Dnes mám pre vás jednu malú výzvu a zároveň veľký sľub. Stavím sa, že lepšie, rýchlejšie a šťavnatejšie kuracie prsia na cesnaku ste ešte nikdy nevarili. Toto nie je len obyčajné mäso na prírodno, ako ho poznáte. Je to absolútna chuťová bomba pripravená v jednej jedinej panvici, kde sa dokonale jemné a mäkké kúsky mäsa snúbia s bohatou a krémovou cesnakovo-maslovou omáčkou. Je to recept, ktorý keď raz vyskúšate, iný už chcieť nebudete.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia/pečenia: 15 minút
- Počet porcií: 3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia (bez prílohy)
- Trend: Rýchla večera / Jedlo z jednej panvice
Potrebujeme
- 600 g kuracích pŕs
- 1-2 PL rastlinného oleja
- 40 g masla
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2,5 PL hladkej múky (2 PL na mäso, ½ PL do omáčky)
- 100 ml vody (alebo kuracieho vývaru)
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Príprava mäsa. Kuracie prsia umyte, osušte a nakrájajte na väčšie kocky alebo hrubšie rezance.
- V mise mäso dôkladne premiešajte so soľou, čerstvo mletým čiernym korením a mletou sladkou paprikou.
- Mäso poprášte 2 lyžicami hladkej múky a opäť premiešajte, aby sa každý kúsok zľahka obalil.
- Opekanie mäsa. Na veľkej panvici rozohrejte rastlinný olej. Keď je horúci, vložte obalené kúsky mäsa a sprudka ich opečte zo všetkých strán dozlatista. Trvá to približne 4-6 minút.
- Opečené mäso vyberte z panvice a odložte bokom na tanier.
- Príprava omáčky. Do tej istej panvice, kde zostal chutný výpek z mäsa, vložte maslo a nechajte ho na zníženom plameni rozpustiť.
- Pridajte prelisovaný cesnak a na miernom ohni ho restujte len veľmi krátko, asi 30 sekúnd, len kým sa krásne nerozvonia. Dajte veľký pozor, aby nezhnedol, inak by zhorkol!
- K cesnaku a maslu prisypte pol lyžice múky a metličkou rýchlo miešajte, aby ste vytvorili jemnú zápražku.
- Za stáleho miešania postupne prilievajte vodu (alebo vývar). Metličkou všetko dobre rozmiešajte, aby vznikla hladká omáčka bez hrudiek a aby sa zo dna panvice uvoľnili všetky lahodné pripečené kúsky. Dochuťte štipkou soli.
- Dokončenie (dôležitý krok!). Do hotovej, jemne vriacej omáčky vráťte opečené mäso aj so všetkou šťavou, ktorú pustilo na tanieri. Všetko spolu na miernom ohni už len krátko prehrejte (maximálne 1 minútu). Mäso už nevarte dlho, aby zostalo dokonale šťavnaté.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na zaručene šťavnaté kuracie prsia? Tajomstvo šťavnatých kuracích pŕs v tomto recepte spočíva v dvoch jednoduchých trikoch. Prvým je obalenie v múke pred opekaním, ktoré na mäse vytvorí jemnú kôrku a doslova v ňom “uzamkne” všetku šťavu. Druhým a najdôležitejším je naozaj len krátke finálne prehriatie v omáčke. Nikdy ho už dlho nevarte, inak stvrdne.
- S cesnakom pracujte opatrne! Cesnak je hrdinom tohto jedla, ale je to veľmi citlivá surovina, ktorá sa rýchlo páli. V horúcom tuku sa spáli za pár sekúnd a zhorkne. Preto ho restujte naozaj len krátko, kým sa rozvonia, a hneď pridajte ďalšie suroviny (v tomto prípade múku a vodu), ktoré znížia teplotu a zabránia jeho pripáleniu.
Jednoduché variácie
- Krémová verzia: Ak máte radi ešte krémovejšie a jemnejšie omáčky, môžete na záver spolu s mäsom do hotovej omáčky vmiešať aj 50 ml smotany na varenie alebo na šľahanie.
- Bylinková verzia: Do hotovej omáčky na úplný záver vmiešajte hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate alebo pažítky. Dodá jedlu skvelú sviežosť a farbu.
Výsledkom je blesková a nesmierne chutná večera, ktorá je plná bohatej chuti a vôbec nie je nudná. Podávajte horúce s dusenou ryžou, zemiakovou kašou, opekanými zemiakmi alebo naplňte touto zmesou pšeničné tortilly a krátko zapečte.
Recept je inšpirovaný verziou od Panna Lesia, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.