Najlepší slivkový lekvár po prababičke (bez chémie)
Každá rodina má svoje poklady a toto je jeden z tých našich, zapísaný v starom zošite po prababičke. Je to recept na ten najpoctivejší a najchutnejší slivkový lekvár, aký si viete predstaviť. Je taký dobrý, že ho každý rok varím na kilá a vždy sa po ňom len tak zapráši.
2. Vo veľkom hrnci alebo mise striedavo vrstvite slivky a cukor. Začnite vrstvou sliviek a skončite vrstvou cukru.
3. Misu prikryte utierkou a nechajte pri izbovej teplote odpočívať cez noc (aspoň 12 hodín).
4. Príprava pohárov (Deň 2). Pripravte si čisté zaváracie poháre s viečkami a vysterilizujte ich v rúre vyhriatej na 120 °C po dobu 20 minút.
5. Varenie lekváru. Hrniec so slivkami a šťavou preložte na sporák a na silnom plameni priveďte do varu.
6. Znížte plameň na stredný a za občasného miešania varte približne 60 minút.
7. Mixovanie. Po hodine varenia odstavte hrniec a ponorným mixérom rozmixujte zmes dohladka.
8. Hrniec vráťte na sporák a za častejšieho miešania varte ďalších 20–30 minút, kým lekvár nezhustne.
9. Plnenie pohárov. Ešte vriaci lekvár ihneď plňte do pripravených horúcich sterilizovaných pohárov.
10. Okraje pohárov dôkladne utrite, ihneď pevne uzavrite čistými viečkami a otočte hore dnom na 5 minút.
11. Poháre otočte späť, prikryte dekou a nechajte úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Ako spoznať správnu hustotu? Urobte si jednoduchý 'tanierikový test'. Na malý tanierik, ktorý ste si dali predtým vychladiť do mrazničky, kvapnite lyžičku horúceho lekváru. Ak po chvíli stuhne a po prejdení prstom sa cestička nespája, lekvár je hotový.2. Bezpečná konzervácia je základ. Dôkladná sterilizácia pohárov pri teplote aspoň 100 °C je kľúčová, aby sa zničili všetky baktérie a lekvár vám vydržal naozaj dlho. Plnenie horúceho lekváru do horúcich pohárov tento proces ešte poisťuje.