Ak si pod palacinkami predstavujete len džem a tvaroh, tento recept vás príjemne prekvapí. Cesto z čerstvých paradajok je úžasne svieže a dokonale ladí so šťavnatou mäsovou plnkou. Tieto slané palacinky plnené mletým mäsom sú skvelý tip na originálny obed či večeru.
1. Paradajky umyte, nakrájajte na štvrtiny a v mixéri ich spolu s mliekom a vajcami rozmixujte na hladkú tekutinu.
2. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte kypriaci prášok, cukor a soľ. Dôkladne premiešajte.
3. Za stáleho miešania metličkou postupne prilievajte paradajkovú zmes k múčnej. Vymiešajte hladké cesto bez hrudiek.
4. Nakoniec do cesta vmiešajte olej a najemno nasekané čerstvé bylinky (kôpor a vňať). Cesto nechajte 10 minút odpočívať.
5. Na panvici potretej trochou oleja pečte tenké palacinky z oboch strán dozlatista (cca 30-60 sekúnd na stranu). Odkladajte ich na tanier.
Príprava plnky:
6. Kým cesto odpočíva, pripravte si plnku. Na panvici na oleji orestujte nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita, asi 2-3 minúty.
7. Pridajte prelisovaný cesnak a restujte už len pol minúty, aby zavonel.
8. Zvýšte teplotu, pridajte mleté mäso a opekajte ho, kým sa nezatiahne a nezačne hnednúť. Vareškou ho rozbíjajte na menšie kúsky.
9. Pridajte na kocky nakrájanú zelenú papriku, soľ, korenie, tymian a sladkú papriku. Premiešajte a pod pokrievkou duste asi 5–7 minút, kým paprika nezmäkne.
10. Nakoniec odstavte panvicu z tepla a vmiešajte druhú polovicu nasekaných čerstvých byliniek.
Plnenie a servírovanie:
11. Každú teplú palacinku naplňte primeraným množstvom mäsovej zmesi a pevne ju zrolujte alebo preložte.
12. Podávajte ihneď, samotné alebo s obľúbeným dipom.
Poznámky
1. Hustota cesta: Cesto z čerstvých paradajok je špecifické. Jeho hustota závisí od šťavnatosti paradajok. Ak sa vám zdá príliš husté, pridajte lyžicu mlieka. Ak príliš riedke, pridajte lyžicu múky.2. Ešte šťavnatejšia plnka: Pre krémovejšiu plnku môžete na záver do hotovej mäsovej zmesi vmiešať 2 lyžice kyslej smotany alebo paradajkového pretlaku.3. Skúste ich zapiecť: Naplnené palacinky môžete poukladať do zapekacej misy, posypať strúhaným syrom a dať na 10 minút zapiecť do rúry na 200 °C. Budú fantastické!Variácie:• Pikantná verzia: Do mäsovej plnky pridajte nasekanú čili papričku alebo štipku kajenského korenia.• So syrom: Do horúcej mäsovej zmesi vmiešajte hrsť strúhaného syra (napr. čedar), ktorý sa krásne roztopí.• Vegetariánska alternatíva: Mleté mäso nahraďte červenou šošovicou alebo zmesou restovaných húb, cukety a baklažánu.