Ak si pod palacinkami predstavujete len džem a tvaroh, tento recept vás príjemne prekvapí. Cesto z čerstvých paradajok je úžasne svieže a dokonale ladí so šťavnatou mäsovou plnkou. Tieto slané palacinky plnené mletým mäsom sú skvelý tip na originálny obed či večeru.
Základom je netradičné paradajkové cesto, ktoré má krásnu farbu a chuť. Je to skvelý spôsob, ako ozvláštniť klasiku, ktorú pozná každý. Pripravení na malé kulinárske dobrodružstvo?
Ako pripraviť slané palacinky s mletým mäsom?
Pripravte cesto rozmixovaním paradajok, mlieka, vajec a múky a upečte tenké palacinky. Na panvici orestujte cibuľu, pridajte mleté mäso, papriku a koreniny a pripravte plnku. Hotovou plnkou naplňte palacinky a zrolujte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: 30 minút
- Počet porcií: 3–4 porcie (cca 9 palaciniek)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia
- Trend: Originálny obed
Potrebujeme
Paradajkové cesto
- 750 g zrelých, šťavnatých paradajok
- 280 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 2 ks vajec
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
- 30 ml rastlinného oleja
- 15 g cukru
- ½ ČL soli
- hrsť čerstvého kôpru a petržlenovej vňate
Mäsová plnka
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 ks cibule
- 3 ks zelenej papriky
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 g sušeného tymianu (1 ČL)
- 3 g sladkej mletej papriky (1 ČL)
- 20 ml rastlinného oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- hrsť čerstvého kôpru a petržlenovej vňate
Postup prípravy
Príprava cesta
- Paradajky umyte, nakrájajte na štvrtiny a v mixéri ich spolu s mliekom a vajcami rozmixujte na hladkú tekutinu.
- Do veľkej misy preosejte múku, pridajte kypriaci prášok, cukor a soľ. Dôkladne premiešajte.
- Za stáleho miešania metličkou postupne prilievajte paradajkovú zmes k múčnej. Vymiešajte hladké cesto bez hrudiek.
- Nakoniec do cesta vmiešajte olej a najemno nasekané čerstvé bylinky (kôpor a vňať). Cesto nechajte 10 minút odpočívať.
- Na panvici potretej trochou oleja pečte tenké palacinky z oboch strán dozlatista (cca 30-60 sekúnd na stranu). Odkladajte ich na tanier.
Príprava plnky
- Kým cesto odpočíva, pripravte si plnku. Na panvici na oleji orestujte nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita, asi 2-3 minúty.
- Pridajte prelisovaný cesnak a restujte už len pol minúty, aby zavonel. Milujem túto vôňu!
- Zvýšte teplotu, pridajte mleté mäso a opekajte ho, kým sa nezatiahne a nezačne hnednúť. Vareškou ho rozbíjajte na menšie kúsky.
- Pridajte na malé kocky nakrájanú zelenú papriku, soľ, korenie, tymian a sladkú papriku. Premiešajte a pod pokrievkou duste asi 5–7 minút, kým paprika nezmäkne.
- Nakoniec odstavte panvicu z tepla a vmiešajte druhú polovicu nasekaných čerstvých byliniek.
Plnenie a servírovanie
- Každú teplú palacinku naplňte primeraným množstvom mäsovej zmesi a pevne ju zrolujte alebo preložte.
- Podávajte ihneď, samotné alebo s obľúbeným dipom.
Videorecept
Tipy
- Správna hustota cesta: Cesto z čerstvých paradajok je špecifické a jeho hustota závisí od šťavnatosti paradajok. Ak sa vám zdá príliš husté, prilejte lyžicu mlieka. Ak je naopak príliš riedke, pridajte lyžicu múky.
- Ešte šťavnatejšia plnka: Pre krémovejšiu plnku môžete na záver do hotovej mäsovej zmesi vmiešať 2 lyžice kyslej smotany alebo paradajkového pretlaku.
- Skúste ich zapiecť: Naplnené palacinky môžete poukladať do zapekacej misy, posypať strúhaným syrom a dať na 10 minút zapiecť do rúry na 200 °C. Budú fantastické!
Variácie
- Pikantná verzia: Do mäsovej plnky pridajte nadrobno nasekanú čili papričku alebo štipku kajenského korenia.
- So syrom: Do horúcej mäsovej zmesi vmiešajte hrsť strúhaného čedaru alebo iného výrazného syra, ktorý sa krásne roztopí.
- Vegetariánska alternatíva: Mleté mäso nahraďte červenou šošovicou alebo zmesou restovaných húb, cukety a baklažánu.
Záver
Je to skvelá zmena oproti klasike, ktorá zasýti a prekvapí celú rodinu. Dobrú chuť!
Tento recept je inšpirovaný od Lezzet Tutkunu, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
