Ahojte, moji milí! Dnes mám pre vás niečo naozaj špeciálne – recept, ktorým zaručene prekvapíte celú rodinu. Zabudnite na klasické fašírky, ideme piecť slané muffiny z mletého mäsa! Znie to možno zvláštne, ale verte mi, je to absolútna delikatesa. Každý muffin je v podstate malá, šťavnatá sekaná, ktorá v sebe ukrýva lahodné prekvapenie v podobe syrovo-vajíčkovej plnky. A keď k tomu pridáte svieži, jemne pikantný mrkvový šalát, máte na stole jedlo, o ktorom sa bude ešte dlho hovoriť.
Najlepšie na tom je, že aj keď vyzerajú ako z kuchárskej šou, ich príprava je veľmi jednoduchá. Ukážem vám presne, ako si prácu načasovať, aby ste mali všetko hotové naraz. Sú skvelé aj v tom, že máte jedlo hneď naporciované – ideálne na obed, večeru, alebo si ich môžete vziať aj na druhý deň do práce. Poďme na to!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas odležania (mrkva): 40 minút
- Čas pečenia: 40 minút
- Počet porcií/kusov: 7 kusov
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na mäsové muffiny (7 ks):
- 400 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového je ideálny)
- 1,5 krajca staršieho chleba (alebo rožka)
- 250 ml mlieka
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 1 ČL soli
- ½ ČL čierneho mletého korenia
- 2 PL rastlinného oleja (na vymastenie formy)
Vajíčkovo-syrová plnka:
- 100 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda)
- ½ ks paradajky
- 1 ks jarnej cibuľky
- 4 ks vajec
- 1 štipka soli
- ½ ČL čierneho mletého korenia
Na mrkvový šalát:
- 500 g mrkvy
- 1 ks cibule
- 50 ml rastlinného oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL cukru
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- ½ ČL mletého koriandru
- ½ ČL čierneho mletého korenia
Postup prípravy
Príprava šalátu (začíname!):
- Začneme šalátom, pretože mrkva potrebuje čas na odpočinok. Očistenú mrkvu nastrúhame na dlhé, tenké prúžky. V mise ju zmiešame s 1 lyžičkou soli, poriadne ju rukami postláčame a premiešame. Necháme ju takto pri izbovej teplote odpočívať aspoň 40 minút. Soľ z nej vytiahne prebytočnú vodu a mrkva krásne zmäkne.
Príprava a pečenie mäsových muffinov:
- Medzitým si pripravíme všetko na muffiny. Rúru si predhrejem na 200 °C. Dôkladne vymastím olejom formu na muffiny (budeme potrebovať 7 jamiek). POZOR: Nikdy nepoužívajte bežné keramické hrnčeky, nie sú žiaruvzdorné a mohli by v rúre prasknúť!
- Krajce chleba zalejem mliekom a nechám ich poriadne nasiaknuť. V mise zmiešam mleté mäso s nadrobno nakrájanou cibuľou, soľou a korením. Pridám vyžmýkaný, nasiaknutý chlieb a rukami vypracujem hladkú, kompaktnú zmes.
- Mäsovú zmes rozdelím na 7 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujem guľku, vložím ju do vymastenej jamky na muffiny a prstami ju roztlačím po dne a po stenách tak, aby v strede vznikla priehlbina – taká mäsová mištička.
- Pripravíme si plnku. Syr nastrúhame najemno, paradajku a jarnú cibuľku nakrájame nadrobno. V miske rozšľaháme vajcia so štipkou soli a korením, a primiešame k nim syr, paradajku aj jarnú cibuľku.
- Vajíčkovo-syrovou zmesou naplníme pripravené mäsové “košíčky”. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 40 minút, kým nie je mäso prepečené a plnka pevná a zlatistá.
Dokončenie šalátu a servírovanie:
- Kým sa muffiny pečú, dokončíme šalát. Z odpočinutej mrkvy poriadne rukami vytlačíme všetku prebytočnú šťavu. Pridáme cukor, mletý koriander, korenie a prelisovaný cesnak.
- Na panvici rozpálime 50 ml oleja. Pridáme na tenké prúžky nakrájanú cibuľu a opekáme ju asi 2 minúty. Potom k nej prisypeme mletú sladkú papriku, rýchlo premiešame (asi 30 sekúnd, aby nezhorkla!) a celú horúcu zmes oleja, cibule a papriky okamžite nalejeme na pripravenú mrkvu. Dôkladne premiešame.
- Upečené mäsové muffiny opatrne vyberieme z formy a podávame ich horúce spolu s čerstvo pripraveným, sviežim mrkvovým šalátom.
Videorecept
Tipy
- Ak sa bojíte, že sa vám mäso prilepí, môžete si jamky v muffinovej forme vystlať tenkým plátkom anglickej slaniny. Nielenže sa neprilepia, ale získajú aj fantastickú údenú chuť!
- Tento recept je skvelý aj s mletým morčacím alebo kuracím mäsom pre ľahšiu verziu. Postup zostáva úplne rovnaký.
- Namiesto Eidamu rada používam aj iné syry. Skvele sa hodí údený syr, čedar alebo dokonca niva pre odvážnejších. Každý syr dodá plnke iný charakter.
- Ak máte radi ázijské chute, skúste do mrkvového šalátu pridať aj štipku mletého zázvoru alebo pár kvapiek sezamového oleja. Je to úplne iná, no fantastická dimenzia chuti.
Tak čo na ne poviete? Dúfam, že sa vám tento netradičný recept páči a že ním prekvapíte svojich blízkych. Je to skvelý spôsob, ako premeniť bežné suroviny na niečo nové a zábavné. Prajem vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu PAZANDA ZAMIRA, no mierne sme ho upravili.
