým, že cesto od krému časom zmäkne.
Tieto domáce venčeky sú skutočnou lahôdkou a pýchou každej gazdinky. Prajeme vám veľa úspechov pri pečení a sladké maškrtenie!
Tento recept pre vás s láskou pripravila redakcia varimeslaskou.sk.