Niekedy sú tie najväčšie poklady ukryté v starých, rukou písaných kuchárskych knihách. Tento starodávny hrnčekový koláč je presne taký prípad. Je neuveriteľne bohatý, plný ovocia a korenín a vonia presne tak, ako si predstavujem kuchyňu mojej prababičky. Je to poctivá a časom overená klasika.
Zabudnite na moderné ľahké dezerty, toto je poriadny a sýty koláč, ktorý vás prenesie v čase. Pripravuje sa jednoducho, bez váhy, presne tak, ako sa to robilo kedysi. Poďte si so mnou upiecť túto dobrotu!
Ako upiecť starodávny hrnčekový koláč?
V jednej mise vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom a vajíčkami do peny. Potom postupne a na nízkych otáčkach striedavo pridávajte mlieko a preosiatu múku s kypriacim práškom. Nakoniec už len ručne stierkou vmiešajte sušené ovocie, ktoré ste predtým obalili v troche múky, a pomaly upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 50–60 minút
- Počet porcií: 1 hlboký plech (cca 24 kúskov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 265 kcal/kúsok
- Trend: Tradičné pečenie
Potrebujeme
(Používame hrnček s objemom 250 ml)
- 3 hrnčeky polohrubej múky (+ 1 PL na obalenie ovocia)
- 2 hrnčeky práškového cukru
- 1 hrnček zmäknutého masla
- 1 hrnček mlieka
- 4 ks vajec
- 1,5 hrnčeka hrozienok
- 1,5 hrnčeka sušených ríbezlí (alebo iného ovocia)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 6 ks drvených alebo mletých klinčekov
- kôra z 1 bio citróna
- 1 štipka soli
Postup prípravy
- Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Hlbší plech (s rozmermi cca 25×35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Pripravte si ovocie. Hrozienka a ríbezle dajte do misky, zalejte ich horúcou vodou a nechajte ich 10 minút napučať. Potom ich poriadne sceďte.
- V miske zmiešajte scedené ovocie s jednou polievkovou lyžicou múky (odobratou z celkového množstva). Tento geniálny trik našich babičiek zabráni tomu, aby všetko ťažké ovocie kleslo na dno koláča.
- Vo veľkej mise začnite mixérom šľahať zmäknuté maslo do krémova. Postupne k nemu pridávajte práškový cukor a šľahajte, kým nezískate nadýchanú penu.
- Po jednom zašľahajte vajíčka. Každé ďalšie pridajte, až keď je to predošlé úplne zapracované do zmesi.
- V druhej miske zmiešajte a preosejte múku s kypriacim práškom.
- Do maslovej zmesi teraz striedavo, na nízkych otáčkach, pridávajte po častiach múčnu zmes a mlieko. Začnite aj končite múkou (napr. múka-mlieko-múka-mlieko-múka).
- Do hotového cesta pridajte drvené klinčeky a nastrúhanú citrónovú kôru. Vznikne vám husté a bohaté cesto.
- Teraz už len ručne stierkou zľahka vmiešajte pripravené, v múke obalené ovocie.
- Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite.
- Pečte v predhriatej rúre 50–60 minút. Po 40 minútach skontrolujte cesto drevenou špajdľou. Ak je po vytiahnutí čistá, koláč je hotový.
- Hotový koláč nechajte úplne vychladnúť na mriežke a až potom ho krájajte na kúsky.
Videorecept
Tipy
- Ovocie, ktoré neklesne na dno: Tajomstvo, ako udržať ťažké sušené ovocie rovnomerne rozložené v ceste, je naozaj jednoduché. Pred vmiešaním do cesta ho vždy obaľte v lyžici múky. Múka ho “zachytí” a udrží ho na mieste.
- Správne miešanie cesta: Keď do maslového základu pridávate múku a mlieko, robte to naozaj na nízkych otáčkach a len dovtedy, kým sa cesto nespojí. Prílišným šľahaním by sa aktivoval lepok a koláč by bol po upečení tuhý, nie jemný.
- Spoznajte svoju rúru: Staré recepty sú skvelé, ale rúry našich prababičiek piekli inak. Doba pečenia je preto orientačná. Najlepším pomocníkom je drevená špajdľa – keď ju zapichnete do stredu koláča a vytiahnete ju suchú, je hotový.
Variácie
- S orechmi: Namiesto jedného hrnčeka sušeného ovocia pridajte hrnček nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo mandlí.
- Iné korenie: Okrem klinčekov môžete do cesta pridať aj lyžičku mletej škorice, štipku muškátového orieška alebo badiánu pre ešte voňavejší výsledok.
- S kvapkou rumu: Hrozienka môžete namiesto vody namočiť do kvalitného rumu, ktorý dodá koláču fantastickú arómu a vláčnosť.
Záver
Je to poctivý a veľmi sýty koláč. Stačí malý kúsok ku káve alebo čaju a vrátite sa v čase.
Tento recept je inšpirovaný od Einfache Rezepte, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
