Search

Starodávny hrnčekový koláč: Recept na poctivú chuť z roku 1894

Starodávny hrnčekový koláč
Starodávny hrnčekový koláč

Obsah receptu

Publikované: 31. augusta 2025, 11:17

Niekedy sú tie najväčšie poklady ukryté v starých, rukou písaných kuchárskych knihách. Tento starodávny hrnčekový koláč je presne taký prípad. Je neuveriteľne bohatý, plný ovocia a korenín a vonia presne tak, ako si predstavujem kuchyňu mojej prababičky. Je to poctivá a časom overená klasika.

Zabudnite na moderné ľahké dezerty, toto je poriadny a sýty koláč, ktorý vás prenesie v čase. Pripravuje sa jednoducho, bez váhy, presne tak, ako sa to robilo kedysi. Poďte si so mnou upiecť túto dobrotu!

Ako upiecť starodávny hrnčekový koláč?

V jednej mise vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom a vajíčkami do peny. Potom postupne a na nízkych otáčkach striedavo pridávajte mlieko a preosiatu múku s kypriacim práškom. Nakoniec už len ručne stierkou vmiešajte sušené ovocie, ktoré ste predtým obalili v troche múky, a pomaly upečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas pečenia: 50–60 minút
  • Počet porcií: 1 hlboký plech (cca 24 kúskov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 265 kcal/kúsok
  • Trend: Tradičné pečenie

Potrebujeme

(Používame hrnček s objemom 250 ml)

  • 3 hrnčeky polohrubej múky (+ 1 PL na obalenie ovocia)
  • 2 hrnčeky práškového cukru
  • 1 hrnček zmäknutého masla
  • 1 hrnček mlieka
  • 4 ks vajec
  • 1,5 hrnčeka hrozienok
  • 1,5 hrnčeka sušených ríbezlí (alebo iného ovocia)
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 6 ks drvených alebo mletých klinčekov
  • kôra z 1 bio citróna
  • 1 štipka soli

Postup prípravy

  1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Hlbší plech (s rozmermi cca 25×35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Pripravte si ovocie. Hrozienka a ríbezle dajte do misky, zalejte ich horúcou vodou a nechajte ich 10 minút napučať. Potom ich poriadne sceďte.
  3. V miske zmiešajte scedené ovocie s jednou polievkovou lyžicou múky (odobratou z celkového množstva). Tento geniálny trik našich babičiek zabráni tomu, aby všetko ťažké ovocie kleslo na dno koláča.
  4. Vo veľkej mise začnite mixérom šľahať zmäknuté maslo do krémova. Postupne k nemu pridávajte práškový cukor a šľahajte, kým nezískate nadýchanú penu.
  5. Po jednom zašľahajte vajíčka. Každé ďalšie pridajte, až keď je to predošlé úplne zapracované do zmesi.
  6. V druhej miske zmiešajte a preosejte múku s kypriacim práškom.
  7. Do maslovej zmesi teraz striedavo, na nízkych otáčkach, pridávajte po častiach múčnu zmes a mlieko. Začnite aj končite múkou (napr. múka-mlieko-múka-mlieko-múka).
  8. Do hotového cesta pridajte drvené klinčeky a nastrúhanú citrónovú kôru. Vznikne vám husté a bohaté cesto.
  9. Teraz už len ručne stierkou zľahka vmiešajte pripravené, v múke obalené ovocie.
  10. Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite.
  11. Pečte v predhriatej rúre 50–60 minút. Po 40 minútach skontrolujte cesto drevenou špajdľou. Ak je po vytiahnutí čistá, koláč je hotový.
  12. Hotový koláč nechajte úplne vychladnúť na mriežke a až potom ho krájajte na kúsky.

Videorecept

Tipy

  1. Ovocie, ktoré neklesne na dno: Tajomstvo, ako udržať ťažké sušené ovocie rovnomerne rozložené v ceste, je naozaj jednoduché. Pred vmiešaním do cesta ho vždy obaľte v lyžici múky. Múka ho “zachytí” a udrží ho na mieste.
  2. Správne miešanie cesta: Keď do maslového základu pridávate múku a mlieko, robte to naozaj na nízkych otáčkach a len dovtedy, kým sa cesto nespojí. Prílišným šľahaním by sa aktivoval lepok a koláč by bol po upečení tuhý, nie jemný.
  3. Spoznajte svoju rúru: Staré recepty sú skvelé, ale rúry našich prababičiek piekli inak. Doba pečenia je preto orientačná. Najlepším pomocníkom je drevená špajdľa – keď ju zapichnete do stredu koláča a vytiahnete ju suchú, je hotový.

Variácie

  • S orechmi: Namiesto jedného hrnčeka sušeného ovocia pridajte hrnček nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo mandlí.
  • Iné korenie: Okrem klinčekov môžete do cesta pridať aj lyžičku mletej škorice, štipku muškátového orieška alebo badiánu pre ešte voňavejší výsledok.
  • S kvapkou rumu: Hrozienka môžete namiesto vody namočiť do kvalitného rumu, ktorý dodá koláču fantastickú arómu a vláčnosť.

Záver

Je to poctivý a veľmi sýty koláč. Stačí malý kúsok ku káve alebo čaju a vrátite sa v čase.

Tento recept je inšpirovaný od Einfache Rezepte, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty