Hľadáte inšpiráciu na rýchlu, sýtu a zároveň nesmierne chutnú večeru či obed? Tieto plnené cuketové placky sú presne tým pravým! Zabudnite na klasické fašírky, toto jedlo posúva kombináciu mletého mäsa a zeleniny na úplne novú úroveň. Predstavte si jemné a vláčne cuketové cestíčko, opečené dozlatista, ktoré v sebe ukrýva šťavnatú plnku z mletého mäsa a roztopeného, ťahavého syra. Každé sústo je dokonalou harmóniou chutí, ktorú skvele dopĺňa jednoduchý a osviežujúci cesnakovo-kôprový dip. Je to kompletné jedlo, ktoré zasýti a poteší celú rodinu.
Príprava týchto plnených placiek je prekvapivo jednoduchá a s naším podrobným návodom sa nemusíte obávať žiadnych komplikácií. Ukážeme si, ako vytvoriť dokonalé cesto, ktoré sa netrhá, aj ako placky jednoducho naplniť a opiecť. Pripravte sa na to, že tento recept sa stane vaším novým favoritom na rýchle a výdatné jedlo.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas varenia a smaženia: cca 30 minút
- Počet porcií/kusov: 5 veľkých plnených placiek
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na mäsovú plnku:
- 150 g mletého mäsa (miešané alebo hovädzie)
- 1 ks cibule
- 1-2 PL rastlinného oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Cuketové cesto:
- 500 g cukety
- 2 ks vajec
- 3 PL kyslej smotany (alebo hustého bieleho jogurtu)
- 100 g hladkej múky
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1/3 ČL jedlej sódy
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na dokončenie a dip:
- 50 g tvrdého syra (nastrúhaného)
- Rastlinný olej na smaženie
- 200 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
- 2 strúčiky cesnaku do dipu
- Čerstvý kôpor podľa chuti
Postup prípravy
Príprava mäsovej plnky:
- Cibuľu si nakrájame nadrobno.
- Na panvici rozpálime 1-2 lyžice oleja a cibuľu na ňom orestujeme dosklovita, približne 2-3 minúty.
- K cibuli pridáme mleté mäso, osolíme, okoreníme a vareškou ho rozbijeme na menšie kúsky. Za občasného miešania ho opekáme, kým sa nezatiahne.
- Panvicu prikryjeme pokrievkou, stiahneme plameň na minimum a zmes dusíme približne 20 minút domäkka. Ak je to potrebné, podlejeme trochou vody. Hotovú plnku odstavíme bokom.
Príprava cuketového cesta:
- Kým sa dusí mäso, pripravíme si cesto. Cuketu umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Nastrúhanú cuketu dobre osolíme, premiešame a necháme 10-15 minút postáť, aby pustila vodu.
- Dôležité: Z cukety rukami čo najdôkladnejšie vyžmýkame všetku prebytočnú šťavu.
- V mise zmiešame vyžmýkanú cuketu, 2 celé vajcia, kyslú smotanu, soľ, korenie a prelisovaný cesnak.
- K zmesi postupne primiešame preosiatu múku a jedlú sódu, aby vzniklo hladké cesto, hustejšie ako na palacinky.
Kompletizácia a smaženie placiek:
- Na veľkej panvici rozpálime tenkú vrstvu oleja. Z pripraveného cesta vytvoríme pomocou lyžice alebo naberačky na panvici 5 väčších okrúhlych placiek.
- Placky smažíme na strednom plameni z prvej strany dozlatista (cca 2-3 minúty).
- Opatrne ich otočíme. Na polovicu každej opečenej placky navrstvíme časť mäsovej zmesi a posypeme ju nastrúhaným syrom.
- Druhú, čistú polovicu placky preložíme cez plnku, čím vytvoríme plnenú taštičku. Zľahka pritlačíme.
- Smažíme ešte približne 2 minúty z každej strany, kým nie sú placky krásne zlatohnedé a syr vo vnútri sa neroztopí. Pre lepšie prepečenie môžeme na chvíľu prikryť pokrievkou.
- Hotové plnené placky ukladáme na tanier vyložený papierovou utierkou, aby odsala prebytočný tuk.
Príprava dipu a podávanie:
- Dip pripravíme jednoduchým zmiešaním kyslej smotany, prelisovaného cesnaku a najemno nasekaného čerstvého kôpru. Podľa chuti môžeme osoliť.
- Plnené cuketové placky podávame horúce, preliate alebo s miskou dipu bokom.
Videorecept
Tipy
- Namiesto miešaného mäsa môžete použiť aj čisto hovädzie pre výraznejšiu chuť alebo kuracie pre ľahšiu verziu. Plnku môžete ochutiť aj drvenou rascou alebo červenou paprikou.
- Chcete bezmäsitú verziu? Mäso jednoducho vynechajte a plnku pripravte z orestovaných šampiňónov, kukurice a syra. Bude to rovnako chutné!
- Pre ešte lepšiu chuť cesta môžete pridať hrsť najemno nasekaných byliniek (pažítka, petržlenová vňať) priamo do cuketovej zmesi.
- Ak sa chcete vyhnúť vyprážaniu, môžete placky upiecť aj v rúre. Na plechu s papierom na pečenie vytvorte tenké placky, pečte ich pri 200°C cca 10-15 minút, potom naplňte, preložte a dopečte ešte 10 minút.
Verím, že si tento recept na sýte a šťavnaté placky zamilujete. Je to skvelý spôsob, ako premeniť obyčajnú cuketu a mleté mäso na fantastické jedlo, ktoré poteší celú rodinu. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od SUPER KELINCHAK, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.
