Šťavnatý makovo-čerešňový koláč: Najlepší koláč, aký som kedy jedol!

makovo-čerešňový koláč
Šťavnatý makovo-čerešňový koláč

Obsah receptu

Pamätáte si ten pocit, keď ste ako malí utekali z dvora rovno do kuchyne, kde vás čakala vôňa čerstvo upečeného koláča? Tento šťavnatý makovo-čerešňový koláč vám túto spomienku pripomenie. Je nadýchaný, šťavnatý a plný lahodnej chuti maku a sladkých čerešní. A tá chrumkavá posýpka navrchu? To je jednoducho raj pre chuťové poháriky!

Tento recept je pokladom z mojej starej kuchárskej knihy, overený generáciami. Nie je to len taký obyčajný makovník. Je to koláč, ktorý sa rozplýva na jazyku a zanecháva po sebe sladkú stopu, na ktorú budete ešte dlho spomínať. Ideálny na nedeľné popoludnie s rodinou alebo na špeciálnu príležitosť.

Ingrediencie:

Ingrediencie:

  • Na cesto:
    • 5 vajec
    • 200 g cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 250 g mäkkého masla
    • 250 ml mlieka
    • 150 ml oleja
    • 350 g hladkej múky
    • 150 g mletého maku
    • 1 balíček prášku do pečiva
  • Na posýpky:
    • 120 g mäkkého masla
    • 70 g cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 220 g hladkej múky
  • Ďalšie:
    • 350 g čerešní
  • Na posypanie:
    • Práškový cukor
  • Forma:
    • Forma na pečenie veľkosti 40 x 25 cm, vyložená papierom na pečenie

Postup prípravy:

  1. Príprava posýpky: V miske zmiešajte 120 g mäkkého masla, 70 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru a 220 g hladkej múky. Pomocou rúk vytvorte drobivú posýpku a odložte ju bokom.
  2. Príprava cesta: V druhej miske vyšľahajte 5 vajec s 200 g cukru a 1 balíčkom vanilkového cukru, až kým zmes nebude svetlá a nadýchaná. Postupne pridávajte 250 ml mlieka a 150 ml oleja, stále miešajte. Pridajte 350 g preositej hladkej múky, 150 g mletého maku a 1 balíček prášku do pečiva. Dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
  3. Montáž a pečenie: Vylejte cesto do pripravenej formy a rovnomerne ho rozotrite. Na vrch posypte pripravenú posýpku a rozložte čerešne, ktoré ste predtým zbavili od kôstok. Pečte v predhriatej rúre na 185°C približne 35 minút, alebo kým cesto nebude zlatohnedé a posýpka chrumkavá. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a posypte práškovým cukrom pred podávaním.

Tipy:

  1. Mak: Použite kvalitný mletý mak. Čím je mak čerstvejší, tým bude mať koláč lepšiu chuť.
  2. Maslo: Uistite sa, že maslo je izbovej teploty, aby sa ľahko zapracovalo do cesta a posýpky.
  3. Pečenie: Každá rúra pečie trochu inak, preto po 30 minútach pečenia skontrolujte koláč špáradlom. Ak vyjde čisté, koláč je hotový.
  4. Podávanie: Koláč je najlepší ešte teplý, ale môžete ho podávať aj vychladnutý. Nezabudnite ho posypať práškovým cukrom pre extra sladkosť.

Video recept:

Tento makovo-čerešňový koláč je viac než len dezert. Je to kúsok lásky a tradície, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu. Upečte ho pre svojich blízkych a vytvorte si spoločné sladké spomienky. Verte mi, tento koláč si získa vaše srdcia!

Súvisiace články:

Šťavnatý jablkovo-orechový koláč s domácou karamelovou polevou – jednoducho nebeský!

Citrónový koláč snov: Najlepší citrónový koláč, aký ste kedy ochutnali

Domáci broskyňový koláč s jemným vanilkovým krémom: Perfektný víkendový dezert

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála P-S BACKPARADIES

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty