Starodávny hrnčekový koláč s hrozienkami (recept z roku 1894)
Niekedy sú tie najväčšie poklady ukryté v starých kuchárskych knihách. Tento starodávny hrnčekový koláč je presne taký prípad. Je neuveriteľne bohatý, plný ovocia a korenín a vonia presne tak, ako si predstavujem kuchyňu mojej prababičky. Je to poctivá a overená klasika.
Kuchyňa Rakúsko-Uhorská kuchyňa, Slovenská kuchyňa
Porcie 24kúskov
Kalórie 265kcal
Vybavenie
Hlbší plech (cca 25x35 cm)
Elektrický mixér
Zloženie
3hrnčekpolohrubej múky (+ 1 PL na obalenie ovocia)
2hrnčekpráškového cukru
1hrnčekzmäknutého masla
1hrnčekmlieka
4ksvajec
1.5hrnčekhrozienok
1.5hrnčeksušených ríbezlí (alebo iného ovocia)
1ČLkypriaceho prášku do pečiva
6ksdrvených alebo mletých klinčekov
1kskôra z bio citróna
1štipkasoli
Pokyny
1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Hlbší plech (cca 25x35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
2. Hrozienka a ríbezle zalejte horúcou vodou a nechajte ich 10 minút napučať, potom ich sceďte.
3. Scedené ovocie v miske zmiešajte s jednou polievkovou lyžicou múky. Tento trik zabráni tomu, aby kleslo na dno koláča.
4. Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo do krémova. Postupne pridávajte práškový cukor a šľahajte do nadýchanej peny.
5. Po jednom zašľahajte vajíčka.
6. V druhej miske zmiešajte a preosejte múku s kypriacim práškom.
7. Do maslovej zmesi teraz striedavo, na nízkych otáčkach, pridávajte po častiach múčnu zmes a mlieko.
8. Do hotového cesta pridajte drvené klinčeky a citrónovú kôru.
9. Už len ručne stierkou zľahka vmiešajte pripravené, v múke obalené ovocie.
10. Cesto vylejte na plech a rovnomerne rozotrite.
11. Pečte v predhriatej rúre 50–60 minút. Po 40 minútach skontrolujte špajdľou, či je koláč hotový.
12. Hotový koláč nechajte úplne vychladnúť na mriežke a až potom ho krájajte.
Poznámky
1. Ovocie, ktoré neklesne na dno: Tajomstvo, ako udržať ťažké sušené ovocie rovnomerne v ceste, je jednoduché. Pred vmiešaním do cesta ho vždy obaľte v lyžici múky. Múka ho 'zachytí' a ovocie neklesne.2. Správne miešanie cesta: Keď do maslového základu pridávate múku a mlieko, robte to naozaj na nízkych otáčkach a len kým sa cesto nespojí. Prílišným šľahaním by sa aktivoval lepok a koláč by bol po upečení tuhý.3. Spoznajte svoju rúru: Staré recepty sú skvelé, ale rúry našich prababičiek piekli inak. Doba pečenia je orientačná. Najlepším pomocníkom je drevená špajdľa – keď ju zapichnete do stredu koláča a vytiahnete ju suchú, je hotový.Variácie:• S orechmi: Namiesto jedného hrnčeka ovocia pridajte hrnček nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo mandlí.• Iné korenie: Okrem klinčekov môžete do cesta pridať aj lyžičku mletej škorice alebo štipku muškátového orieška pre ešte voňavejší výsledok.• S kvapkou rumu: Hrozienka môžete namiesto vody namočiť do rumu, ktorý dodá koláču fantastickú arómu.