Každá rodina má svoje kulinárske poklady a toto je jeden z tých našich, zapísaný v starom, rukou písanom zošite po prababičke. Je to recept na ten najpoctivejší a najchutnejší slivkový lekvár, aký si viete predstaviť – hustý, tmavý, voňavý a len z dvoch surovín. Je taký dobrý, že ho každý rok varím na kilá a vždy sa po ňom len tak zapráši v buchtách, na vianočke alebo len tak na lyžičke.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút (+ odležanie cez noc)
- Čas varenia/pečenia: 1 hodina 30 minút
- Počet porcií: cca 5-6 pohárov (à 350 ml)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 260 kcal/100 g
- Trend: Zaváranie / Bez chémie / Zero-waste
Potrebujeme
- 2 kg zrelých sliviek
- 400 g kryštálového cukru (alebo podľa sladkosti sliviek)
(Základné pravidlo: na 1 kg vykôstkovaných sliviek ide 200 g cukru)
Postup prípravy
- Príprava ovocia (Deň 1). Slivky dôkladne umyte, rozpoľte a odkôstkujte.
- Vo veľkom hrnci alebo keramickej mise striedavo vrstvite slivky a cukor. Začnite vrstvou sliviek a skončite vrstvou cukru.
- Misu prikryte čistou utierkou a nechajte pri izbovej teplote odpočívať cez noc (aspoň 12 hodín). Slivky za ten čas pustia obrovské množstvo šťavy a cukor sa takmer úplne rozpustí.
- Príprava pohárov (Deň 2). Pripravte si čisté zaváracie poháre s viečkami. Dôkladne ich umyte a vysterilizujte – najlepšie v rúre vyhriatej na 120 °C po dobu 20 minút. Viečka vyvarte v malom hrnci s vodou.
- Varenie lekváru. Hrniec so slivkami a šťavou preložte na sporák. Na silnom plameni priveďte zmes do varu.
- Keď lekvár zovrie, znížte plameň na stredný a za občasného miešania varte približne 60 minút, kým sa slivky nezačnú rozpadávať.
- Mixovanie. Po hodine varenia odstavte hrniec z plameňa. Ponorným mixérom rozmixujte zmes dohladka.
- Hrniec vráťte na sporák a za častejšieho a dôkladného miešania (pozor, už bude prskať!) varte ďalších 20–30 minút, kým lekvár viditeľne nezhustne.
- Plnenie pohárov. Ešte vriaci lekvár ihneď plňte do pripravených horúcich sterilizovaných pohárov. Plňte ich asi 1 cm pod okraj.
- Okraje pohárov dôkladne utrite dočista (napríklad utierkou namočenou v alkohole), ihneď pevne uzavrite čistými viečkami a otočte hore dnom na 5 minút.
- Potom poháre otočte späť, prikryte dekou alebo hrubým uterákom a nechajte ich takto “v suchom dune” úplne vychladnúť, ideálne do druhého dňa.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako spoznať správnu hustotu lekváru? Urobte si jednoduchý “tanierikový test”. Na malý tanierik, ktorý ste si dali predtým na pár minút vychladiť do mrazničky, kvapnite lyžičku horúceho lekváru. Vložte ho na minútu späť do mrazničky. Ak po vybratí stuhne a po prejdení prstom sa cestička, ktorú v ňom urobíte, nespája, lekvár je perfektne hustý.
- Bezpečná konzervácia je základ. Dôkladná sterilizácia pohárov pri teplote aspoň 100 °C je absolútne kľúčová, aby sa zničili všetky baktérie a lekvár vám v špajzi vydržal naozaj dlho. Plnenie horúceho lekváru do horúcich pohárov a okamžité uzavretie je ďalšou poistkou pre dlhú trvanlivosť.
Jednoduché variácie
- Sviatočná verzia: Pre úžasnú vianočnú vôňu pridajte do lekváru počas posledných 20 minút varenia paličku celej škorice, pár klinčekov a jednu hviezdičku badiánu. Pred plnením do pohárov celé koreniny vyberte.
- ‘Opitý’ lekvár: Pre fantastickú chuť pre dospelých vmiešajte do hotového, odstaveného lekváru 50-100 ml kvalitného domáceho rumu. Bude mať skvelý šmrnc a rum navyše pôsobí aj ako ďalší prirodzený konzervant.
Výsledkom je poctivý, tmavý a hustý lekvár s intenzívnou slivkovou chuťou, ktorý je neporovnateľný s akýmkoľvek z obchodu. Je fantastický na čerstvej vianočke s maslom, v kysnutých buchtách, parených buchtách, alebo ako plnka do tých najlepších lineckých koláčikov.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Moja kuchyňa Tanja, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.