Publikované: 28. septembra 2025, 18:37
Keď poviem, že zelenina môže chutiť lepšie ako rezeň, myslím presne tento recept. Je to môj absolútny favorit a najlepší spôsob, ako pripraviť karfiol. Vďaka krátkemu predvareniu je vnútri mäkký ako masielko a bohatá parmezánovo-bylinková kôrka je po upečení v rúre neskutočne chrumkavá. A to najlepšie? Vôbec ho nemusíte vyprážať v litroch oleja.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia/pečenia: 25 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/porcia
- Trend: Bezmäsité jedlo / Zdravá večera
Potrebujeme
Na karfiol
- 1 ks väčší karfiol (cca 1 kg)
- 3 plátky citróna
- pár vetvičiek čerstvého kôpru (voliteľné)
- soľ
Chrumkavé obaľovanie
- 100 g hladkej múky
- 3 ks vajec
- 150 g strúhanky Panko (alebo klasickej)
- 100 g najemno strúhaného parmezánu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL talianskych byliniek (sušených)
- hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 5 PL olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
Na jogurtový dip
- 200 g hustého bieleho jogurtu (alebo kyslej smotany)
- šťava z ½ citróna
- hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- soľ, mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Príprava karfiolu. Rúru si predhrejte na 200 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Karfiol očistite a rozoberte na väčšie, rovnomerné ružičky.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu. Pridajte plátky citróna a kôpor (ak používate).
- Vložte ružičky karfiolu a varte ich 5 minút. Musia zostať pevné, len čiastočne predvarené (blanšírované). Sceďte a nechajte dobre odkvapkať.
- Príprava na obaľovanie. Pripravte si tri hlboké taniere. Do prvého nasypte hladkú múku. V druhom vidličkou zľahka rozšľahajte vajcia.
- V treťom tanieri zmiešajte Panko strúhanku, najemno nastrúhaný parmezán, prelisovaný cesnak, olivový olej, talianske bylinky, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie. Rukami všetko dobre premiešajte.
- Obaľovanie. Každú odkvapkanú ružičku karfiolu najprv dôkladne obaľte v múke, potom ju ponorte do rozšľahaného vajíčka a nakoniec ju poriadne obalte a popritláčajte do chrumkavej parmezánovej strúhanky.
- Obalené kúsky ukladajte na pripravený plech s malými rozostupmi.
- Pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 20 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatistý a chrumkavý.
- Príprava dipu. Kým sa karfiol pečie, v miske jednoducho zmiešajte všetky suroviny na dip a dajte ho vychladiť.
- Upečený karfiol podávajte horúci s pripraveným studeným dipom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo predvariť karfiol? Tento krok je dôležitý. Karfiol vnútri krásne zmäkne a bude sa rozplývať na jazyku. Zároveň sa skráti potrebný čas v rúre, takže sa chrumkavá kôrka nespáli, ale upečie sa tak akurát dochrumkava za krátky čas.
- Panko strúhanka robí obrovský rozdiel. Ak chcete naozaj extra chrumkavý výsledok ako z reštaurácie, skúste použiť Panko strúhanku. Je oveľa hrubšia a vzdušnejšia ako klasická strúhanka a v rúre vytvorí neporovnateľne lepšiu, ľahšiu a chrumkavejšiu kôrku. Dnes ju už bežne zoženiete vo väčších supermarketoch.
Jednoduché variácie
- Pikantná verzia: Do strúhankovej zmesi pridajte pol lyžičky mletého čili alebo údenej papriky. Karfiol získa skvelú pikantnú chuť a krásnu farbu.
- Bezlepková verzia: Namiesto klasickej múky použite na obalenie ryžovú alebo cícerovú múku a namiesto Panko strúhanky použite certifikovanú bezlepkovú strúhanku alebo najemno podrvené kukuričné lupienky.
Výsledkom je fantastické jedlo, ktoré presvedčí aj najväčších mäsožravcov, že zelenina môže byť absolútnou hviezdou taniera. Podávajte ako hlavné jedlo s varenými zemiakmi a dipom, alebo ako skvelú chrumkavú chuťovku na párty.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Jednoducho chutné, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.