Pamätáte si ten pocit, keď ste ako malí utekali z dvora rovno do kuchyne, kde vás čakala vôňa čerstvo upečeného koláča? Tento šťavnatý makovo-čerešňový koláč vám túto spomienku pripomenie. Je nadýchaný, šťavnatý a plný lahodnej chuti maku a sladkých čerešní. A tá chrumkavá posýpka navrchu? To je jednoducho raj pre chuťové poháriky!
Tento recept je pokladom z mojej starej kuchárskej knihy, overený generáciami. Nie je to len taký obyčajný makovník. Je to koláč, ktorý sa rozplýva na jazyku a zanecháva po sebe sladkú stopu, na ktorú budete ešte dlho spomínať. Ideálny na nedeľné popoludnie s rodinou alebo na špeciálnu príležitosť.
Ingrediencie:
Ingrediencie:
- Na cesto:
- 5 vajec
- 200 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g mäkkého masla
- 250 ml mlieka
- 150 ml oleja
- 350 g hladkej múky
- 150 g mletého maku
- 1 balíček prášku do pečiva
- Na posýpky:
- 120 g mäkkého masla
- 70 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 220 g hladkej múky
- Ďalšie:
- 350 g čerešní
- Na posypanie:
- Práškový cukor
- Forma:
- Forma na pečenie veľkosti 40 x 25 cm, vyložená papierom na pečenie
Postup prípravy:
- Príprava posýpky: V miske zmiešajte 120 g mäkkého masla, 70 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru a 220 g hladkej múky. Pomocou rúk vytvorte drobivú posýpku a odložte ju bokom.
- Príprava cesta: V druhej miske vyšľahajte 5 vajec s 200 g cukru a 1 balíčkom vanilkového cukru, až kým zmes nebude svetlá a nadýchaná. Postupne pridávajte 250 ml mlieka a 150 ml oleja, stále miešajte. Pridajte 350 g preositej hladkej múky, 150 g mletého maku a 1 balíček prášku do pečiva. Dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
- Montáž a pečenie: Vylejte cesto do pripravenej formy a rovnomerne ho rozotrite. Na vrch posypte pripravenú posýpku a rozložte čerešne, ktoré ste predtým zbavili od kôstok. Pečte v predhriatej rúre na 185°C približne 35 minút, alebo kým cesto nebude zlatohnedé a posýpka chrumkavá. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a posypte práškovým cukrom pred podávaním.
Tipy:
- Mak: Použite kvalitný mletý mak. Čím je mak čerstvejší, tým bude mať koláč lepšiu chuť.
- Maslo: Uistite sa, že maslo je izbovej teploty, aby sa ľahko zapracovalo do cesta a posýpky.
- Pečenie: Každá rúra pečie trochu inak, preto po 30 minútach pečenia skontrolujte koláč špáradlom. Ak vyjde čisté, koláč je hotový.
- Podávanie: Koláč je najlepší ešte teplý, ale môžete ho podávať aj vychladnutý. Nezabudnite ho posypať práškovým cukrom pre extra sladkosť.
Video recept:
Tento makovo-čerešňový koláč je viac než len dezert. Je to kúsok lásky a tradície, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu. Upečte ho pre svojich blízkych a vytvorte si spoločné sladké spomienky. Verte mi, tento koláč si získa vaše srdcia!
Súvisiace články:
Šťavnatý jablkovo-orechový koláč s domácou karamelovou polevou – jednoducho nebeský!
Citrónový koláč snov: Najlepší citrónový koláč, aký ste kedy ochutnali
Domáci broskyňový koláč s jemným vanilkovým krémom: Perfektný víkendový dezert
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála P-S BACKPARADIES