Search

Tieto maslové mesiačiky sa rozplývajú na jazyku: Jednoduché a fantasticky chutné

maslové mesiačiky
Maslové mesiačiky

Obsah receptu

Publikované: 1. apríla 2025, 07:41

Hľadáte recept na jednoduché a pritom fantasticky chutné pečivo? Tieto maslové mesiačiky s orechmi a vanilkou sú presne také – sú neskutočne krehké a doslova sa rozplývajú na jazyku. Určite si ich zamilujete.

Všetci, ktorí uprednostňujú rýchle recepty, by mali vyskúšať tento jednoduchý postup na maslové mesiačiky. Pripravíte ich z pár bežných surovín a aktívna príprava vám nezaberie veľa času. Sú skvelé len tak ku káve či čaju.

  • Čas prípravy: 25 minút (+ 20 minút chladenie)
  • Čas pečenia: 10-12 minút
  • Počet porcií: cca 26 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 90 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
  • 50 g práškového cukru (preosiateho)
  • 40 g jemne mletých vlašských orechov (alebo lieskovcov/mandlí)
  • 30 ml rastlinného oleja (neutrálneho, napr. slnečnicový)
  • cca 150-160 g hladkej múky (preosiatej, množstvo podľa potreby)
  • 1 ČL vanilkového cukru (alebo štipka mletej vanilky/pár kvapiek extraktu)
  • 1 štipka soli
  • Práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou alebo elektrickým šľahačom na nízkych otáčkach zmäknuté maslo s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým cukrom (alebo vanilkou) do hladkej peny.
  2. Pridajte jemne mleté vlašské orechy a prilejte rastlinný olej. Krátko premiešajte, len aby sa ingrediencie spojili.
  3. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (začnite so 150 g) so štipkou soli.
  4. Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridávajte k maslovo-orechovej zmesi. Najprv miešajte vareškou alebo stierkou, potom krátko rukami vypracujte mäkké, tvárne a mierne drobivé cesto. Ak sa zdá príliš suché, pridajte lyžičku oleja alebo vody. Ak príliš lepí, pridajte ešte trochu múky (maximálne do 160 g celkovo). Cesto nemieste dlho.
  5. Hotové cesto vytvarujte do tvaru plochej gule alebo disku, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte aspoň na 20 minút do chladničky mierne stuhnúť (bude sa s ním lepšie pracovať).

Tvarovanie a pečenie:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Mierne vychladnuté cesto vyberte z chladničky. Na jemne pomúčenej pracovnej doske ho opatrne rozvaľkajte valčekom na plát hrubý približne 5 mm (0,5 cm). Cesto je krehké, pracujte s ním jemne.
  3. Z rozvaľkaného cesta pomocou formičky v tvare mesiačika (alebo iného malého tvaru) vykrajujte jednotlivé sušienky.
  4. Vykrojené mesiačiky opatrne prenášajte a ukladajte s malými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie. Zvyšky cesta po vykrajovaní opäť spojte, krátko premieste, rozvaľkajte a vykrojte ďalšie mesiačiky, kým neminiete všetko cesto.
  5. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 10 až 12 minút. Sušienky by mali zostať svetlé, len okraje môžu začať veľmi jemne zlatnúť. Pozorne ich sledujte, aby sa nespálili alebo príliš nezhnedli.
  6. Upečené mesiačiky vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť na kovovej mriežke. Teplé sú veľmi krehké.

Dokončenie:

  1. Úplne vychladnuté maslové mesiačiky môžete pred podávaním zľahka posypať cez sitko práškovým cukrom.
  2. Skladujte ich v dobre uzatvorenej dóze pri izbovej teplote, kde vydržia krehké niekoľko dní.

Videorecept

Tipy

  1. Pred pridaním múky do cesta ju vždy preosejem. Cesto je potom jemnejšie a bez hrudiek. Múku pridávam postupne a len toľko, aby vzniklo tvárne cesto – radšej menej ako viac, aby zostali mesiačiky krehké.
  2. Ak sa mi cesto zdá byť pri spracovaní príliš suché a drobivé, pridám ešte kvapku oleja alebo lyžičku studenej vody. Ak by sa naopak príliš lepilo (čo by pri tomto pomere nemalo), pridám ešte trošku múky. Cieľom je mäkké, ale dobre tvarovateľné cesto.
  3. Na prípravu cesta používam naozaj dobre zmäknuté maslo izbovej teploty. Vďaka tomu sa krásne spojí s cukrom do peny, čo je základom výslednej krehkej štruktúry sušienok.
  4. Tieto mesiačiky pečiem skutočne len krátko, zvyčajne 10 až 12 minút pri 180°C. Musia zostať svetlé, len s minimálnym náznakom farby na okrajoch. Akonáhle začnú chytať farbu, hneď ich vyberám. Dlhším pečením by stvrdli a stratili by tú úžasnú schopnosť rozplývať sa na jazyku.

Vyskúšajte tieto jednoduché a fantasticky chutné maslové mesiačiky – garantujem vám, že sa budú rozplývať na jazyku a stanú sa vašim obľúbeným rýchlym receptom.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Наташа Шакинко

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty