Mám pre vás recept, ktorý je skutočný poklad, takmer zabudnuté tajomstvo našich prababičiek. Sú to tie najmäkšie a najvláčnejšie čokoládové perníčky, aké si viete predstaviť. Vďaka jednej špeciálnej finte v príprave cesta zostanú mäkké ako obláčik nielen po upečení, ale aj po týždňoch v dóze.
1. Príprava záparky. V mise zmiešajte 100 g múky a 220 g cukru. Zalejte horúcim mliekom a vymiešajte na hladkú kašu. Nechajte úplne vychladnúť.
2. Príprava cesta. Do vychladnutej kaše pridajte soľ, koreniny, olej a rozpustenú čokoládu. Premiešajte.
3. V druhej miske zmiešajte zvyšnú múku (začnite s 220 g), kakao a kypriaci prášok. Sypkú zmes zapracujte do základu a vymieste mäkké, lepivé cesto.
4. Tvarovanie a pečenie. Rúru predhrejte na 180 °C (bez ventilátora). Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm.
5. Vykrajujte okrúhle tvary (cca 5-6 cm) a ukladajte ich na plech s papierom na pečenie.
6. Pečte presne 10–12 minút. Po vybratí budú mäkké. Nechajte ich úplne vychladnúť na plechu.
7. Poleva. Vymiešajte preosiaty práškový cukor s vodou a citrónovou šťavou dohladka.
8. Vychladnuté perníčky potrite polevou a nechajte úplne zaschnúť.
Poznámky
1. Tajomstvo mäkkosti – 'Záparka'. Celé kúzlo receptu je v uvarenej kaši z múky, cukru a mlieka. Vďaka nej sa v ceste uzamkne vlhkosť a perníčky zostanú neuveriteľne vláčne aj po dlhom skladovaní.2. Pečenie bez ventilátora. Ak máte možnosť, pečte perníčky na klasickom programe horný/dolný ohrev. Ventilátor má tendenciu povrch rýchlejšie vysušiť, čo môže spôsobiť, že popraskajú.