Vôňa čerstvo upečeného chleba je pre mňa synonymom domova. Tento recept som si zamiloval pre jeho jednoduchosť. Hoci cesto kysne, samotná príprava je naozaj otázkou pár minút a výsledok je fantastický – mäkká striedka a neskutočne chrumkavá kôrka.
1. Najprv si pripravte kvások. V miske zmiešajte sušené droždie s 200 ml teplej vody a 120 g preosiatej múky.
2. Zmes prikryte a nechajte na teplom mieste aktivovať približne 5–10 minút.
3. Do aktivovaného kvásku potom pridajte zvyšných 300 ml teplej vody, 540 g múky a soľ.
4. Suroviny spracujte na cesto. Hneťte ho rukami alebo v robote asi 3–4 minúty, kým sa nespoja.
5. Vytvarované cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
Tvarovanie a finálne kysnutie
6. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a jemne ho premieste.
7. Teraz cesto ponaťahujte. Okraje cesta postupne naťahujte do strán a prekladajte ich späť do stredu.
8. Tento postup opakujte asi 2 minúty. Tým sa v ceste buduje štruktúra a bude nadýchanejšie.
9. Cesto prikryte utierkou a nechajte ho odpočívať ďalších 10 minút.
10. Po krátkom odpočinku postup s naťahovaním a prekladaním zopakujte ešte raz.
11. Cesto nakoniec vytvarujte do bochníka. Vložte ho do formy na chlieb vystlanej papierom na pečenie.
12. Prikryte ho a nechajte finálne kysnúť ešte 30 minút.
Pečenie
13. Rúru si predhrejte na 200 °C. Na jej dno položte starší plech alebo nádobu vhodnú do rúry.
14. Vykysnutý chlieb potrite zmesou rozšľahaného žĺtka a jogurtu. To mu dodá krásnu farbu a lesk.
15. Ostrým nožom alebo žiletkou urobte na povrchu jeden hlbší zárez.
16. Do nádoby na dne rúry nalejte pohár horúcej vody. Tým vytvoríte paru, vďaka ktorej bude kôrka chrumkavá.
17. Chlieb vložte do rúry a pečte 45 minút dozlatista.
18. Upečený chlieb nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Krájajte ho až po vychladnutí, aby sa striedka nezrazila.
Poznámky
1. Ako zistiť, či je chlieb upečený? Opatrne ho vyberte z formy a zaklopte na jeho spodnú stranu. Ak znie duto ako bubon, je hotový.2. Pre rustikálnejšiu chuť nahraďte 100 g hladkej múky ražnou alebo špaldovou múkou. Môžete pridať aj hrsť slnečnicových či ľanových semienok.