Máte chuť na niečo tradičné, no zároveň ľahké a moderné? Čo tak vymeniť klasické mäsové fašírky za ich letnú, zeleninovú verziu? Garantujeme vám, že po ochutnaní týchto cuketových fašírok na tie mäsové na chvíľu zabudnete! Sú presne také, aké majú byť – na povrchu nádherne zlatisté a chrumkavé, zatiaľ čo vo vnútri zostávajú úžasne šťavnaté a mäkké. Pridaná ryža im dodáva zaujímavú textúru a robí ich príjemne sýtymi. Je to dokonalý spôsob, ako si vychutnať letnú úrodu a pripraviť plnohodnotné jedlo, ktoré je lacné, zdravé a neskutočne dobré.
Príprava týchto bezmäsitých fašírok je prekvapivo jednoduchá a sú skvelým spôsobom, ako do jedálnička prepašovať viac zeleniny, a to aj deťom. Môžete ich podávať ako hlavný chod so zemiakovou kašou, no fantasticky chutia aj samotné, len s čerstvým a chladivým jogurtovým dipom, ktorý ich chuť dokonale dopĺňa. Poďte sa s nami presvedčiť, že fašírky bez mäsa môžu byť absolútny gastronomický zážitok!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas varenia: cca 15 minút (varenie ryže) + cca 15 minút (vyprážanie)
- Počet porcií/kusov: cca 12-15 fašírok (4 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na cuketové fašírky:
- 150 g guľatozrnnej ryže
- cca 500-600 g cukety (približne 2 stredne veľké kusy)
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 2-3 ks vajec
- 2 PL hladkej múky
- 1/2 ČL mletej sladkej papriky
- 1/2 ČL mletej pálivej papriky (alebo podľa chuti)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- rastlinný olej na vyprážanie
Na jogurtový dip:
- 200 g hustého bieleho jogurtu (gréckeho typu)
- 1-2 strúčiky cesnaku
- hrsť čerstvého kôpru alebo petržlenovej vňate
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
Príprava základnej zmesi
- Najprv si uvaríme ryžu. Prepláchneme ju a varíme v osolenej vode podľa návodu na obale domäkka (zvyčajne asi 15 minút). Uvarenú ryžu scedíme a necháme mierne vychladnúť.
- Kým sa ryža varí, pripravíme si cuketu. Umyjeme ju a nastrúhame na hrubom strúhadle. Nastrúhanú cuketu v mise poriadne osolíme, premiešame a necháme 10-15 minút postáť, aby pustila prebytočnú vodu.
- Dôležitý krok: Z odležanej cukety rukami alebo cez čistú utierku dôkladne vyžmýkame všetku vodu. Tento krok je kľúčový, aby fašírky neboli príliš riedke a nerozpadávali sa.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na veľmi jemné kocky.
- Vo veľkej mise zmiešame uvarenú ryžu, dôkladne vyžmýkanú cuketu, nadrobno nasekanú cibuľu a 2 až 3 vajíčka.
- K zmesi pridáme hladkú múku, sladkú aj pálivú papriku, soľ a čierne korenie. Všetko spolu poriadne premiešame, aby vznikla kompaktná hmota, z ktorej sa dajú tvarovať fašírky.
Tvarovanie a vyprážanie fašírok
- Mokrými rukami tvarujeme z pripravenej hmoty fašírky požadovanej veľkosti a tvaru (guľaté alebo oválne placky). Vďaka mokrým rukám sa zmes nebude lepiť.
- V hlbšej panvici rozohrejeme na strednej teplote vyššiu vrstvu oleja.
- Fašírky opatrne vkladáme do rozpáleného oleja a vyprážame z každej strany približne 3-4 minúty do krásnej zlatohnedej a chrumkavej farby.
- Hotové fašírky vyberáme dierovanou naberačkou a ukladáme na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré odsajú prebytočný tuk.
- Kým sa fašírky vyprážajú, v malej miske si pripravíme dip zmiešaním jogurtu, prelisovaného cesnaku, nasekaných byliniek, soli a korenia.
- Horúce a chrumkavé fašírky podávame s chladným jogurtovým dipom a napríklad varenými zemiakmi alebo len so zeleninovým šalátom.
Videorecept
Tipy
- Kľúčom k úspechu je naozaj dôkladné vyžmýkanie cukety. Tento krok nikdy nevynechávam, inak by boli fašírky príliš riedke a pri vyprážaní by sa mohli rozpadať.
- Pre extra chrumkavosť a ešte lepšiu súdržnosť rada pridám do zmesi aj 2-3 lyžice strúhanky. Fašírky sú potom ešte lepšie a držia pevnejšie pokope.
- Tieto fašírky sú skvelé aj na studeno. Pokrájané na menšie kúsky ich môžem použiť ako súčasť obložených mís alebo si ich vziať so sebou na cesty či piknik.
- Namiesto vyprážania na panvici ich často pripravujem aj v zdravšej verzii. Poukladám ich na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich potriem olejom a pečiem v rúre predhriatej na 200°C asi 20-25 minút dozlatista.
Či už hľadáte tip na ľahký obed, alebo chutnú bezmäsitú večeru, tieto cuketové fašírky sú tou správnou voľbou. Sú dôkazom, že aj jednoduché a lacné suroviny sa dajú premeniť na skutočnú delikatesu.
Recept je inšpirovaný verziou od Asena’s Kitchen