Search

Tento RECEPT pobláznil svet: Upečte 2 korpusy a zalejte ich HORÚCOU čokoládou! Je to ZÁZRAK!

Starodávna čokoládová torta
Starodávna čokoládová torta

Obsah receptu

Publikované: 4. novembra 2025, 08:56

Toto je starodávna čokoládová torta, ktorá nepotrebuje žiadny zložitý krém. Trik spočíva v horúcej zálievke, ktorú nalejete priamo na korpusy. Táto metóda “torty z hrnca” vytvorí neuveriteľne šťavnatý a vláčny výsledok.

Mleté orechy v horúcom mlieku cez noc napučia a premenia riedku zálievku na hustú, krémovú plnku. Je to starý trik, ktorý funguje. Vyskúšate túto “mokrú” tortu?

Ako správne pripraviť túto “liatu” tortu?

Upečte dva tenké korpusy a prerežte ich na štyri pláty. Vráťte ich do formy. V hrnci uvarte horúcu čokoládovo-orechovú zálievku. Horúcou zmesou zalejte studené korpusy a nechajte cez noc stuhnúť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas pečenia: 40 minút (2x 20 minút)
  • Čas chladenia: 8 hodín (ideálne cez noc)
  • Počet porcií: 1 torta (Ø 24 cm)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 450 kcal/kúsok
  • Trend: Tradičná kuchyňa

Potrebujeme

Na 2 korpusy (suroviny na 1 korpus, pečieme 2x)

  • 2 ks vajcia
  • 10 PL kryštálového cukru
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 10 PL vody (vlažnej)
  • 12 PL hladkej múky
  • 1 PL kakaového prášku
  • 6 g prášku do pečiva (1/2 balíčka)

Na “mokrú” plnku (zálievku)

  • 1 l mlieka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g čokolády na varenie
  • 250 g masla (alebo margarínu)
  • 250 g mletých vlašských orechov

Poleva (Ganache)

  • 120 g mliečnej čokolády
  • 80 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)

Postup prípravy

  1. Najprv upečieme prvý korpus. Rúru predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (priemer 24 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. V miske vyšľahajte 2 vajcia, 10 PL cukru a 1 balíček vanilkového cukru do bledej peny.
  3. Za stáleho šľahania na nízkych otáčkach pomaly prilievajte 10 PL vlažnej vody.
  4. V inej miske zmiešajte 12 PL múky, 1 PL kakaa a polovicu balíčka prášku do pečiva.
  5. Suchú zmes preosejte a po častiach ju krátko zašľahajte do vajíčkovej peny (len kým sa nespojí).
  6. Cesto vylejte do formy, zarovnajte a pečte 20 minút pri 180 °C.
  7. Upečený korpus nechajte vychladnúť. Celý postup 2-6 zopakujte presne rovnako s druhou dávkou surovín.
  8. Oba úplne vychladnuté korpusy prerežte pozdĺžne na polovicu. Získate tak celkovo 4 tenké pláty.
  9. Čistú tortovú formu (tú istú, 24 cm) vysteľte papierom na pečenie (dno aj boky). Vložte do nej prvý plát cesta (spodnú časť).
  10. Pripravte plnku. Vo veľkom hrnci zmiešajte 1 liter mlieka, 200 g cukru, na kocky nalámanú čokoládu na varenie a 250 g masla.
  11. Za stáleho miešania zahrievajte na strednom plameni. Miešajte, kým sa všetky suroviny úplne nerozpustia a nespoja. Zmes nesmie vrieť.
  12. Keď je zmes horúca a spojená, vypnite oheň. Ihneď do nej vmiešajte 250 g mletých vlašských orechov.
  13. Vezmite naberačku a ešte horúcu orechovú plnku začnite liať na prvý studený korpus vo forme. Nalejte asi štvrtinu plnky.
  14. Položte druhý plát cesta. Opäť ho rovnomerne zalejte horúcou plnkou.
  15. Položte tretí plát cesta a znova ho zalejte plnkou.
  16. Položte posledný (štvrtý) plát cesta a zalejte ho všetkým zvyškom orechovej plnky. Nebojte sa, plnka bude veľmi tekutá.
  17. Tortu nechajte úplne vychladnúť na kuchynskej linke. Potom ju prikryte fóliou a vložte do chladničky stuhnúť, ideálne na celú noc (minimálne 8 hodín).
  18. Na druhý deň tortu opatrne vyberte z formy a stiahnite papier na pečenie.
  19. Pripravte polevu: V malom hrnci zohrejte smotanu tesne pod bod varu. Nalejte ju na nalámanú mliečnu čokoládu. Nechajte minútu postáť a potom vymiešajte na hladkú polevu (ganache).
  20. Mierne vychladnutou polevou polejte vrch torty a ozdobte nasekanými orechmi.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Mleté vs. Nasekané: Pre tento recept sú kľúčové mleté orechy. Iba tie dokážu správne napučať a premeniť tekutú zálievku na hustý, krémový koláč. Nasekané orechy by tento efekt nedosiahli.
  2. Horúce na studené: Kúzlo receptu je v strete teplôt. Horúca (nie vriaca) plnka sa musí liať na úplne vychladnuté korpusy. Tým sa cesto dokonale napije, ale nerozpadne sa.

Jednoduché variácie

  • Rumová verzia: Do hotovej horúcej plnky (po odstavení z ohňa) vmiešajte 100 ml kvalitného rumu pre výraznú arómu.
  • Menej sladká: Použite horkú čokoládu (50 % a viac) v plnke aj v poleve. Chuť bude vyváženejšia a menej sladká.

Časté otázky (FAQ)

Prečo je plnka po uvarení taká tekutá? Je to úplne správne. Nie je to klasická plnka, ale zálievka. Maslo, čokoláda a najmä mleté orechy potrebujú čas (noc v chladničke), aby stuhli a premenili tekutinu na krémovú hmotu.

Musím piecť dva korpusy? Áno, tento recept je navrhnutý pre tenké vrstvy. Ak by ste upiekli jeden hrubý korpus, horúca plnka by sa nedostala rovnomerne dovnútra a výsledok by nebol taký vláčny.

Nerozpadne sa torta pri krájaní? Nie, ak ju necháte poctivo stuhnúť cez noc. Orechová plnka po vychladnutí funguje ako pevné spojivo. Krájajte ju ostrým nožom namočeným v horúcej vode.


Výsledkom je neuveriteľne šťavnatá a ťažká torta, ktorá chutí ako luxusný čokoládový lanýž s orechmi. Skladujte ju výhradne v chladničke, kde vydrží vláčna 4–5 dní.

Recept vychádza z verzie od Jednostavna kuhinja, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty