Mám pre vás recept, ktorý je skutočný poklad – takmer zabudnuté tajomstvo našich prababičiek na tie najmäkšie a najvláčnejšie perníčky, aké si viete predstaviť. Nie sú to klasické medovníky, ale bohaté čokoládové perníky, ktoré vďaka jednej špeciálnej finte v príprave cesta zostanú mäkké ako obláčik nielen po upečení, ale aj po dlhých týždňoch v dóze. Toto je recept, ktorý keď raz vyskúšate, iný už nebudete chcieť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút (+ chladenie základu)
- Čas varenia/pečenia: 12 minút
- Počet porcií: cca 40-50 perníčkov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 100 kcal/perníček
- Trend: Tradičné pečenie / Vianočné pečivo
Potrebujeme
Na cesto
- 200 ml mlieka
- 220 g kryštálového cukru
- 320–350 g hladkej múky (rozdelených na 100 g a 220-250 g)
- 40 ml rastlinného oleja
- 40 g horkej čokolády
- 30 g kakaa
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
- ⅓ ČL soli
- Koreniny: ½ ČL škorice, ⅓ ČL mletého muškátového orieška, ⅓ ČL mletého zázvoru
Na polevu
- 130 g práškového cukru
- 5 ČL vody
- 3 ČL citrónovej šťavy
Postup prípravy
- Príprava “záparky” (tajomstvo mäkkosti). V miske metličkou zmiešajte 100 g múky s 220 g kryštálového cukru.
- Mlieko v hrnci priveďte takmer do varu. Horúcim mliekom zalejte zmes múky a cukru a metličkou rýchlo a dôkladne vymiešajte na hladkú kašu bez hrudiek.
- Túto kašu nechajte pri izbovej teplote za občasného premiešania úplne vychladnúť. Je to veľmi dôležitý krok.
- Príprava cesta. Do úplne vychladnutej kaše pridajte soľ, všetky koreniny (škorica, muškátový oriešok, zázvor) a rastlinný olej. Vo vodnom kúpeli si rozpustite horkú čokoládu a mierne vychladnutú ju tiež pridajte do zmesi. Všetko dobre premiešajte stierkou.
- V samostatnej miske zmiešajte a preosejte zvyšnú múku (začnite s 220 g), kakao a kypriaci prášok.
- Sypkú zmes postupne zapracujte do tekutého základu. Vymieste mäkké, vláčne a mierne lepivé cesto. Ak je príliš lepivé, pridajte zvyšných 30 g múky.
- Tvarovanie a pečenie. Rúru si predhrejte na 180 °C (ideálne program horný/dolný ohrev, bez ventilátora). Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Cesto preložte na dobre pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkajte ho na hrúbku približne 1 cm.
- Okrúhlou formičkou (s priemerom cca 5-6 cm) vykrajujte kolieska a ukladajte ich na pripravený plech s malými rozostupmi.
- Pečte presne 10–12 minút. Po vybratí z rúry budú perníčky na dotyk veľmi mäkké, pevnosť získajú až pri chladnutí. Nepečte ich dlhšie, inak stvrdnú!
- Nechajte ich úplne vychladnúť na plechu.
- Príprava polevy. V malej miske metličkou dohladka vymiešajte preosiaty práškový cukor s vodou a citrónovou šťavou. Konzistenciu môžete upraviť pridaním cukru (ak je riedka) alebo pár kvapiek vody (ak je príliš hustá).
- Úplne vychladnuté perníčky potrite alebo namočte do polevy a nechajte ju na mriežke úplne zaschnúť (môže to trvať aj niekoľko hodín).
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Tajomstvo mäkkosti odhalené – “Záparka”. Celé kúzlo tohto “strateného” receptu je v príprave tzv. ‘záparky’ – teda uvarenej kaše z múky, cukru a horúceho mlieka. Týmto procesom múka nabobtná a uzamkne v sebe vlhkosť. Vďaka tomu zostanú perníčky neuveriteľne vláčne a mäkké aj po dlhom skladovaní a nikdy nestvrdnú ako kameň.
- Pečenie bez ventilátora pre krajší vzhľad. Ak máte na rúre možnosť voľby, pečte tieto perníčky na klasickom programe horný/dolný ohrev. Ventilátor (teplovzdušný program) má tendenciu povrch pečiva rýchlejšie vysušiť, čo môže spôsobiť, že perníčky počas pečenia mierne popraskajú. Na chuť to vplyv nemá, ale bez ventilátora budú hladšie a krajšie.
Jednoduché variácie
- S lekvárom: Pre ešte šťavnatejší výsledok môžete po upečení a vychladnutí vždy dva perníčky spojiť tenkou vrstvou kyselkavého ríbezľového alebo slivkového lekváru a až potom ich poliať polevou alebo čokoládou.
- S iným korením: Nebojte sa experimentovať a vytvorte si vlastnú zmes korenia. Do cesta môžete pridať aj štipku mletých klinčekov, nového korenia, anízu alebo kardamónu pre ešte výraznejšiu vianočnú vôňu.
Výsledkom sú tie najlepšie čokoládové perníky, aké ste kedy ochutnali, s bohatou korenistou chuťou a neopísateľne jemnou textúrou. Skladujte ich v plechovej dóze, kde vydržia mäkké aj niekoľko týždňov – ak ich, samozrejme, skôr nezjete.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Svet sušienok, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.