Jednoduchý recept na lahodné a šťavnaté kuracie špízy z pŕs, marinované v zmesi korenín, byliniek, oleja, masla a citrónovej šťavy. Pečené v rúre dozlatista a na záver potreté voňavým cesnakovo-petržlenovým maslom.
5. Prikryte a nechajte marinovať v chladničke aspoň 30 minút.
Pečenie špízov:
6. Rúru predhrejte na 190-200°C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
7. Marinované kuracie kúsky napichujte na špajdle.
8. Poukladajte na plech.
9. Pečte cca 15-20 minút.
10. Otočte a dopečte ešte 5-10 minút dozlatista a do prepečenia.
Dokončenie a servírovanie:
11. Pripravte zmes na potretie: zmiešajte rozpustené maslo (1 PL), nasekanú petržlenovú vňať a prelisovaný cesnak.
12. Horúce upečené špízy ihneď potrite touto zmesou.
13. Podávajte okamžite s obľúbenou prílohou.
Poznámky
1. Namiesto kuracích pŕs môžete použiť aj vykostené kuracie stehná nakrájané na kocky – budú ešte šťavnatejšie.2. Do marinády môžete pridať aj iné obľúbené bylinky a koreniny, napríklad trochu sušeného oregana, tymianu, mletej rasce alebo štipku chilli pre pikantnejšiu chuť.3. Ak chcete mať špízy farebnejšie, môžete medzi kúsky mäsa napichovať aj kúsky zeleniny, ako napríklad červenú cibuľu, papriku (rôznych farieb) alebo cherry paradajky. Zeleninu pridávajte na špíz až po marinovaní mäsa.4. Tieto kuracie špízy sú výborné aj pripravené na grile. Grilujte ich na stredne silnom ohni, často otáčajte, kým nie sú prepečené.