Hľadáte recept na jednoduché, no zároveň nesmierne chutné a šťavnaté kuracie mäso? Tieto kuracie špízy s cesnakovým maslom sú presne to, čo potrebujete! Jemné kúsky kuracích pŕs sú najprv marinované v zmesi olivového oleja, rozpusteného masla, citrónovej šťavy a aromatických korenín, čo im dodá úžasnú chuť a krehkosť. Po upečení v rúre dozlatista sa ešte horúce potrú voňavým cesnakovo-petržlenovým maslom, ktoré celý zážitok dotiahne do dokonalosti. Tento recept si zamilujete pre jeho jednoduchosť a fantastický výsledok!
Príprava týchto špízov je naozaj nenáročná. Mäso stačí nakrájať, premiešať s marinádou, nechať chvíľu odležať a potom už len napichnúť na špajdle a upiecť. Sú ideálne na rýchly obed či večeru počas týždňa, ale skvele sa hodia aj na letné grilovanie alebo ako súčasť pohostenia pre návštevu. Podávajte ich s obľúbenou prílohou a vychutnajte si každý šťavnatý kúsok.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút + 30 minút marinovanie
- Čas pečenia: cca 20-30 minút
- Počet porcií: 4 (4 väčšie špízy)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na marinádu a špízy:
- 500 g kuracích pŕs, očistených
- cca 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
- cca 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- 1 čajová lyžička sušeného cesnaku
- 1 čajová lyžička sušenej petržlenovej vňate (alebo 1 PL čerstvej nasekanej)
- 1 polievková lyžica masla (cca 15g), rozpusteného
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 4-8 ks drevených alebo kovových špajdlí
Na potretie po upečení:
- 1 polievková lyžica masla (cca 15g), rozpusteného
- 1 polievková lyžica čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
- 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
Postup prípravy
Príprava a marinovanie mäsa:
- Ak používate drevené špajdle, namočte ich aspoň na 20-30 minút do studenej vody, aby sa počas pečenia v rúre nespálili.
- Kuracie prsia umyte, osušte papierovou utierkou a nakrájajte na väčšie kocky (s hranou približne 2,5 – 3 cm).
- V stredne veľkej mise zmiešajte nakrájané kuracie kocky so soľou, mletým čiernym korením, mletou sladkou paprikou, sušeným cesnakom a sušenou (alebo čerstvou nasekanou) petržlenovou vňaťou.
- Prilejte rozpustenú polievkovú lyžicu masla, olivový olej a čerstvú citrónovú šťavu. Všetko dôkladne premiešajte rukami alebo vareškou, aby sa každý kúsok mäsa rovnomerne obalil v marináde.
- Misu prikryte potravinárskou fóliou a nechajte mäso marinovať v chladničke aspoň 30 minút (ideálne 1-2 hodiny, alebo aj cez noc pre ešte intenzívnejšiu chuť).
Pečenie špízov:
- Rúru predhrejte na 190-200 °C (teplovzdušnú na 170-180°C). Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
- Marinované kuracie kúsky rovnomerne napichujte na pripravené (namočené a osušené, ak sú drevené) špajdle. Medzi kúskami môžete nechať malé medzery alebo ich napichovať tesne k sebe.
- Pripravené špízy poukladajte na plech.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 15-20 minút.
- Po tomto čase špízy na plechu opatrne otočte a dopečte ešte ďalších 5-10 minút, alebo kým nie je mäso úplne prepečené (šťava po zapichnutí vyteká číra) a povrch pekne zlatistý a mierne chrumkavý. Celkový čas pečenia je zvyčajne 20-30 minút, v závislosti od veľkosti kúskov mäsa a výkonu rúry.
Dokončenie a servírovanie:
- Kým sa špízy dopekajú, pripravte si zmes na potretie: V malej miske zmiešajte rozpustenú polievkovú lyžicu masla s čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a prelisovaným strúčikom cesnaku.
- Horúce upečené kuracie špízy ihneď po vybratí z rúry štedro potrite pripraveným cesnakovo-petržlenovým maslom.
- Podávajte okamžite, kým sú teplé a šťavnaté. Výborne sa k nim hodia pečené alebo varené zemiaky, hranolky, dusená ryža, čerstvý zeleninový šalát alebo obľúbený dip.
Videorecept
Tipy
- Namiesto kuracích pŕs môžete použiť aj vykostené kuracie stehná nakrájané na kocky – budú ešte šťavnatejšie.
- Do marinády môžete pridať aj iné obľúbené bylinky a koreniny, napríklad trochu sušeného oregana, tymianu, mletej rasce alebo štipku chilli pre pikantnejšiu chuť.
- Ak chcete mať špízy farebnejšie, môžete medzi kúsky mäsa napichovať aj kúsky zeleniny, ako napríklad červenú cibuľu, papriku (rôznych farieb) alebo cherry paradajky. Zeleninu pridávajte na špíz až po marinovaní mäsa.
- Tieto kuracie špízy sú výborné aj pripravené na grile. Grilujte ich na stredne silnom ohni, často otáčajte, kým nie sú prepečené.

Tieto šťavnaté kuracie špízy s cesnakovým maslom sú jednoduchým, no efektným jedlom, ktoré si určite zamilujete vy aj vaši hostia!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od KAZAN, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.