Hľadáte inšpiráciu na rýchlu, sýtu a zároveň nesmierne chutnú večeru či obed? Tieto plnené cuketové placky sú presne tým pravým! Zabudnite na klasické fašírky, toto jedlo posúva kombináciu mletého mäsa a zeleniny na úplne novú úroveň. Predstavte si jemné a vláčne cuketové cestíčko, opečené dozlatista, ktoré v sebe ukrýva šťavnatú plnku z mletého mäsa a roztopeného, ťahavého syra. Každé sústo je dokonalou harmóniou chutí, ktorú skvele dopĺňa jednoduchý a osviežujúci cesnakovo-kôprový dip. Je to kompletné jedlo, ktoré zasýti a poteší celú rodinu.
2. Na panvici rozpálime 1-2 lyžice oleja a cibuľu na ňom orestujeme dosklovita, približne 2-3 minúty.
3. K cibuli pridáme mleté mäso, osolíme, okoreníme a vareškou ho rozbijeme na menšie kúsky. Za občasného miešania ho opekáme, kým sa nezatiahne.
4. Panvicu prikryjeme pokrievkou, stiahneme plameň na minimum a zmes dusíme približne 20 minút domäkka. Ak je to potrebné, podlejeme trochou vody. Hotovú plnku odstavíme bokom.
Príprava cuketového cesta:
5. Kým sa dusí mäso, pripravíme si cesto. Cuketu umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
6. Nastrúhanú cuketu dobre osolíme, premiešame a necháme 10-15 minút postáť, aby pustila vodu.
7. Dôležité: Z cukety rukami čo najdôkladnejšie vyžmýkame všetku prebytočnú šťavu. Toto je kľúčový krok!
8. V mise zmiešame vyžmýkanú cuketu, 2 celé vajcia, kyslú smotanu, soľ, korenie a prelisovaný cesnak.
9. K zmesi postupne primiešame preosiatu múku a jedlú sódu, aby vzniklo hladké cesto, hustejšie ako na palacinky.
Kompletizácia a smaženie placiek:
10. Na veľkej panvici rozpálime tenkú vrstvu oleja. Z pripraveného cesta vytvoríme pomocou lyžice alebo naberačky na panvici 5 väčších okrúhlych placiek.
11. Placky smažíme na strednom plameni z prvej strany dozlatista (cca 2-3 minúty).
12. Opatrne ich otočíme. Na polovicu každej opečenej placky navrstvíme časť mäsovej zmesi a posypeme ju nastrúhaným syrom.
13. Druhú, čistú polovicu placky preložíme cez plnku, čím vytvoríme plnenú taštičku. Zľahka pritlačíme.
14. Smažíme ešte približne 2 minúty z každej strany, kým nie sú placky krásne zlatohnedé a syr vo vnútri sa neroztopí. Pre lepšie prepečenie môžeme na chvíľu prikryť pokrievkou.
15. Hotové plnené placky ukladáme na tanier vyložený papierovou utierkou, aby odsala prebytočný tuk.
Príprava dipu a podávanie:
16. Dip pripravíme jednoduchým zmiešaním kyslej smotany, prelisovaného cesnaku a najemno nasekaného čerstvého kôpru. Podľa chuti môžeme osoliť.
17. Plnené cuketové placky podávame horúce, preliate alebo s miskou dipu bokom.
Poznámky
1. Namiesto miešaného mäsa môžete použiť aj čisto hovädzie pre výraznejšiu chuť alebo kuracie pre ľahšiu verziu. Plnku môžete ochutiť aj drvenou rascou alebo červenou paprikou.2. Chcete bezmäsitú verziu? Mäso jednoducho vynechajte a plnku pripravte z orestovaných šampiňónov, kukurice a syra. Bude to rovnako chutné!3. Pre ešte lepšiu chuť cesta môžete pridať hrsť najemno nasekaných byliniek (pažítka, petržlenová vňať) priamo do cuketovej zmesi.4. Ak sa chcete vyhnúť vyprážaniu, môžete placky upiecť aj v rúre. Na plechu s papierom na pečenie vytvorte tenké placky, pečte ich pri 200°C cca 10-15 minút, potom naplňte, preložte a dopečte ešte 10 minút.