Search

Stavím sa, že lepšie kuracie prsia na cesnaku ste ešte nejedli. Tento recept je absolútna bomba z jednej panvice.

Kuracie soté na cesnaku
Kuracie soté na cesnaku

Obsah receptu

Publikované: 7. októbra 2025, 06:30

Dnes mám pre vás jednu malú výzvu a zároveň veľký sľub. Stavím sa, že lepšie, rýchlejšie a šťavnatejšie kuracie prsia na cesnaku ste ešte nikdy nevarili. Toto nie je len obyčajné mäso na prírodno, ako ho poznáte. Je to absolútna chuťová bomba pripravená v jednej jedinej panvici, kde sa dokonale jemné a mäkké kúsky mäsa snúbia s bohatou a krémovou cesnakovo-maslovou omáčkou. Je to recept, ktorý keď raz vyskúšate, iný už chcieť nebudete.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia/pečenia: 15 minút
  • Počet porcií: 3 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia (bez prílohy)
  • Trend: Rýchla večera / Jedlo z jednej panvice

Potrebujeme

  • 600 g kuracích pŕs
  • 1-2 PL rastlinného oleja
  • 40 g masla
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2,5 PL hladkej múky (2 PL na mäso, ½ PL do omáčky)
  • 100 ml vody (alebo kuracieho vývaru)
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Príprava mäsa. Kuracie prsia umyte, osušte a nakrájajte na väčšie kocky alebo hrubšie rezance.
  2. V mise mäso dôkladne premiešajte so soľou, čerstvo mletým čiernym korením a mletou sladkou paprikou.
  3. Mäso poprášte 2 lyžicami hladkej múky a opäť premiešajte, aby sa každý kúsok zľahka obalil.
  4. Opekanie mäsa. Na veľkej panvici rozohrejte rastlinný olej. Keď je horúci, vložte obalené kúsky mäsa a sprudka ich opečte zo všetkých strán dozlatista. Trvá to približne 4-6 minút.
  5. Opečené mäso vyberte z panvice a odložte bokom na tanier.
  6. Príprava omáčky. Do tej istej panvice, kde zostal chutný výpek z mäsa, vložte maslo a nechajte ho na zníženom plameni rozpustiť.
  7. Pridajte prelisovaný cesnak a na miernom ohni ho restujte len veľmi krátko, asi 30 sekúnd, len kým sa krásne nerozvonia. Dajte veľký pozor, aby nezhnedol, inak by zhorkol!
  8. K cesnaku a maslu prisypte pol lyžice múky a metličkou rýchlo miešajte, aby ste vytvorili jemnú zápražku.
  9. Za stáleho miešania postupne prilievajte vodu (alebo vývar). Metličkou všetko dobre rozmiešajte, aby vznikla hladká omáčka bez hrudiek a aby sa zo dna panvice uvoľnili všetky lahodné pripečené kúsky. Dochuťte štipkou soli.
  10. Dokončenie (dôležitý krok!). Do hotovej, jemne vriacej omáčky vráťte opečené mäso aj so všetkou šťavou, ktorú pustilo na tanieri. Všetko spolu na miernom ohni už len krátko prehrejte (maximálne 1 minútu). Mäso už nevarte dlho, aby zostalo dokonale šťavnaté.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na zaručene šťavnaté kuracie prsia? Tajomstvo šťavnatých kuracích pŕs v tomto recepte spočíva v dvoch jednoduchých trikoch. Prvým je obalenie v múke pred opekaním, ktoré na mäse vytvorí jemnú kôrku a doslova v ňom “uzamkne” všetku šťavu. Druhým a najdôležitejším je naozaj len krátke finálne prehriatie v omáčke. Nikdy ho už dlho nevarte, inak stvrdne.
  2. S cesnakom pracujte opatrne! Cesnak je hrdinom tohto jedla, ale je to veľmi citlivá surovina, ktorá sa rýchlo páli. V horúcom tuku sa spáli za pár sekúnd a zhorkne. Preto ho restujte naozaj len krátko, kým sa rozvonia, a hneď pridajte ďalšie suroviny (v tomto prípade múku a vodu), ktoré znížia teplotu a zabránia jeho pripáleniu.

Jednoduché variácie

  • Krémová verzia: Ak máte radi ešte krémovejšie a jemnejšie omáčky, môžete na záver spolu s mäsom do hotovej omáčky vmiešať aj 50 ml smotany na varenie alebo na šľahanie.
  • Bylinková verzia: Do hotovej omáčky na úplný záver vmiešajte hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate alebo pažítky. Dodá jedlu skvelú sviežosť a farbu.

Výsledkom je blesková a nesmierne chutná večera, ktorá je plná bohatej chuti a vôbec nie je nudná. Podávajte horúce s dusenou ryžou, zemiakovou kašou, opekanými zemiakmi alebo naplňte touto zmesou pšeničné tortilly a krátko zapečte.

Recept je inšpirovaný verziou od Panna Lesia, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty