Taliansky nugát TORRONE s mandľami a pistáciami: Ideálny dezert na sviatky a vianočné pečenie! 

Taliansky nugát TORRONE
Taliansky nugát TORRONE

Obsah receptu

Kedykoľvek sa povie “Vianoce”, vybaví sa vôňa škorice, zvuk trhajúceho sa obalového papiera a chuť sladkostí, ktoré sú s týmito sviatkami nerozlučne spojené. Medzi ne neodmysliteľne patrí aj Taliansky nugát TORRONE – majstrovské dielo, ktoré svojou bohatou chuťou a jedinečnou textúrou dodáva sviatkom ten pravý lesk.

TORRONE, tento tradičný taliansky nugát, je ako závan stredomoria v zimnom období. Príprava tejto pochúťky si žiada precíznosť a lásku k detailom. Využívame k tomu najlepšie pražené mandle, pistácie a iné orechy, ktoré v kombinácii s nežným medom a vaječnými bielkami vytvárajú nesmrteľnú klasiku, bez ktorej si naše vianočné stoly už nevieme predstaviť oslavy.

Recept na Taliansky nugát TORRONE

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky pražených mandlí (70 g)
  • 1/2 šálky opečených pistácií (75 g)
  • 1/2 šálky pražených lieskových orieškov (65 g)
  • 1/2 šálky pražených arašidov (65 g)
  • 1 a 1/3 šálky medu (400 g)
  • 1 šálka + 3 PL cukru (250 g)
  • 3 vaječné bielka
  • štipka soli
  • 1 ČL citrónovej kôry alebo tekutej vanilky (voliteľné)
  • Oblátky (voliteľné)
  • Pergamenový papier
  • Potravinová fólia na zakrytie formy

Postup prípravy:

  1. Pripravte formu, ktorú zakryjete potravinovou fóliou (ja som použila formu o rozmeroch 30 cm × 26 cm) a na spodok vložte kúsok pergamenového papiera.
  2. V miske zmiešajte pražené orechy – mandle, pistácie, lieskové oriešky a arašidy.
  3. V hrnci pomaly zohrievajte med a cukor za stáleho miešania, až kým sa nerozpustia a nevznikne zlatistý karamel. Približne 30 minút.
  4. Medzitým vyšľahajte tri vaječné bielka so štipkou soli do tuhého snehu.
  5. Do vzniknutého karamelu postupne za stáleho miešania pridávajte sneh z bielok.
  6. Zmes varíme na miernom ohni asi 45 minút, kým nie je hustá a lesklá.
  7. Pripravené orechy si trochu opečte na panvici a pridajte ich do nugátu. Premiešajte.
  8. Hotový nugát rovnomerne rozotrite na pergamenový papier, dobre pritlačte rukou, na ktorú ste si dali trochu oleja, a prikryte druhým plátom pergamenového papiera. Celú formu potom prikryte fóliou.
  9. Nechajte nugát stuhnúť pri izbovej teplote 5-6 hodín.
  10. Po stuhnutí nugát nakrájajte na kúsky a podávajte. Dobrú chuť!

Video recept

Taliansky nugát TORRONE je skvost, ktorý by mal byť súčasťou každých Vianoc. Jeho príprava je sice náročnejšia, ale výsledok stojí za to. S týmto receptom prinesiete na vianočný stôl kúsoček talianskej tradície.

Súvisiace články

Výborné nepečené orieškové valčeky: Na VIANOCE u nás nikdy nesmú chýbať!

Najlepšie vianočné kokosovo-orechové rezy: Robím ich každé Vianoce!

Domáca oriešková pochúťka s karamelom: Na VIANOCE u nás nikdy nesmie chýbať!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Jednoduché a vynikajúce

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty