Search

Tento recept na uhorkový šalát je ideálny na odľahčenie po lete (hotový za pár minút)

Uhorkový šalát s vajíčkom
Uhorkový šalát s vajíčkom

Obsah receptu

Publikované: 2. septembra 2025, 06:30

Leto plné grilovačiek a zmrzliny je za nami a telo si prirodzene pýta niečo ľahšie a sviežejšie. Tento uhorkový šalát je presne to, čo potrebujete. Je chrumkavý, plný bielkovín z vajíčok a vďaka jednoduchému postupu ho máte na stole za pár minút. Ideálny zdravý reštart do nových dní!

Kombinácia chrumkavých uhoriek, vajíčok a jemného jogurtového dresingu vás príjemne zasýti, ale vôbec nezaťaží. Je to skvelá ľahká večera alebo aj výdatná príloha. Vyskúšate?

Ako na rýchly a svieži uhorkový šalát?

Uhorky nakrájajte na kolieska, osoľte a nechajte postáť. Potom z nich poriadne vyžmýkajte prebytočnú vodu. V mise ich zmiešajte s na kocky nakrájanými uvarenými vajíčkami a jarnou cibuľkou. Všetko nakoniec spojte ľahkým dresingom z jogurtu, majonézy a horčice.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia: 10 minút (vajíčka)
  • Počet porcií: 2–3 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 240 kcal/porcia (bez pečiva)
  • Trend: Zdravé jedlo

Potrebujeme

Na šalát

  • 5 ks šalátových uhoriek (hadoviek)
  • 3–4 ks vajec
  • 1 zväzok jarnej cibuľky (cca 4-5 ks)
  • 2 ČL soli (na uhorky)

Na dresing

  • 150 g hustého bieleho jogurtu (gréckeho typu)
  • 2 PL majonézy
  • 1 PL dijonskej horčice
  • čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Najprv si dajte variť vajíčka natvrdo. Vložte ich do vriacej vody a varte presne 10 minút. Po uvarení ich ihneď schlaďte v ľadovej vode, budú sa vám oveľa lepšie šúpať.
  2. Kým sa vajcia varia, umyte uhorky a nakrájajte ich na tenké kolieska. V miske ich poriadne posoľte a premiešajte. Nechajte ich takto postáť 10-15 minút.
  3. Teraz prichádza najdôležitejší krok: Uhorky za ten čas pustia veľa vody. Rukami alebo cez čisté sitko ich poriadne vyžmýkajte. Tento krok je kľúčový, aby šalát nebol vodnatý, ale krásne chrumkavý.
  4. Vyžmýkané uhorky dajte do veľkej čistej misy. Pridajte k nim na kocky nakrájané a vychladnuté vajíčka a najemno nasekanú jarnú cibuľku (bielu aj zelenú časť).
  5. V malej miske si pripravte dresing. Metličkou dohladka zmiešajte biely jogurt, majonézu a dijonskú horčicu.
  6. Hotový dresing nalejte na šalát. Dochuťte čerstvo mletým čiernym korením a všetko zľahka, ale dôkladne premiešajte.
  7. Podávajte ihneď, alebo nechajte ešte chvíľu vychladiť v chladničke, aby sa chute dokonale prepojili.

Videorecept

Tipy

  1. Žmýkanie je základ úspechu: Naozaj nevynechajte krok s vyžmýkaním osolených uhoriek. Zbavíte ich tak prebytočnej vody, ktorá by inak zriedila dresing na vodovú zmes. Šalát tak zostane krásne chrumkavý a jeho krémová chuť bude intenzívnejšia.
  2. Správny jogurt a horčica: Pre najlepšiu chuť dresingu použite hustý biely jogurt (grécky je ideálny) a kvalitnú dijonskú horčicu. Je jemnejšia a menej kyslá ako klasická plnotučná, takže v dresingu lepšie vynikne jej aróma.
  3. Ako ho podávať? Tento šalát je skvelé ľahké hlavné jedlo s kúskom čerstvého celozrnného pečiva. Je však aj fantastickou, osviežujúcou prílohou ku grilovanému mäsu, napríklad ku kuracím prsiam, alebo k pečenej rybe.

Variácie

  • S čerstvým kôprom: Do dresingu pridajte hrsť najemno nasekaného čerstvého kôpru. Uhorky a kôpor sú jednoducho dokonalá a osvedčená kombinácia.
  • Pre extra chrumkavosť: Spolu s jarnou cibuľkou pridajte do šalátu aj jednu nadrobno nasekanú červenú reďkovku. Dodá mu farbu a príjemnú ostrosť.
  • Verzia úplne bez majonézy: Ak chcete ešte ľahšiu verziu, majonézu úplne vynechajte a použite len biely jogurt. Dresing môžete dochutiť kvapkou citrónovej šťavy.

Záver

Je to dokonalý spôsob, ako sa cítiť sýto a zároveň sviežo. Prajem vám dobrú chuť a úspešný štart do nového ročného obdobia!

Tento recept je inšpirovaný od Pollyina kuchyňa, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty