Vôňa čerstvo upečeného chleba je pre mňa synonymom domova. Tento recept som si zamiloval pre jeho jednoduchosť. Hoci cesto kysne, samotná príprava je naozaj otázkou pár minút a výsledok je fantastický – mäkká striedka a neskutočne chrumkavá kôrka.
Krátky kvások na začiatku a trocha pary v rúre sú dva jednoduché triky, ktoré robia zázraky. Ukážem vám, ako na to, aby bol váš prvý domáci chlieb naozaj dokonalý.
Ako správne pripraviť domáci chlieb?
Z droždia, vody a múky pripravte kvások. Potom ho zmiešajte so zvyšnými surovinami, nechajte vykysnúť, vytvarujte bochník a nechajte ho finálne podkysnúť. Pečte ho v horúcej rúre s miskou vody pre chrumkavú kôrku.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút + cca 105 minút kysnutie
- Čas pečenia: 45 minút
- Počet porcií: 1 bochník (cca 16 krajcov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 145 kcal/krajec
- Trend: Low-budget
Potrebujeme
Na kvások:
- 10 g sušeného droždia
- 200 ml teplej vody
- 120 g hladkej múky
Cesto:
- 300 ml teplej vody
- 540 g hladkej múky (plus na podsypanie)
- 8 g soli (cca 1,5 ČL)
Na potretie:
- 1 žĺtok
- 1 ČL bieleho jogurtu
Postup prípravy
Príprava kvásku a cesta
- Najprv si pripravte kvások. V miske zmiešajte sušené droždie s 200 ml teplej vody a 120 g preosiatej múky.
- Zmes prikryte a nechajte na teplom mieste aktivovať približne 5–10 minút.
- Do aktivovaného kvásku potom pridajte zvyšných 300 ml teplej vody, 540 g múky a soľ.
- Suroviny spracujte na cesto. Hneťte ho rukami alebo v robote asi 3–4 minúty, kým sa nespoja.
- Vytvarované cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
Tvarovanie a finálne kysnutie
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a jemne ho premieste.
- Teraz cesto ponaťahujte. Okraje cesta postupne naťahujte do strán a prekladajte ich späť do stredu.
- Tento postup opakujte asi 2 minúty. Tým sa v ceste buduje štruktúra a bude nadýchanejšie.
- Cesto prikryte utierkou a nechajte ho odpočívať ďalších 10 minút.
- Po krátkom odpočinku postup s naťahovaním a prekladaním zopakujte ešte raz.
- Cesto nakoniec vytvarujte do bochníka. Vložte ho do formy na chlieb vystlanej papierom na pečenie.
- Prikryte ho a nechajte finálne kysnúť ešte 30 minút.
Pečenie
- Rúru si predhrejte na 200 °C. Na jej dno položte starší plech alebo nádobu vhodnú do rúry.
- Vykysnutý chlieb potrite zmesou rozšľahaného žĺtka a jogurtu. To mu dodá krásnu farbu a lesk.
- Ostrým nožom alebo žiletkou urobte na povrchu jeden hlbší zárez.
- Do nádoby na dne rúry nalejte pohár horúcej vody. Tým vytvoríte paru, vďaka ktorej bude kôrka chrumkavá.
- Chlieb vložte do rúry a pečte 45 minút dozlatista.
- Upečený chlieb nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Krájajte ho až po vychladnutí, aby sa striedka nezrazila.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako zistiť, či je chlieb upečený? Opatrne ho vyberte z formy a zaklopte na jeho spodnú stranu. Ak znie duto ako bubon, je hotový.
- Pre rustikálnejšiu chuť nahraďte 100 g hladkej múky ražnou alebo špaldovou múkou. Môžete pridať aj hrsť slnečnicových či ľanových semienok.
Jednoduché variácie
- Rascový chlieb: Do cesta spolu so soľou pridajte 1 lyžičku celej rasce pre klasickú chlebovú chuť.
- Bez formy: Ak nemáte formu na chlieb, vytvarujte okrúhly bochník a pečte ho priamo na rozpálenom plechu.
Záver
Výsledkom je voňavý domáci chlieb s mäkučkou striedkou a dokonalou kôrkou. Chutí fantasticky len tak s maslom a soľou.
Recept vychádza z verzie od Halimeina kuchyňa, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.