Leto plné grilovačiek a zmrzliny je za nami a telo si prirodzene pýta niečo ľahšie a sviežejšie. Tento uhorkový šalát je presne to, čo potrebujete. Je chrumkavý, plný bielkovín z vajíčok a vďaka jednoduchému postupu ho máte na stole za pár minút. Ideálny zdravý reštart do nových dní!
Kombinácia chrumkavých uhoriek, vajíčok a jemného jogurtového dresingu vás príjemne zasýti, ale vôbec nezaťaží. Je to skvelá ľahká večera alebo aj výdatná príloha. Vyskúšate?
Ako na rýchly a svieži uhorkový šalát?
Uhorky nakrájajte na kolieska, osoľte a nechajte postáť. Potom z nich poriadne vyžmýkajte prebytočnú vodu. V mise ich zmiešajte s na kocky nakrájanými uvarenými vajíčkami a jarnou cibuľkou. Všetko nakoniec spojte ľahkým dresingom z jogurtu, majonézy a horčice.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia: 10 minút (vajíčka)
- Počet porcií: 2–3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 240 kcal/porcia (bez pečiva)
- Trend: Zdravé jedlo
Potrebujeme
Na šalát
- 5 ks šalátových uhoriek (hadoviek)
- 3–4 ks vajec
- 1 zväzok jarnej cibuľky (cca 4-5 ks)
- 2 ČL soli (na uhorky)
Na dresing
- 150 g hustého bieleho jogurtu (gréckeho typu)
- 2 PL majonézy
- 1 PL dijonskej horčice
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Najprv si dajte variť vajíčka natvrdo. Vložte ich do vriacej vody a varte presne 10 minút. Po uvarení ich ihneď schlaďte v ľadovej vode, budú sa vám oveľa lepšie šúpať.
- Kým sa vajcia varia, umyte uhorky a nakrájajte ich na tenké kolieska. V miske ich poriadne posoľte a premiešajte. Nechajte ich takto postáť 10-15 minút.
- Teraz prichádza najdôležitejší krok: Uhorky za ten čas pustia veľa vody. Rukami alebo cez čisté sitko ich poriadne vyžmýkajte. Tento krok je kľúčový, aby šalát nebol vodnatý, ale krásne chrumkavý.
- Vyžmýkané uhorky dajte do veľkej čistej misy. Pridajte k nim na kocky nakrájané a vychladnuté vajíčka a najemno nasekanú jarnú cibuľku (bielu aj zelenú časť).
- V malej miske si pripravte dresing. Metličkou dohladka zmiešajte biely jogurt, majonézu a dijonskú horčicu.
- Hotový dresing nalejte na šalát. Dochuťte čerstvo mletým čiernym korením a všetko zľahka, ale dôkladne premiešajte.
- Podávajte ihneď, alebo nechajte ešte chvíľu vychladiť v chladničke, aby sa chute dokonale prepojili.
Videorecept
Tipy
- Žmýkanie je základ úspechu: Naozaj nevynechajte krok s vyžmýkaním osolených uhoriek. Zbavíte ich tak prebytočnej vody, ktorá by inak zriedila dresing na vodovú zmes. Šalát tak zostane krásne chrumkavý a jeho krémová chuť bude intenzívnejšia.
- Správny jogurt a horčica: Pre najlepšiu chuť dresingu použite hustý biely jogurt (grécky je ideálny) a kvalitnú dijonskú horčicu. Je jemnejšia a menej kyslá ako klasická plnotučná, takže v dresingu lepšie vynikne jej aróma.
- Ako ho podávať? Tento šalát je skvelé ľahké hlavné jedlo s kúskom čerstvého celozrnného pečiva. Je však aj fantastickou, osviežujúcou prílohou ku grilovanému mäsu, napríklad ku kuracím prsiam, alebo k pečenej rybe.
Variácie
- S čerstvým kôprom: Do dresingu pridajte hrsť najemno nasekaného čerstvého kôpru. Uhorky a kôpor sú jednoducho dokonalá a osvedčená kombinácia.
- Pre extra chrumkavosť: Spolu s jarnou cibuľkou pridajte do šalátu aj jednu nadrobno nasekanú červenú reďkovku. Dodá mu farbu a príjemnú ostrosť.
- Verzia úplne bez majonézy: Ak chcete ešte ľahšiu verziu, majonézu úplne vynechajte a použite len biely jogurt. Dresing môžete dochutiť kvapkou citrónovej šťavy.
Záver
Je to dokonalý spôsob, ako sa cítiť sýto a zároveň sviežo. Prajem vám dobrú chuť a úspešný štart do nového ročného obdobia!
Tento recept je inšpirovaný od Pollyina kuchyňa, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
