Search

Tieto cuketové fašírky sú lepšie ako mäsové! Chrumkavé, šťavnaté a pritom lacné a zdravé

cuketové fašírky
Cuketové fašírky, zdroj: AI

Obsah receptu

Publikované: 25. júna 2025, 16:00

Máte chuť na niečo tradičné, no zároveň ľahké a moderné? Čo tak vymeniť klasické mäsové fašírky za ich letnú, zeleninovú verziu? Garantujeme vám, že po ochutnaní týchto cuketových fašírok na tie mäsové na chvíľu zabudnete! Sú presne také, aké majú byť – na povrchu nádherne zlatisté a chrumkavé, zatiaľ čo vo vnútri zostávajú úžasne šťavnaté a mäkké. Pridaná ryža im dodáva zaujímavú textúru a robí ich príjemne sýtymi. Je to dokonalý spôsob, ako si vychutnať letnú úrodu a pripraviť plnohodnotné jedlo, ktoré je lacné, zdravé a neskutočne dobré.

Príprava týchto bezmäsitých fašírok je prekvapivo jednoduchá a sú skvelým spôsobom, ako do jedálnička prepašovať viac zeleniny, a to aj deťom. Môžete ich podávať ako hlavný chod so zemiakovou kašou, no fantasticky chutia aj samotné, len s čerstvým a chladivým jogurtovým dipom, ktorý ich chuť dokonale dopĺňa. Poďte sa s nami presvedčiť, že fašírky bez mäsa môžu byť absolútny gastronomický zážitok!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas varenia: cca 15 minút (varenie ryže) + cca 15 minút (vyprážanie)
  • Počet porcií/kusov: cca 12-15 fašírok (4 porcie)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na cuketové fašírky:

  • 150 g guľatozrnnej ryže
  • cca 500-600 g cukety (približne 2 stredne veľké kusy)
  • 1 ks stredne veľkej cibule
  • 2-3 ks vajec
  • 2 PL hladkej múky
  • 1/2 ČL mletej sladkej papriky
  • 1/2 ČL mletej pálivej papriky (alebo podľa chuti)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • rastlinný olej na vyprážanie

Na jogurtový dip:

  • 200 g hustého bieleho jogurtu (gréckeho typu)
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • hrsť čerstvého kôpru alebo petržlenovej vňate
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

Príprava základnej zmesi

  1. Najprv si uvaríme ryžu. Prepláchneme ju a varíme v osolenej vode podľa návodu na obale domäkka (zvyčajne asi 15 minút). Uvarenú ryžu scedíme a necháme mierne vychladnúť.
  2. Kým sa ryža varí, pripravíme si cuketu. Umyjeme ju a nastrúhame na hrubom strúhadle. Nastrúhanú cuketu v mise poriadne osolíme, premiešame a necháme 10-15 minút postáť, aby pustila prebytočnú vodu.
  3. Dôležitý krok: Z odležanej cukety rukami alebo cez čistú utierku dôkladne vyžmýkame všetku vodu. Tento krok je kľúčový, aby fašírky neboli príliš riedke a nerozpadávali sa.
  4. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na veľmi jemné kocky.
  5. Vo veľkej mise zmiešame uvarenú ryžu, dôkladne vyžmýkanú cuketu, nadrobno nasekanú cibuľu a 2 až 3 vajíčka.
  6. K zmesi pridáme hladkú múku, sladkú aj pálivú papriku, soľ a čierne korenie. Všetko spolu poriadne premiešame, aby vznikla kompaktná hmota, z ktorej sa dajú tvarovať fašírky.

Tvarovanie a vyprážanie fašírok

  1. Mokrými rukami tvarujeme z pripravenej hmoty fašírky požadovanej veľkosti a tvaru (guľaté alebo oválne placky). Vďaka mokrým rukám sa zmes nebude lepiť.
  2. V hlbšej panvici rozohrejeme na strednej teplote vyššiu vrstvu oleja.
  3. Fašírky opatrne vkladáme do rozpáleného oleja a vyprážame z každej strany približne 3-4 minúty do krásnej zlatohnedej a chrumkavej farby.
  4. Hotové fašírky vyberáme dierovanou naberačkou a ukladáme na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré odsajú prebytočný tuk.
  5. Kým sa fašírky vyprážajú, v malej miske si pripravíme dip zmiešaním jogurtu, prelisovaného cesnaku, nasekaných byliniek, soli a korenia.
  6. Horúce a chrumkavé fašírky podávame s chladným jogurtovým dipom a napríklad varenými zemiakmi alebo len so zeleninovým šalátom.

Videorecept

Tipy

  1. Kľúčom k úspechu je naozaj dôkladné vyžmýkanie cukety. Tento krok nikdy nevynechávam, inak by boli fašírky príliš riedke a pri vyprážaní by sa mohli rozpadať.
  2. Pre extra chrumkavosť a ešte lepšiu súdržnosť rada pridám do zmesi aj 2-3 lyžice strúhanky. Fašírky sú potom ešte lepšie a držia pevnejšie pokope.
  3. Tieto fašírky sú skvelé aj na studeno. Pokrájané na menšie kúsky ich môžem použiť ako súčasť obložených mís alebo si ich vziať so sebou na cesty či piknik.
  4. Namiesto vyprážania na panvici ich často pripravujem aj v zdravšej verzii. Poukladám ich na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich potriem olejom a pečiem v rúre predhriatej na 200°C asi 20-25 minút dozlatista.

Či už hľadáte tip na ľahký obed, alebo chutnú bezmäsitú večeru, tieto cuketové fašírky sú tou správnou voľbou. Sú dôkazom, že aj jednoduché a lacné suroviny sa dajú premeniť na skutočnú delikatesu.

Recept je inšpirovaný verziou od Asena’s Kitchen

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty