Ohlásila sa vám nečakaná návšteva a vy neviete, čo rýchlo pripraviť? Tento slaný závin so slaninou a syrom je odpoveďou. Je hotový za chvíľku, pri pečení vonia úplne úžasne a chutí ešte lepšie. Je to dokonalé pohostenie, ktorým zaručene urobíte dojem.
Základom je chrumkavé lístkové cesto a bohatá plnka z troch druhov syra a slaninky. Podáva sa s lahodným teplým cesnakovým dipom. Už sa vám zbiehajú slinky?
Ako na rýchly slaný závin so slaninou a syrom?
Na spojené pláty lístkového cesta natrite smotanový syr. Naň navrstvite plátky slaniny, nasekané uhorky a strúhaný čedar. Všetko potrite zmesou žĺtkov a parmezánu. Pevne zrolujte do tvaru závinu, potrite rozšľahaným vajíčkom a upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 40 minút
- Počet porcií: 1 veľký závin (cca 10 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 400 kcal/porcia (bez dipu)
- Trend: Rýchle pohostenie
Potrebujeme
Na závin
- 2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta (spolu cca 550 g)
- 150 g anglickej slaniny v plátkoch
- 200 g smotanového syra (napr. Philadelphia, Lučina)
- 100 g syra čedar
- 100 g nakladaných uhoriek
- 50 g strúhaného parmezánu
- 3 ks vaječných žĺtkov
- 1 celé vajce na potretie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na cesnakový dip
- 70 g smotanového syra
- 50 g masla
- 2-3 strúčiky cesnaku (10 g)
- 30 g strúhaného parmezánu
- 1 ČL provensálskych byliniek
Postup prípravy
Príprava závinu
- Najprv si predhrejte rúru na 200 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Oba pláty lístkového cesta rozviňte a na jemne pomúčenej doske ich spojte tak, aby ste vytvorili jeden veľký obdĺžnik. Okraje jemne preložte cez seba a prejdite po nich valčekom.
- Celý spojený plát cesta potrite smotanovým syrom. Nechajte voľné okraje asi 2-3 cm.
- Na syr rovnomerne poukladajte plátky slaniny.
- Nakladané uhorky nasekajte nadrobno (prebytočnú šťavu z nich zľahka vytlačte) a posypte nimi slaninu. Potom pridajte nahrubo nastrúhaný syr čedar.
- V malej miske vidličkou zmiešajte 3 žĺtky s nastrúhaným parmezánom, štipkou soli a čierneho korenia. Túto zmes natrite na vrstvu čedaru.
- Cesto teraz opatrne, ale pevne zrolujte do tvaru závinu. Konce dobre zastrčte dovnútra a celý závin položte na plech spojom nadol.
Pečenie a dip
- Vrch závinu výdatne potrite celým rozšľahaným vajíčkom a niekoľkokrát ho popichajte vidličkou alebo špičkou noža, aby mohla unikať para.
- Pečte pri 200 °C približne 35–40 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatohnedý a chrumkavý.
- Kým sa závin pečie, pripravte si dip. Na malej panvici na miernom ohni rozpustite maslo. Pridajte prelisovaný cesnak a restujte ho len asi 30 sekúnd, aby sa rozvoňal, ale nezhorkol.
- Panvicu odstavte z tepla. Ihneď vmiešajte smotanový syr, parmezán, provensálske bylinky a čierne korenie. Miešajte, kým sa všetko nespojí do hladkého teplého dipu.
Videorecept
Tipy
- Pre extra chrumkavú slaninku: Ak máte radi chrumkavú slaninu aj vo vnútri, pred plnením ju na pár minút opečte na suchej panvici. Nechajte ju vychladnúť na papierovej utierke, ktorá odsaje prebytočný tuk, a až potom ju poukladajte na smotanový syr.
- Aby cesto nebolo rozmočené: Dbajte na to, aby ste z nasekaných alebo nastrúhaných uhoriek vytlačili prebytočnú šťavu. Taktiež je dôležité cesto na záver popichať vidličkou, aby mala para kade unikať a cesto zostalo krásne chrumkavé a “lístkové”.
- Teplé aj studené: Tento závin je fantastický horúci priamo z rúry, keď sa syr krásne ťahá. Ale je prekvapivo výborný aj na druhý deň, studený. Je tak ideálny na cesty, na piknik alebo ako sýta desiata.
Variácie
- So šunkou: Namiesto slaniny použite kvalitnú dusenú alebo údenú šunku a plátky tvrdého syra.
- Pikantná verzia: Do smotanového syra vmiešajte najemno nasekané papričky jalapeño alebo štipku čili pre príjemnú ostrosť.
- S bylinkami: Pridajte do syrovej plnky nasekanú čerstvú pažítku alebo petržlenovú vňať pre ešte sviežejšiu chuť.
Záver
Závin nakrájajte na hrubšie plátky a podávajte s teplým cesnakovým dipom. Vaša návšteva bude zaručene nadšená!
Tento recept je inšpirovaný od Appetizing.tv-Baking Recipes, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.