Search

Sýty zemiakový koláč so syrom a cibuľkou: Jednoduché jedlo, ktoré si zamilujete.

zemiakový koláč na panvici
zemiakový koláč na panvici

Obsah receptu

Publikované: 12. júla 2025, 12:00

Zemiaky sú malý zázrak. Dá sa z nich pripraviť nespočetné množstvo jedál a toto je jedno z tých, ku ktorým sa budete vracať znova a znova. Zabudnite na obyčajné zemiakové placky. Pripravíme si spolu niečo oveľa lepšie – sýty zemiakový koláč, ktorý je zvonku neuveriteľne chrumkavý a zlatistý, no vo vnútri ukrýva prekvapenie v podobe horúceho, roztopeného syra. Je to dokonalé spojenie klasických chutí zemiakov, vajíčka a jarnej cibuľky, ktoré syrová náplň povyšuje na úplne novú úroveň. Je to presne ten typ jedla, ktoré vás zasýti, poteší a zahreje na duši.

Celé kúzlo sa udeje na jednej jedinej panvici a príprava je oveľa jednoduchšia, ako by sa mohlo zdať. Ukážeme si zopár kľúčových trikov, ako napríklad poriadne vysušenie zemiakov, ktoré je tajomstvom dokonalej chrumkavosti. Výsledkom je fantastická a sýta dobrota, ktorú môžete podávať ako rýchlu večeru, výdatné raňajky alebo ako skvelú prílohu napríklad ku grilovanému mäsu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas opekania: cca 15-20 minút
  • Počet porcií: 1 koláč (pre 2-3 osoby, priemer panvice 24-26 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

  • 4-5 stredne veľkých zemiakov (cca 600 g, ideálne varný typ B)
  • 100 g mozzarelly (alebo iného syra, čo sa dobre topí, napr. eidam, gouda)
  • 2 ks vajec
  • 1/2 zväzku jarnej cibuľky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • rastlinný olej na opekanie

Postup prípravy

Príprava zmesi:

  1. Zemiaky ošúpeme a na hrubom strúhadle ich nastrúhame do misy so studenou vodou. Rukami ich vo vode premiešame, aby sa z nich vyplavil prebytočný škrob.
  2. Teraz prichádza najdôležitejší krok: nastrúhané zemiaky scedíme a pomocou čistej kuchynskej utierky alebo len tak v rukách z nich vytlačíme čo najviac vody. Pre chrumkavý výsledok musia byť čo najsuchšie.
  3. Vysušené zemiaky preložíme do čistej a suchej misy. Pridáme k nim 2 rozšľahané vajcia a nadrobno nasekanú jarnú cibuľku (bielu aj zelenú časť).
  4. Zmes ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením a všetko spolu dôkladne premiešame.

Opekanie na panvici:

  1. Na väčšej panvici (ideálne s priemerom 24-26 cm) rozohrejeme na strednom plameni tenkú vrstvu oleja.
  2. Na rozpálenú panvicu rovnomerne rozprestrieme polovicu pripravenej zemiakovej zmesi a stierkou ju utlačíme do tvaru placky.
  3. Na túto vrstvu rovnomerne nasypeme nastrúhanú mozzarellu, pričom necháme voľný asi 1 cm okraj.
  4. Syr prikryjeme druhou polovicou zemiakovej zmesi a opäť ju zľahka utlačíme, aby sa vrstvy spojili.
  5. Panvicu prikryjeme pokrievkou, stíšime plameň na stredne nízky a opekáme približne 7-10 minút, kým nie je spodná strana krásne zlatistá a chrumkavá.
  6. Teraz koláč otočíme. Panvicu odokryjeme, na vrch priložíme veľký plochý tanier a celé to spolu rýchlym pohybom preklopíme. Koláč sa nám tak ocitne na tanieri.
  7. Z taniera ho opatrne zošuchneme späť do panvice neopečenou stranou nadol a opekáme z druhej strany, opäť pod pokrievkou, ďalších 7-10 minút dozlatista.
  8. Hotový zemiakový koláč preložíme na dosku, necháme ho minútku postáť, nakrájame ako tortu a ihneď podávame.

Videorecept

Tipy

  1. Okrem mozzarelly je v tomto koláči fantastický aj na plátky nakrájaný čedar, gouda alebo údený syr. Dodajú mu ešte výraznejšiu a zaujímavejšiu chuť.
  2. To sušenie zemiakov v utierke naozaj nevynechávam. Je to ten najdôležitejší krok, ak chcem mať koláč zvonku krásne chrumkavý a nie vnútri rozmočený a kašovitý.
  3. Do zemiakovej zmesi niekedy pridám aj na kocky nakrájanú slaninku alebo kúsok klobásky, ktorú predtým krátko opečiem na suchej panvici. Je to potom ešte sýtejšie hlavné jedlo.
  4. Koláč podávam najradšej s kopčekom kyslej smotany ochutenej bylinkami alebo s jednoduchým šalátom z listovej zeleniny a paradajok s kyslou zálievkou. Krásne to vyváži jeho chuť.

Toto jednoduché jedlo je skvelým dôkazom, že aj z pár obyčajných zemiakov sa dá vykúzliť niečo naozaj výnimočné. Veríme, že si ho zamilujete!

Recept vychádza z verzie od Xin Cooking, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty