Search

Slané palacinky plnené mletým mäsom: Recept, ktorý prekvapí

Slané palacinky plnené mletým mäsom
Slané palacinky plnené mletým mäsom

Obsah receptu

Publikované: 28. augusta 2025, 14:05

Ak si pod palacinkami predstavujete len džem a tvaroh, tento recept vás príjemne prekvapí. Cesto z čerstvých paradajok je úžasne svieže a dokonale ladí so šťavnatou mäsovou plnkou. Tieto slané palacinky plnené mletým mäsom sú skvelý tip na originálny obed či večeru.

Základom je netradičné paradajkové cesto, ktoré má krásnu farbu a chuť. Je to skvelý spôsob, ako ozvláštniť klasiku, ktorú pozná každý. Pripravení na malé kulinárske dobrodružstvo?

Ako pripraviť slané palacinky s mletým mäsom?

Pripravte cesto rozmixovaním paradajok, mlieka, vajec a múky a upečte tenké palacinky. Na panvici orestujte cibuľu, pridajte mleté mäso, papriku a koreniny a pripravte plnku. Hotovou plnkou naplňte palacinky a zrolujte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia: 30 minút
  • Počet porcií: 3–4 porcie (cca 9 palaciniek)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia
  • Trend: Originálny obed

Potrebujeme

Paradajkové cesto

  • 750 g zrelých, šťavnatých paradajok
  • 280 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 2 ks vajec
  • 10 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
  • 30 ml rastlinného oleja
  • 15 g cukru
  • ½ ČL soli
  • hrsť čerstvého kôpru a petržlenovej vňate

Mäsová plnka

  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 ks cibule
  • 3 ks zelenej papriky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 g sušeného tymianu (1 ČL)
  • 3 g sladkej mletej papriky (1 ČL)
  • 20 ml rastlinného oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • hrsť čerstvého kôpru a petržlenovej vňate

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Paradajky umyte, nakrájajte na štvrtiny a v mixéri ich spolu s mliekom a vajcami rozmixujte na hladkú tekutinu.
  2. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte kypriaci prášok, cukor a soľ. Dôkladne premiešajte.
  3. Za stáleho miešania metličkou postupne prilievajte paradajkovú zmes k múčnej. Vymiešajte hladké cesto bez hrudiek.
  4. Nakoniec do cesta vmiešajte olej a najemno nasekané čerstvé bylinky (kôpor a vňať). Cesto nechajte 10 minút odpočívať.
  5. Na panvici potretej trochou oleja pečte tenké palacinky z oboch strán dozlatista (cca 30-60 sekúnd na stranu). Odkladajte ich na tanier.

Príprava plnky

  1. Kým cesto odpočíva, pripravte si plnku. Na panvici na oleji orestujte nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita, asi 2-3 minúty.
  2. Pridajte prelisovaný cesnak a restujte už len pol minúty, aby zavonel. Milujem túto vôňu!
  3. Zvýšte teplotu, pridajte mleté mäso a opekajte ho, kým sa nezatiahne a nezačne hnednúť. Vareškou ho rozbíjajte na menšie kúsky.
  4. Pridajte na malé kocky nakrájanú zelenú papriku, soľ, korenie, tymian a sladkú papriku. Premiešajte a pod pokrievkou duste asi 5–7 minút, kým paprika nezmäkne.
  5. Nakoniec odstavte panvicu z tepla a vmiešajte druhú polovicu nasekaných čerstvých byliniek.

Plnenie a servírovanie

  1. Každú teplú palacinku naplňte primeraným množstvom mäsovej zmesi a pevne ju zrolujte alebo preložte.
  2. Podávajte ihneď, samotné alebo s obľúbeným dipom.

Videorecept

Tipy

  1. Správna hustota cesta: Cesto z čerstvých paradajok je špecifické a jeho hustota závisí od šťavnatosti paradajok. Ak sa vám zdá príliš husté, prilejte lyžicu mlieka. Ak je naopak príliš riedke, pridajte lyžicu múky.
  2. Ešte šťavnatejšia plnka: Pre krémovejšiu plnku môžete na záver do hotovej mäsovej zmesi vmiešať 2 lyžice kyslej smotany alebo paradajkového pretlaku.
  3. Skúste ich zapiecť: Naplnené palacinky môžete poukladať do zapekacej misy, posypať strúhaným syrom a dať na 10 minút zapiecť do rúry na 200 °C. Budú fantastické!

Variácie

  • Pikantná verzia: Do mäsovej plnky pridajte nadrobno nasekanú čili papričku alebo štipku kajenského korenia.
  • So syrom: Do horúcej mäsovej zmesi vmiešajte hrsť strúhaného čedaru alebo iného výrazného syra, ktorý sa krásne roztopí.
  • Vegetariánska alternatíva: Mleté mäso nahraďte červenou šošovicou alebo zmesou restovaných húb, cukety a baklažánu.

Záver

Je to skvelá zmena oproti klasike, ktorá zasýti a prekvapí celú rodinu. Dobrú chuť!

Tento recept je inšpirovaný od Lezzet Tutkunu, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty