Search

Talianske vianočné vankúšiky : Zabudnite na vanilkové rožky, toto je NOVÝ HIT – Bez masla a bez čakania!

vianočné vankúšiky
vianočné vankúšiky

Obsah receptu

Publikované: 18. novembra 2025, 19:39

Hľadáte vianočné pečivo, ktoré je hotové bleskovo a nestojí veľa peňazí? Tieto talianske vianočné vankúšiky sú lacné, vláčne a nepotrebujete na ne ani gram masla. Sú ideálnou záchranou, keď nestíhate piecť zložité druhy.

Cesto sa vôbec nelepí a práca s ním baví aj malé deti. Výsledkom sú voňavé kúsky s chrumkavou cukrovou kôrkou a mäkkým vnútrom. Ako upiecť túto dobrotu ku káve?

Ako správne pripraviť vianočné vankúšiky?

Vajíčka vyšľahajte s cukrom, olejom a mliekom. Postupne zapracujte múku s kypriacimi látkami a čokoládou. Cesto nechajte 30 minút chladiť, potom vyvaľkajte valčeky, nakrájajte ich na kúsky, obaľte v cukre a pečte 20 minút pri 175 °C.


Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min (+ 30 min chladenie)
  • Čas pečenia: 20 min
  • Počet porcií: cca 30 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 95 kcal/kus
  • Trend: Rýchle / Úsporné pečenie

Potrebujeme

  • 320 g hladkej múky
  • 130 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia (veľkosť M)
  • 80 ml rastlinného oleja (slnečnicový alebo repkový)
  • 20 ml mlieka
  • 100 g čokoládových kúskov (alebo nasekanej čokolády)
  • ½ ČL vanilkového extraktu
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • Štipka soli
  • Kryštálový cukor na obaľovanie

Postup prípravy

  1. V miske metličkou vymiešajte vajcia, cukor, olej, mlieko a vanilku do hladkej zmesi.
  2. Postupne prisypte múku zmiešanú so soľou, sódou a práškom do pečiva.
  3. Miešajte, kým sa suchá múka nestratí, a nakoniec ručne vmiešajte čokoládové kúsky.
  4. Cesto zabaľte alebo prikryte a vložte do chladničky na 30 minút (bude sa s ním lepšie pracovať).
  5. Vychladené cesto rozdeľte na polovice a na doske vyvaľkajte dlhé valčeky s priemerom asi 3 cm.
  6. Valčeky nakrájajte na približne 5 cm dlhé „vankúšiky“ (alebo špalíky).
  7. Každý kúsok z vrchnej strany poriadne otlačte v kryštálovom cukre.
  8. Ukladajte ich na plech s papierom na pečenie s menšími rozostupmi.
  9. Pečte vo vyhriatej rúre na 175 °C približne 20 minút, kým nie sú jemne dozlatista.

Videorecept: Talianske vianočné vankúšiky

Tipy na záver

  • Neprepečte ich: Vankúšiky môžu byť po vytiahnutí z rúry na dotyk ešte mäkké, stvrdnú až pri chladnutí.
  • Vôňa Vianoc: Do cesta pridajte nastrúhanú kôru z pomaranča, ktorá sa k čokoláde a oleju v ceste hodí lepšie ako maslo.

Jednoduché variácie

  • Citrónová verzia: Vynechajte čokoládu a pridajte kôru z dvoch citrónov.
  • Kávové vankúšiky: V mlieku rozmiešajte lyžičku instantnej kávy pre dospelácku verziu.

Časté otázky (FAQ)

Ako dlho tieto vankúšiky vydržia mäkké? Vďaka oleju v ceste vydržia v uzavretej nádobe mäkké a vláčne aj 2 týždne.

Môžem použiť maslo namiesto oleja? Áno, môžete použiť 80 g roztopeného masla, ale s olejom sú tieto sušienky trvanlivejšie a majú autentickejšiu taliansku štruktúru.


Tieto vianočné vankúšiky sú najlepšie k horúcemu kakau alebo vianočnému punču. Skladujte ich v plechovej dóze na chladnom mieste.

Recept od Cookie Corner pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty