Toto je starodávna čokoládová torta, ktorá nepotrebuje žiadny zložitý krém. Trik spočíva v horúcej zálievke, ktorú nalejete priamo na korpusy. Táto metóda „torty z hrnca“ vytvorí neuveriteľne šťavnatý a vláčny výsledok.
1. Najprv upečieme prvý korpus. Rúru predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (priemer 24 cm) vysteľte papierom na pečenie.
2. V miske vyšľahajte 2 vajcia, 10 PL cukru a 1 balíček vanilkového cukru do bledej peny.
3. Za stáleho šľahania na nízkych otáčkach pomaly prilievajte 10 PL vlažnej vody.
4. V inej miske zmiešajte 12 PL múky, 1 PL kakaa a polovicu balíčka prášku do pečiva.
5. Suchú zmes preosejte a po častiach ju krátko zašľahajte do vajíčkovej peny (len kým sa nespojí).
6. Cesto vylejte do formy, zarovnajte a pečte 20 minút pri 180 °C.
7. Upečený korpus nechajte vychladnúť. Celý postup 2-6 zopakujte presne rovnako s druhou dávkou surovín.
8. Oba úplne vychladnuté korpusy prerežte pozdĺžne na polovicu. Získate tak celkovo 4 tenké pláty.
9. Čistú tortovú formu (tú istú, 24 cm) vysteľte papierom na pečenie (dno aj boky). Vložte do nej prvý plát cesta (spodnú časť).
10. Pripravte plnku. Vo veľkom hrnci zmiešajte 1 liter mlieka, 200 g cukru, na kocky nalámanú čokoládu na varenie a 250 g masla.
11. Za stáleho miešania zahrievajte na strednom plameni. Miešajte, kým sa všetky suroviny úplne nerozpustia a nespoja. Zmes nesmie vrieť.
12. Keď je zmes horúca a spojená, vypnite oheň. Ihneď do nej vmiešajte 250 g mletých vlašských orechov.
13. Vezmite naberačku a ešte horúcu orechovú plnku začnite liať na prvý studený korpus vo forme. Nalejte asi štvrtinu plnky.
14. Položte druhý plát cesta. Opäť ho rovnomerne zalejte horúcou plnkou.
15. Položte tretí plát cesta a znova ho zalejte plnkou.
16. Položte posledný (štvrtý) plát cesta a zalejte ho všetkým zvyškom orechovej plnky. Nebojte sa, plnka bude veľmi tekutá.
17. Tortu nechajte úplne vychladnúť na kuchynskej linke. Potom ju prikryte fóliou a vložte do chladničky stuhnúť, ideálne na celú noc (minimálne 8 hodín).
18. Na druhý deň tortu opatrne vyberte z formy (orežte boky). Ak ste použili papier na dne, najlepšie je tortu obrátiť a papier stiahnuť.
19. Pripravte polevu: V malom hrnci zohrejte smotanu tesne pod bod varu. Nalejte ju na nalámanú mliečnu čokoládu.
20. Nechajte minútu postáť a potom vymiešajte na hladkú polevu (ganache).
21. Mierne vychladnutou polevou polejte vrch torty a ozdobte nasekanými orechmi.
Poznámky
1. Mleté vs. Nasekané: Pre tento recept sú kľúčové mleté orechy. Iba tie dokážu správne napučať a premeniť tekutú zálievku na hustý, krémový koláč. Nasekané orechy by tento efekt nedosiahli.2. Horúce na studené: Kúzlo receptu je v strete teplôt. Horúca (nie vriaca) plnka sa musí liať na úplne vychladnuté korpusy. Tým sa cesto dokonale napije, ale nerozpadne sa.3. Rumová verzia: Do hotovej horúcej plnky (po odstavení z ohňa) vmiešajte 100 ml kvalitného rumu pre výraznú arómu.4. Menej sladká: Použite horkú čokoládu (50 % a viac) v plnke aj v poleve. Chuť bude vyváženejšia a menej sladká.