Máte chuť na niečo tradičné, no zároveň ľahké a moderné? Čo tak vymeniť klasické mäsové fašírky za ich letnú, zeleninovú verziu? Garantujeme vám, že po ochutnaní týchto cuketových fašírok na tie mäsové na chvíľu zabudnete! Sú presne také, aké majú byť – na povrchu nádherne zlatisté a chrumkavé, zatiaľ čo vo vnútri zostávajú úžasne šťavnaté a mäkké. Pridaná ryža im dodáva zaujímavú textúru a robí ich príjemne sýtymi. Je to dokonalý spôsob, ako si vychutnať letnú úrodu a pripraviť plnohodnotné jedlo, ktoré je lacné, zdravé a neskutočne dobré.
1. Najprv si uvaríme ryžu. Prepláchneme ju a varíme v osolenej vode podľa návodu na obale domäkka (zvyčajne asi 15 minút). Uvarenú ryžu scedíme a necháme mierne vychladnúť.
2. Kým sa ryža varí, pripravíme si cuketu. Umyjeme ju a nastrúhame na hrubom strúhadle. Nastrúhanú cuketu v mise poriadne osolíme, premiešame a necháme 10-15 minút postáť, aby pustila prebytočnú vodu.
3. Dôležitý krok: Z odležanej cukety rukami alebo cez čistú utierku dôkladne vyžmýkame všetku vodu. Tento krok je kľúčový, aby fašírky neboli príliš riedke a nerozpadávali sa.
4. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na veľmi jemné kocky.
5. Vo veľkej mise zmiešame uvarenú ryžu, dôkladne vyžmýkanú cuketu, nadrobno nasekanú cibuľu a 2 až 3 vajíčka.
6. K zmesi pridáme hladkú múku, sladkú aj pálivú papriku, soľ a čierne korenie. Všetko spolu poriadne premiešame, aby vznikla kompaktná hmota, z ktorej sa dajú tvarovať fašírky.
Tvarovanie a vyprážanie fašírok
7. Mokrými rukami tvarujeme z pripravenej hmoty fašírky požadovanej veľkosti a tvaru (guľaté alebo oválne placky). Vďaka mokrým rukám sa zmes nebude lepiť.
8. V hlbšej panvici rozohrejeme na strednej teplote vyššiu vrstvu oleja.
9. Fašírky opatrne vkladáme do rozpáleného oleja a vyprážame z každej strany približne 3-4 minúty do krásnej zlatohnedej a chrumkavej farby.
10. Hotové fašírky vyberáme dierovanou naberačkou a ukladáme na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré odsajú prebytočný tuk.
11. Kým sa fašírky vyprážajú, v malej miske si pripravíme dip zmiešaním jogurtu, prelisovaného cesnaku, nasekaných byliniek, soli a korenia.
12. Horúce a chrumkavé fašírky podávame s chladným jogurtovým dipom a napríklad varenými zemiakmi alebo len so zeleninovým šalátom.
Poznámky
1. Kľúčom k úspechu je naozaj dôkladné vyžmýkanie cukety. Tento krok nikdy nevynechávam, inak by boli fašírky príliš riedke a rozpadávali by sa pri vyprážaní.2. Pre extra chrumkavosť a lepšiu súdržnosť rada pridám do zmesi aj 2-3 lyžice strúhanky. Fašírky sú potom ešte lepšie.3. Tieto fašírky sú skvelé aj na studeno. Pokrájané na menšie kúsky ich môžem použiť ako súčasť obložených mís alebo si ich vziať so sebou na cesty.4. Namiesto vyprážania na panvici ich často pripravujem aj v zdravšej verzii. Poukladám ich na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich potriem olejom a pečiem v rúre pri 200°C asi 20-25 minút dozlatista.